lördag 26 september 2009

Demokraticafé om skolfrågor


Torsdagens demokraticafé gick under tema skolfrågor. Eva Eriksson som är andra vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden var med när vi besökte Grekiska föreningens nya ungdomslokal här i Hagalund. Vi var ett tiotal besökare som fick en mycket bra inforation och möjlighet att ställa frågor om just skolfrågor.

När Eva inte är fritidspolitiker här i Solna jobbar hon med att inspektera skolor i Stockholms stad. Evas erfarenhet av skolvärlden innehåller även erfarenhet som rektor.

Vi fick bl.a. veta att barngrupperna är större i Solna och att det är många nya barn i Solna. Solna stad står inför en tuff utmaning att bli en attraktiv arbetsgivare, för det som föräldrar brukar lyfta fram som en värdefullt är att personalgrupperna i skolan är stabil.
Skolverket granskade Solnas skolor relativt nyligen och det blev en hel del nedslag. Främst gällde det resultaten i skolan. Forskningen visar att ett stort samband finns mellan föräldrarnas utbildning och barnens resultat. Här i Solna har utbildningsnivån generellt hög, och slutsatsen är då att skolverkets kritik måste sökas i skolvärlden. Ett konkret resultat av granskningen är att skolorna och rektorerna numera samarbetar mer.

Zacharias Zagoritis som är grekiska föreningens ordförande berättade även om föreningen som funnit i 32 år. Det finns tre grekiska föreningar i Stockholmsområdet. Zacharias berättade även om den nya lokalen som vi var besökte kallas även för Neos. Neos är en ny lokal en trappa upp där det tidigare var ett dataföretag. I lokalen är det dans varje söndag, hemspråksundervisning och tanken är att det ska vara ungdomar där mellan 11-20 på fredagar och lördagar, men den verksamheten är fortfarande i uppbyggnadsfasen.

Zacharias tyckte skolinformationen var så bra att han skulle vilja att föreningen ett levande Hagalund skulle anordna en liknande träff så att fler föräldrar i Hagalund skulle få denna information.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

torsdag 24 september 2009

Blue Hill en vital förening i Hagalund

Onsdagskvällen gick i ungdomstema för oss Socialdemokrater då vi besökte föreningen Blue Hill. Vi träffade Amal, Denise och Louice. Det är i högsta grad vital förening som på Hagalundsdagen arrangerade en konsert på torget som fick hela Hagalund att leva upp för en kväll och som enligt föreningen bland de unga verkligen har uppfattats som något mycket positivt här i Hagalund. Många ungdomar har även sagt sig villig att ställa upp inför nästa års arrangemang och även marknadsföra arrangemanget. Amal som sitter i styrelsen säger genom arrangemanget ville vi ge något tillbaka till Hagalund. Även planeringen skedde genom att föreningen frågade de unga i Hagalund vad de tyckte skulle vara roligt att se. Det enda dom inte lyckades hitta med rätt kort varsel var en stand-up artist. Men jag kan säga att det var ett i högsta grad imponerande kväll här i Hagalund.

Föreningen har tre olika huvudaktiviteter och det är dans, thaiboxning, musik och fotboll. Extra roligt var att thaiboxningen hade mer tjejer än killar. Att det är extra roligt är för jag utgick från att det var killarna som stod för thaiboxningen och flest tjejer som dansade. Det gäller att alltid få sina fördomar prövade.

Men den verksamhet som föreningen verkligen är känd för är dansen. När de tidigare i år arrangerade Blue Hill Dance award nere på ungdomscaféet så var det så mycket folk att lokalen var upp åt väggarna bildligt talat för liten. Både tränare och elever från dansen i Blue Hill har vunnit både deltävlingar här i Sverige i Street stars samt vunnit i själva finalen nere i Paris. Det är imponerade och detta ska vara extra stolta över här i Hagalund.

