tisdag 30 september 2008

Solna satsar INTE på fritiden

Jag satta kaffet i halsgropen i morse när jag läste att i DN "Solna satsar på fritidsgård". I ingressen framgår att besöksantalet ökar med 150 %!

Fakta i fallet är följande. 2005 lades det ned tre fritidsgårdar i Solna. Det var Råsunda, Huvudsta och Hagalund som blev av med sina fritidsgårdar. Totalt innebär nedläggninen att ett 10-tal fritidspedagoger färre för de unga i centrala Solna. Den utlovade ersättningsanläggningen drogs runt på Skytteholmsfältet med förslag på olika adresser där alla fick tummen ned. Det slutade med en baracklösning vid MAX-grillen. Dessutom var barackerna mögelskadade så hela 2006 saknades en central fritidsgård för de äldre i Solna.

Jag ska återkomma med mer detaljer när det gäller budget för fritiden i Solna, men det finns inga belägg för någon satsning där heller.

Så ökningen med 150 % beror på att när den nya anläggningen öppnade 2007 hittade inte de unga dit direkt, utan det är först under 2008 som trycket ökat. Huruvuda detta är ett nyhetsvärde får ni själva bedöma, men att lägga ned och öppna ersättningsanläggning som är mindre och billigare än utlovat och med en rejäl nedskräning av fritidspedagoger i Solna är INTE en satsning.

Det som är värt att uppmärksamma är att Solna sticker ut när det gäller nyttjandegraden av fritidsgårdar för ungdomar i årskurs 9. Solna är bäst i länet på att använda sina fritidsgårdar enligt en nyligen genomförd ungomdsenkät. I samma enkät framgår även att både rökning och användning av droger ökar i Solna. Läs mer under drogförebyggande arbete i Solna.

I övrigt är jag dock glad för att DN uppmärksammar Solnas fritid. Den håller trots bristande förutsättningar mycket hög kvalitet, så ingen skugga ska falla på de som jobbar inom verksamheten.

Värt att uppmärksamma är också att Hagalund är den enda stadsdel som nu under hösten fått en nedskärning med 10 % i Hagalundsparken, och detta pga förnyat avtal där man skurit ned ersättningen i det nya avtalet. Officiellt var detta s.k. overheadkostnader, vilket innebär typ ledning inom staden som man sparat in på. Detta är inte korrekt, för Hagalundsparken har under flera år varit ute på entreprenad, men åter igen får Hagalund betala.

Jag undrar bara när det är pay back time...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 27 september 2008

Skaten har flyttat till Hagalund


Skateverksamheten som tidigare delade lokal med Black Sheep har nu fått en ny adress och ligger just nu som en underorganisation till Blue Hill. Det finns nu en helt nybyggd Bowl för den med rätt talang. Jag gick förbi idag och fann vår Ungdomscoach som visade mig anläggningen. Eftersom det är nyöppnat fanns det just för tillfället inga ungdomar där, men enligt Jocke så brukar det vara gott om ungdomar på plats.

Adressen här i Hagalund är den s.k. industriviadukten eller Kruthusbacken 5 för att vara korrekt. Den ligger just där Östervägen när man kommer till Hagalund.

Det är kul att föreningen har fått lokal här i Solna och det spekuleras om att även Black Sheep ska flytta till intilliggande lokaler. Det vore givetvis något av ett lyft för Hagalund. Allt sedan nedläggningen av Hagahuset 2005 har de något äldre ungdomarna saknat en egen mötesplats.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 21 september 2008

Kulturhelg i Solna

Jag spande in händelserna under kulturhelgen här i Solna. Det är en satsning främst för att marknadsföra Solnas kultur och fritid. Det är en god idé för jag tror inte Solnas befolkning har så bra känsla för vad som är utbudet av fritid och kultur. Att man sedan missade att berättade för nämnden är förståss en rätt grov miss.


I Ulriksdal på Confidensen var det barnopera. Det var Helt Barockt som hade premiär med pjäsen Häxans ö. Jag hoppas att man nästa gång försöker erbjuda skolbarnen denna typ av föreställning. Det ger både perspektiv och stimulans för kultur i ett bredare perspektiv. Föreställningen var mycket bra.
Här i Hagalund var det 20-tals fest. På gården vid Sadelmakare Öbergs hus och Olle Olsson-huset var det sång och musik från Kulturskolan samt att Hembyggsföreningen visade upp sadelmakeriet, Olle Olsson-huset var öppet. Det gällde även läderverkstaden.


