torsdag 28 augusti 2008

Mitt och ditt


I Kalix där jag växte upp genade man friskt genom grannens tomt, och jag kan inte minnas att detta var ett problem. Första tecknet på äganderätt är när det börjar dyka upp staket, eller så är det skyltar som gäller. Men vad är det man vill förmedla? Jag misstänkte först att det kankse varit ett problem med bilar som körde genom tomten, men tyckte detta kändes rätt osannolikt eftersom det är en bakgata vid Haga norra. Sedan funderade jag på om det är cyklister eller gående som är problemet, men även det känns lite långsökt. I ärligheten namn vet jag inte orsaken till skylten och det kankse finns goda skäl till att den sitter uppe, men den förmedlar tveklöst revir. Eller är det så enkelt att föreningen har en uppfostrande tanke och vill förmedla att detta minsann är deras mark. Likt skyltar där det står Här upphör allmän väg. Det om något är en signal att man just är på väg att göra intrång på någons egendom.

Dessa skyltar påminner även om den gamla SAF-radio djingeln från slutet av 80-talet då dagens motsvarighet till Svenskt näringsliv försökte fostra oss att tro att den var endast privata bostäder som var välskötta. Direkt vi delar på något eller äger det tillsammans vill vi inte bry oss inte om underhåll eller ens ta hand om vår gemensamma egendom. Det var SAF-radions budskap. Några år senare när konkurserna stod som spön i backen i början av 90-talet och många fick sälja till rejäla underpriser och bara hade skulder kvar, upphörde också dessa jinglar på SAF-radion. Hmmm ett sammanträffande eller bara slump?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

lördag 23 augusti 2008

Skogsdöden har kommit till Hagalund

Jag vet inte om ni kommer ihåg varningarna om skogsdöd från 80-talet på TV. Det gick i korthet ut på att man visade död skog i anslutning till Ruhrområdet i Tyskland, och kopplade detta samman med utsläpp från industrierna i detta område. Sedan dess har krafttag tagits för att rena utsläpp och miljömedvetandet har radikalt förbättrats.

I Hagalund finns numera gott om döda träd eller halvdöda. Nu vet jag inte om det beror på utsläppen här i Stockholm som förorsakar träddöden, men det konstiga är att det tycks vara ett rätt regionalt avgränsat problem. För inom en mycket avgräsnat område kan man jämför parkskötsel av tre-fyra olika ansvariga. Dels har vi Solna stad, men i nära anslutning till Hagalundlund finns även kyrkoförvalningen i Norra kyrkogården, Hagaparken som förvaltas av Djurgårdsförvaltningen samt Stockholms stad. Jag hittar nämligen inga döda träd i de andra tre områdena.

Ett rimligt antagande är att parkskötseln i Solna och Hagalund inte är högprioriterat. Jag ska givetvis kontakta parkförvaltningen här i Solna för att varna om detta. Döda träd utgör i någon mening en fara, för dessa kan lätt blåsa omkull och döda grenar kan skapa stor skada om man får dem på sig.

Det jag upplever rätt skrämmande är att oberoende vilket område man granskar här i Hagalund är det främst nedskärningar och brist på underhåll som är den framträdande bilden. Satsningar eller ny tag lyser med sin frånvaro. Den som inte underhåller eller investerar jobbar med nedmontering.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

torsdag 14 augusti 2008

Skillnad mellan kommuner

Jag har tidigare berättat att jag numera inleder varje dag med en morgonpromenad. Jag har nu inne på vecka nr 7, och det håller i sig. Jag började gå för att bli av med min mage. I går morse bytte jag ut min sedvanliga morgonvandring här i Hagalund mot en vandring i Sundsvall, där jag var med jobbet.

Det blev så uppenbart att man i Sundsvall dels tar hand om sina parker bättre och att man satat på att hålla efter sina utemiljöer bättre och att det var gott om blommor i stan. Runt Hagalund saknas rosor i rosenpergolan och jag upptäcker nya döda träd nästan varje dag. Skillnaden blev så påtaglig.

Jag gick upp på norra berget och hela vägen dit upp fanns det en trätrappa med flertalet avsatser. Det var så klart förbaskat tufft att gå hela vägen upp, men så slogs jag av att det är ett mycket enkelt sätt att stimulera till rörelse för kommunen att just sätta upp en trappa.