Vi hade en bra dialog om ungdomsfrågor och förutsättningar för både de unga och föreningen här i Hagalund. Detta måste vi fortsätta uppmärksamma för det finns troligen olika krav på fritidsverksamhet här i Hagalund. På frågan vad de skulle satsa på om de hade mer resurser var att anställa personal för att kunna ha en del av lokalen öppen så att unga även kunde komma och hänga i lokalen. Detta var tidigare möjligt, men då det saknades personal tyckte man det inte fungerade så bra. Detta även ett belägg för att det är centralt med vuxna eller i alla fall bra ledare för en verksamhet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 22 september 2009

Ytterligare en pusselbit i de lokala frågorna.

Efter lite letande har jag funnit en skiss över allmänningen eller samfälligheten som det också kallas här i Hagalund. Nu måste jag dock vara lite försiktig för den har några år på nacken, men det kan vara värt att undersöka vidare, men mycket tyder på att de tre fastighetsägarna i de blå husen i Hagalund tillsammans ansvarar för allmänningen, vilket inkluderar rätt många gångstråk mellan huset här i Hagalund samt gångarna under tak vid Hemköp. I en skiss framgår det lampantal, låsbara bommar, papperskorgar, trappor etc.

En lutsig utvikning i ämnet är att begreppet samfällighet kommer från Lenin (killen som via revolution tog över makten i Ryssland 1917). Begreppet uppstod då han inte ville bli kallad imaterialist i samband med övertagandet av öststaterna.

En annan viktig fråga som tveklöst är lokal är postlådor. Har noterat att postlådor här i Hagalund är på väg i graven. Nu kanske nedgången i antal skickade brev motiverar en viss neddragning, men det känns viktigt att ett så pass tätbefolkat område som Hagalund har tillgång till brevlådor, det är viktig service i ett samhälle.

Tidigare hade vi även ett postkontor här i Hagalund, och då de planerade att lägga ned var det många boende som reagerade just för att den lokala servicen skulle bli sämre. Nemrud som än idag brinner för Hagalund var en stor förkämpe för att behålla posten här i Hagalund. Kampen resulterade då i att posten under en tid flyttade in i Vi-butiken innan de helt gav upp, men kampen gav resultat.

Avslutningsvis om du är medlem så är du varmt välkommen på morgondagens möte med föreningen Blue Hill där vi både ska lära oss mer om föreningen, men även försöka uppdatera vår bild av situationen för de unga i Hagalund.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 20 september 2009

Inte direkt succé i kyrovalet i Solna

Det är inte lätt att jämföra valresultaten i Solna när det gäller kyrkovalet. Dels för att det numera är endast en församling som nu är en sammanslagning av två församlingar (Råsunda och Solna) och dels har det tillkommit ett parti i valet som tidigare inte ställde upp, nämligen folkpartiet.

Socialdemokraterna fick 28,45 procent, vilket ska jämföras med runt 34 procent om man slår samman de två församlingarna från valet 2005. Nedgången gäller för samtliga politiska partier som ställde upp till val även 2005. Nykomlingen folkpartiet får 9,16 procent. Moderaterna är stört med 32,23 procent, vilket är en nedgång från 37,5 (omräknat likt ovan för S). Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan går fram och får nu 13,79 procent och därmed tredje största aktör i kyrkovalet i Solna.

Konstateras kan att valdeltagandet i år var 11,7 %, vilket nog är en viss ökning i hela Solna, som tidigare hade mellan 10,1 och 11,8 i de två församlingarna. Totalt 3 888 giltiga röster och 107 ogiltiga, vilket motsvarar nästan 3 %.