Det är alltid kul med arrangemang här i Hagalund. Mer av den varan!!!
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 17 september 2008

2 uttalanden i tiden

Mitt under pågående finanskris vill statsministern att vi ska känna efter med magen, och inte oro oss för Sverige står starkt i finanskrisen. Värt att notera är att kronan tappar både mot dollarn och euron samt att börsen i Sverige knappast visat några avvikande tendenser mot övriga börsvärlden. När jag läser tidningsrubrikerna känner jag inte köplust utan känner mer oro och får lite ont i magen. Men var det inte i TV-programmet Sally som vi fick lära oss att det inte går att bromsa sig ur en uppförsbacke. Det är uttalanden av denna karaktär som känns betryggande.

Mindre betryggande var det nog när Carl inte vill lyda partipiskan när riksdagens röstade om FRA-frågan. SVT:s agenda har avslöjat vad statsministern sade till Solna moderaten Sigfrid (det är hans efternamn) när han gick ut i media och avslöjade att han tänkte rösta nej i FRA-omröstningen före sommar. Då avfärdade statsministern följande:
"Vi har en i gruppen som pekar finger åt en moderat statsminister." Och: "Ska skottet komma inifrån? Ska någon skjuta mot en moderat statsminister?"

Carl och jag har under flera år suttit i kultur- och fritidsnämnden i Solna och under den tiden var det inte så mycket peka finger kan jag lova. Carl var en rätt lågmäld ledamot i nämnden, och snarare en mycket trogen partianhängare som sällan yttrade sig.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 16 september 2008

Det statliga ägandet

Det är nu finaniell oro ute i världen. Vi möts av varningar via media nästan varje dag. Banker i USA tillåts gå i konkurs och bolåneinstitut förstatligas. Det är mycket oroande signaler som nu kommer. Jag roade mig för att se vad regeringen finansdepartement skriver om händelerna. Där möts man av följande: "Staten ska ge näringslivet goda förutsättningar, sätta reglerna och se till att de följs. Men precis som i fotboll bör domaren sköta sitt och inte dubblera som spelare på planen."

Odell som gjort uttalndet satt även i den regering i Sverige som senast själv förstaligade Nordea i början av 90-talet. Då var det i Sverige en mycket allvarlig ekonomisk kris. Det känns rätt obegripligt att under en ny finanskris inte försöka balansera sig, för det är nog inte så katogoriskt enklet som att det är två olika roller samt att sälja ut några företag just nu torde vara en rätt usel affär för ägaren. Sätt även i perspektiv att SBAB - statliga bolåneinstitutet faktist är en statlig aktör som regeringen sagt sig vilja sälja under mandatperioden.

Uttalandet är onekligen intressant om du försöker överföra det till USA. Skulle staten låta Fannie och Freddie gå i konkurs eller hur ska vi tolka Odells visdomsord?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

torsdag 11 september 2008

Lyckad tävling trots regnet

Under Hagalundsdagarna stod vi Sociademokrater för en tävling som i korthet gick ut på att ringa in läsk och de burkar man fångade fick man. Detta var inte den mest hälsosamma tävling som genomförts i Hagalund. Jag såg några grabbar som gick från torget med en hel platta med läsk. Nu ska det tilläggas att det inte var vi Socialdemokrater som köpt läsk som valfläsk (vilket rim), utan det var föreningsrådet Ett levande Hagalund som köpt in läsken, och vi lovade att bistå i aktiviteten för att den unga publiken skulle få sitt.

Av bilden att döma blev det en succé. Hoppas bara inte allt för många fick magknip eller måste uppsöka tandläkare :-)


måndag 8 september 2008

Konsten att tala sanning


Denna roll-up har Solnas skattebetalare lagt pengar på. Den presenterades på stadens dag 7 september. Den ger två besked:

1) det finns ett nytt kulturpolitiskt program
2) kvinnan på bilden har en tydlig roll, men vem är hon?

Något nytt kulturpolitiskt program finns INTE i Solna. Det som presenterats är ett utkast där alla partier fick yttra sig om det, men sedan har det varit locket på från ordförande som leder styrgruppen. Att då mötas av anslaget ovan känns inte seriöst. Kultur- och fritidsnämnden har sitt första nämndmöte här i slutet av september, och utsikterna att till dess bli överens om ett program känns just nu rätt mörka.