Det jag tänke på att jämföra med här i närheten av Hagalund är kullen i Hagaparken. Nu vet jag inte om det är tillåtet att bygga en trappa upp på kullen, men om ni inte har varit där kan jag varmt tipsa om en promand upp. Om inte för att se Hagalund från en helt annan och dominerande sida.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , och .

onsdag 13 augusti 2008

Hagalundsparken får inte rätt förutsättningar

I tidningen Mitt i Solna har jag tidigare skrivit en debattartikel om upphandlingen av fritidsgårdar här i Solna. Nu har jag fått en replik från Magnus. Den kritik jag har riktat är att Solnas borgerliga majoritet inte förstår hur entreprenörer resonerar. Om man ska ta över en verksamhet ska det vara rimliga villkor och man vill gärna göra en mer långsiktig satsning. Torpet i Ulriksdal och ungdomsgården i Frösunda fick över huvudtaget inga anbud.

Hagalundsparken som redan varit ute på alternativ drift valde trots de sämre villkoren att satsa vidare. Hagalundsparken drivs av entreprenörer som tidigare drev parken i kommunal regi, och som såg sin möjlighet att satsa långsiktigt då Hagalundsparken först lades ut på entreprenad. Dessvärre innebär årets anbud att man skar ned 10 % mot årets kostnad för driften av samma anläggning.

Kärnan i min kritik är att man inte ger Hagalundsparken rätt förutsättningar genom att via anbud fortsätta nedskärningarna av fritiden i Solna.

Att lägga ned skattemedel på att dels ta fram upphandlingsunderlag, annonsera och utvärdera anbud när det endast kommer ett anbud är rätt långt i från ett optimalt förhållande på en marknad, och dessutom i någon mening slöseri med skattemedel. För det kostar pengar att hantera en upphandling, och dessa skulle gjort bättre nytta i verksamheten.

Det finns ytterligare kritik att rikta mot denna upphandling, och det är att man missade det viktigaste och det var att utvärdera den entreprenad som hade varit för att på så vis dra slutsatser och försöka göra något ännu bättre i den upphandling som nu genomfördes.

Det moderata vice ordförande tycker är en lyckad affär är främst om man ser till att man lyckats skära ned 10 % av Hagalundsparkens förutsättningar. Så resonerar endast en girig hästhandlare.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , och .

lördag 9 augusti 2008

Efter regn kommer sol

Sent på lördagkväll kom solen att lysa på Hagalund med ett annorlunda ljus. Det var mycket fint! Att husen är blåa framgår inte.

Der som dock var mindre fint var att jag på morgonen fann en ny brand. Denna gång i industriområdet söder om Hagalund. Det är en husvagn som brunnit. Jag börjar känna mig som en tafflig privatdetektiv. Jag började genast spekulera i om vem som bott i husvagnen och varför den brunnit. Innan jag var hemma hade jag en perfekt deckarämne, men insåg då att jag inte är någon deckarförfattare. Det gäller att inte få hybris. Mitt intresser är Hagalund, och inte att skriva deckare.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om .

torsdag 7 augusti 2008

Bränder i Hagalund

Inom loppet av några dagar har det brunnit i Hagalund. I går var det en av företagslokalerna i det näst sista huset på höger sida i riktning mot Olle Olssonhuset. Där stod brandbil och polis med utslagna fönster - om jag såg rätt.

Under helgen hade någon lyckats köra upp en bil längs med gågatan och sedan hade det brunnit. Även här är omständigheterna oklara. Nu tycker jag det är tveksamt överhuvudtaget att hitta en bil på gågatan, och när den dessutom står halvvägs i diket utbränd är inte intrycket att det är en nödvändig på- eller avlastningsresa, men risk för att vara fördomsfull.

I veckan har det rapporterats om att antalet bankrån kraftigt ökar samt att bankrånarna som är under 18 år också ökar. Det är en skrämmande utveckling, och regeringen tiger still. Det måste kännas trist att varken krafttagen mot brottsligheten eller utanförskapet ger resultat. För det kan då ändå inte vara fel på politiken...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 5 augusti 2008

Grill och ösregn

Trots att det ösregnade i lördagskväll så genomförde vi vår grillkväll tillsammans med Eritreanska föreningen här i Hagalund. Det var dock fortfarande varmt i luften och när vi väl dukat och och fått fart på grillen blev det mycket trevligt. Just mat är så smart sätt att dela kulturella uppleverser över.

Nu hade jag glömt kameran hemma, men Samad bistod med denna bild, och vi bör göra om detta nästa sommar och då försöka få med oss fler föreningar och boende i Hagalund.

Hela Solna fyllt med bilar

Det var i morse som en vägportal blev nedriven på Essingeleden, och fortfarnde på eftermiddagen ringlade sig köerna av bilar genom hela Solna för att komma till E4:an. Detta mitt under sommaren, då det är klart begränsat med bilar. Förvisso kan regnet har påverkat att fler tog bilen i morse.