Kvinnan på bilden är nämndens ordförande, och innehar den högsta politiska rollen i nämnden, men det innebär inte att skattemedel ska användas för att informera om det som inte är korrekt. Det liknar mer politiks propaganda. Som politiska partier och politiker har vi ett rätt väl tilltaget partistöd. Detta ska användas om ett parti vill föra fram sina kandidater. Tänk bara vad stolligt det skulle bli om varje parti ville med skattemedel trycka upp varsin banderoll för att uttrycka sin vilja utanför tunnelbanan.

Kulturen i Solna är för dyrbar och viktig för att nämndens ordförande ska få köra rally i stadshuset.

Helgen 20-21 september är det kulturhelg här i Solna. Även detta har nämdnes ordförande glömt att berätta för sin nämnd. Detta fick vi reda på via annonser i lokaltidningen.
Solna behöver just nu en bättre kultur i Kultur- och fritidsnämnden.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

söndag 7 september 2008

Frivilliga insatser håller Hagalund rent

Jag skrev bara för några dagar sedan om en bloggare med civilkurage som ofta ringer till kommunen då hon ser eller upptäcker brister här i Hagalund. Hon bryr sig om sin stadsdel, och det tycker jag verkligen är hedervärt. Vi behöver bli flera som jobbar för att Hagalund ska utvecklas.

I lördagsmorse mötte jag "Lupa", som hon i sin blogg titulerar sig, plockades skärp här i Hagalund. Det är så underbart med människor som bryr sig.

Jag har tidigare försökt föra ett resonemang att det givietvis aldrig kan vara kommunen ensam som ska hålla undan skräp, för det finns även ett ansvar på de individer som skräpar ned. Men det finns dessutom ett samband till förekomsten av soptunnor eller överfulla sådana. Detta är inte heller ovanligt i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och

Hagalundsdagen i regnets tecken


Årets Hagalundsdag var både innehållsrik och hade ett program som var mycket imponerande. Det som imponerade mindre var vädret. Det regnade oavbrutet hela dagen, men i sann Hagalundsanda fixade föreningarna detta.

På bilden ser ni torget just efter det att tåget från Hagalundsparken nått sitt mål. Först ut på scen var Amadou. Amadou och jag har suttit en längre tid tillsammans i Kultur- och fritidsnämnden. Amadou har lärt mig oerhört mycket om kultur.

Vi socialdemokrater här i Hagalund hade tänkt testa en idé om helgkollo nästa höst, men våra informationsblad blev till en oigenkännbar sörja på bordet där de låg i regnet. Vi hjälpte dock till med en tävlig där man kunde vinna läsk, och detta blev utan tvekan succé.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

fredag 5 september 2008

Dalauppror i Hagalund

Som politiker i Kultur- och fritidsnämnden fattar vi löpande beslut om alla konstinköp i Solna. Det gäller konst i alla dess former, men främst tavlor och skulpturer. Solna har en otroligt stor och rik konstsamling. Under senare år har fokus varit utomhuskonst. Det som väcker lite funderan var när jag plötsligt såg dalahästar i Solna. Det ser i alla fall ut som dalahästar. De har fått sällskap med fotbollarna.

Förvisso fanns det tidigare en galoppbana i Ulriksdal, men dessa hästar påminner inte direkt om de graciösa galoppörerna. En kommun som vill satsa på kultur och turism har således inte rådfrågat nämnden som annars tar beslut i varje konstinköp innan man fyllde staden med fotbollar och dalahästar.

Dessutom är det med spänning som dessa hästar här i Hagalund även har lett till visst förtret för kommunen. Det finns en bloggare som visat civilkurage genom att bry sig om trafiken här i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

Träden nedsågade, men inga nya planterade


För en vecka sedan blev flertalet halvdöda träd här i Hagalund nedsågade. Därmed har Hagalund ett riskmoment mindre inför höstvindarna. Men om man såger ned träd bör man även fundera på återväxten, men jag kan inte dra mig till minnes när det planterades nya träd i samma park. Det är inte heller vanligt att se unga träd, och då räknar jag inte med alla snår som bara ökar.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om .