Föreställ er hur det kan komma att se i när Swedbank arena håller slutspel i Hockey WM eller när Mall of Scandinavia (det är så nya shoppingcentret intill arenan ska heta) har mellandagsrea. Det kommer krävas rätt omfattande trafiklösningar för att hantera stora bilflöden, men frågan är hur snygga dessa lösningar blir i vår vardag. Risken är uppenbar att vägarnas andel av Solna kommer öka, och med bra väglösningar bör vi räkna med ökad trafik. Solna är troligen ned mest överkörda kommunen i Sverige.
-
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

måndag 4 augusti 2008

Lite perspektiv

Jag åkte för en vecka sedan luftballong över stan. Jag hade hoppats att vår färd skulle gå via Hagalund, men vindarna tog oss söderut. När man glider över Östermalm och ser norrut slås man av hur imponerande Hagalund är. För att inte säga dominerande.
Klockan var 6 på morgonen när vi lättade från Gärdet och staden var overkligt tyst och harmonisk i sin morgonskrud. Vi gled ut över en spegelblank Riddarfjärd, ut över söder och passarade en öde E4. När vi glöd ut över Albysjön speglade sig balongen vackert i vattenytan.

Även om jag är Hagalundsromantiker kan jag inte låta bli at säga att Stockholm är en av världens vackraste städer.

söndag 3 augusti 2008

Tänk om...

Jag funderar hur Hagalund fakist skulle kunna bli den levande stadsdel som den har potential att bli. Fatta att det bor mellan 5 - 8 000 här i Hagalund, beronde på hur man räknar. Det är 10 % av Solnas befolkning.

Något jag skulle önska mig är att Hagalundsgatan blev en levande gata med massor av samlingspunkter. Det kan vara föreningar som har öppen verksamhet, restauranger, caféer, butiker etc. Poägen är inte att det ska vara kommunen som driver verksamhet enbart, utan även privata aktörer i form av både föreningar och entreprenörer av olika slag. Eftersom det är kommunen som är den största fastighetsägaren här i Haglund skulle dom kunna aktivt försöka styra och förändra gatukulturen här i Hagalund. Det skulle kunna vara likt Street på söder eller med förebilder från andra levande gatukutlurer i Europa.

T.ex. skulle man försöka hitta en lämplig konferensarrangör som fick ta över Flaggskeppet tillsammans med föreningslivet här i Hagalund. Det är faktiskt i alla avseenden tragiskt att Signalisten på egen hand så totalt kört flaggskeppet i botten, och att det numer oftast är stängt när man går igenom entrén.

Hagalundsgatan skulle kunna likna en boulevard där lokalerna fick ta gatan i anspråk när vädret tillåter, och även om det inte alltid satt folk på gatan för att äta eller fika, skulle lokaler med männsikor i längs med hela gatan ge hela Hagalund ett levande intryck. Helst skulle det vara främst lokala entreprenörer eller åtminstone småföretagare. Detta skulle vara mycket mer spännande än ett shopping mall. Storskalighet är inte alltid lösningen.

Tänk er dessutom möjligheten till gatufester och arrangemang längs med gatan. Detta skapas dessutom trygghet i ett kvarter att det är liv och rörelse och att jag ser andra människor. Jag tror även att detta skulle skapa en bättre Hagalundslundskänsla.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

lördag 2 augusti 2008

En stolt stad


Prideparaden har just dragit igenom vår huvudstad. Socialdemokraterna med Mona i ledningen var också på plats. Även Sara från Solna syns på lastbilsflaket. We like you!!!

Det som förvånar är att Solna som just nu slår sig för bröstet att vi är en kultur- och turiststad helt tycks ha missat att det är Europride i stan. Lite draghjälp hade varit tacksamt, men kanske är banden till Kd för starka så man inte vågar.

Cecilia och jag var inne i stan och kände oss stolta. HBT-samhället är är för att stanna.

Nu ska vi gå och grilla snart. Hoppas vädergudarna hör vår bön om uppehåll.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

fredag 1 augusti 2008

Det finns inget dåligt väder!

Lördagen 2 augusti har vi bestämt oss för att vara ute stor del av dagen. Dels är det Prideparad i stan. DN tror att 70 000 ska gå i paraden. Avgång från Humlegården kl 13.

Sedan ska vi ha grillkväll i Rosenpergolan här i Hagalund. Alla är varmt välkomna. Detta gör vi tillsammans med Eritreanska föreningen, som är en av de mest aktiva föreningarna i Hagalund. Kl 18 börjar vi grilla. Vi socialdemokrater kommer erbjuda en korvtallrik med potatissallad.
Att vi arrangerar en grillkväll är av flera orsaker, men främst är det för att vi bor i Hagalund och tycker väldigt mycket om vår stadsdel. Dessutom hoppas vi att fler som bor här kommer ned och grillar och helt enklet umgås. Det är många som blir kvar i Hagalund stor del av sommaren, och vi vill på detta vis visa att man kan vara kvar i Hagalund hela sommaren och ändå känna av sommarens fördelar.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Skolmatens kvalitet och näringsinnehåll hotas

Bara ett snabbt agerande från politikerna i landets kommuner kan hindra en kvalitetsmässig bottennotering i skolrestaurangerna. Skolmåltiderna behöver mer pengar för att klara grundläggande kvalitets-och näringskrav.

Det är kostexperter som slår larm genom bl a SkolmatensVänner. Skolmatens-Vänner är ett samarbete mellan LRF och de bondeägda livsmedelsföretagen, Lantmännen, Mjölkfrämjandet och Svensk Köttinformation. Skolmatens-Vänner arbetar för att värna maten i förskolan och skolan. Deras vision är att: Ge elever ett lustbetonat intresse för bra mat och verka för att eleverna får tillgång till god mat i skola och förskola, så att de får bra matvanor och kunskap om mat och hur mat produceras.

Priserna på livsmedel ökar i världen och mycket i skolmaten är importerat. Men måltidsverksamheten i förskolan och skolan får inte ökade resurser som kompen- sation. Runtom i landet rapporteras nu om neddragningar och kvalitetsförsämringar i skolmaten.

Förutom det akuta behovet av mer pengar till skolmaten behöver många kommuner ta ett vidare grepp om skolmatsfrågan. Närmare hälften av Sveriges kommuner saknar kostpolitisk program, det dokument där kvalitetskraven på skolmaten slås fast.

Förskolan och skolan har stora möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hemmet har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor.

Livsmedelsverket har fått frågan; Påverkas skolresultatet av dåliga matvanor? Och svaret är JA. Det finns studier som tyder på att frukost och skolmat har betydelse för hur bra man klarar olika inlärningsuppgifter. Det är alltså viktigt att äta bra mat regelbundet för att man ska klara av skolarbeter. Är man hungrig kan man få svårt att koncentrera sig och hänga med i undervis-
ningen.

Skolmaten i siffror.
SkolmatensVänner har följt utvecklingen i landets kommuner sedan 1996. Sammanställningen avser måltidsverksamheten i grundskolan och visar kostnaden per elev och år. Den procentuella förändringen som redovisas är justerad för inflation. I uppgifterna ingår kostnader för livsmedel, personal, transporter och övriga förnödenheter. Eventuella intäkter från servering och leveranser är borttagna. Uppgifterna kommer från respektive kommun. Kommunerna är skyldiga att varje år rapportera sina kostnader till SCB, Statistiska Centralbyrån. Sammanställningen av sifferuppgifterna är gjorda av JS-Analys på uppdrag av
SkolmatensVänner. Källa: SCB.

Vad visar då dessa siffror för Solnas del när det gäller måltidskostnad per elev och år i kronor ? Det är inte det roligaste, men inte förvånande, resultat när man ser siffrorna för Solnas del.

1996 var genomsnittet för riket 3.080 :-, för Solnas del var det 4.500:-. 2006 var genomsnittet för riket 4.350:- för Solnas del var det 3.840:-. Detta motsvarar en negativ förändring i procent på -23.1. I hela riket finns det bara 3 kommuner som har en större negativ procentuell förändring än Solna. Solna tillhör de 30 kommuner i riket som har en negativ procentuell förändring. Övriga kommuner har en positiv procentuell förändringar. Den största positiva procentuella förändringen har Hylte kommun i Halland, som har ökat från 3.240:- 1996 till 8.230:- 2006, vilket är positiv procentuell förändring på +128.8.

Det negativa resultatet för Solnas del har troligen påverkat eleverna när det gäller behörigheten att söka till gymnasiet, detta om man läser svaret på frågan Påverkas skolresultatet av dåliga matvanor ? Som framkom i min tidigare blogg ”Här är det bäst att bo”, när det gäller gymnasiebehöriga elever så ligger Solna på plats 154 bland 290 kommuner. Detta måste ses som ett politiskt misslyckande för Borgmästare Salminens skattepolitik i Solna. När det gäller utgifter för skola i samma blogg är det plats 157 som gäller för Solna.

Skrivet av Karl Axel Malmsten