En mer glädjande trend är att i valet till Kyrkomötet där vi kan jämföra riksuppgifterna så går Socialdemokraterna fram från 27,93 till 28,7 procent. C, Fp och M går tillbaka i riket. DN skrev att S gick tillbaka och att C, Kd och M gick framåt när det hela tiden var precis tvärtom. Detta är oseriöst och förvånande för Sveriges största tidning. Se bara alla kommentarer till artikeln.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Valdagen för kyrkovalet

Vallokalen här i Hagalund öppnade kl 12, och det var inledningsvis kö för att rösta, vilket får betecknas som positivt, men en trolig förklaring var att det innan varit högmässa. Stämningen i vallokalen var positiv, men jag var tvungen att påtala att det fanns partisymboler inne i vallokalen vilket i de traditionella valen inte får förekomma, förutom valsedlarna, då man inte på något vis vill påverka själva valet inne i vallokalen.

Nu tror jag inte detta har påverkat valet, men det är lite anmärkningsvärt att ingen noterat att det fanns en mycket tydlig moderatsymbol på Solnakartan över valdistrikten som hängde i vallokalen. Efter mitt påtalande vek man bort denna del av kartan eller klippte bort de två partibeteckningarna på kartan som jag hörde att man gjorde i bl.a. Kyrkans hus.

Jag försökte se om detta var reglerat i kyrkovalsreglerna, och det som går att finns är 38 kap. Direkta val där 93§ tar upp otillbörlig verkan vid valet. Här har nog valförrättarna en lärdom att dra inför framtida val.

Nu ska inte denna lilla fadäs överskugga hela kyrkovalet, utan med spänning ser jag fram emot när resultaten nu börjar komma om några minuter.

En annan intressant iaktagelser är att det försökt till uppståndelse som Expressen skapade om att Mona Sahlin åkte till Mallorca har nu följts upp med att även ansvarig minister från regeringen var på samma fest, vilket säger en del om hur nyhetsbevakningen idag fungerar.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

fredag 18 september 2009

Varför rösta i Kyrkovalet

Besök vår webb!

Nu på söndag är det kyrkoval i Sverige. Valdeltagandet är generellt mycket lågt. Men de två främsta skälen att gå och rösta är för att inte släppa in sverigedemokraterna samt för att både kvinnliga präster och hela HBT-Sverige inte ska diskrimineras.

När det var val senast 2005 fick vi Socialdemokrater 35,4 procent i Solna församling och 34,8 procent i Råsunda församling. Valdeltagandet var då 12 respektive 10 procent, vilket är mycket låga tal. Detta är också en orsak till att det är viktigt att gå och rösta, då det inte krävs många röster för att påverka resultatet rejält.

Från vår förening här i Hagalund har vi massor av bra kandidater. Så hjälp oss att öka närvaron av bra Hagalundare som ska få ökat inflytande i kyrkan här i Solna.

För att rösta i detta val måste man vara medlem i svenska kyrkan och 16 år. Röstlokalen här i Hagalund är Hagalundskyrkan.

Det går tveklöst att diskutera valet till svenska kyrkan då den allt sedan 2000 inte längre är en statskyrka, utan numera går under epitetet folkkyrka, men med så lågt röstdeltagande blir legitimiteten inte helt given. Trots skilsmässan mellan kyrka och stat finns det en särskild lag som berör Svenska kyrkan som reglerar att Svenska kyrkan ska vara evangelisk-luthersk, rikstäckande och demokratisk. Just demokratiskrivningen är själva grunden till att det nu på söndag är val till kyrkan. Dessutom tror jag det är bra med en kyrka som kan vara en bra samarbetsaktör i dagens moderna samhälle.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 15 september 2009

Fokus på de unga

Hela Stockholms läns socialdemokrater har just nu fokus på de unga i länet. Ta del av Ungas villkor och Mikeal Dambergs chatt på tema ungas villkor. Här i Hagalund ska vi nästa vecka till Blue Hill för att föra ett samtal om hur det är att vara ung. Att vara ung är speciellt. Det är då man ska lägga grund för arbetslivet. Det är då man ska skaffa sig en massa bra erfarenheter, och troligen även göra en och annan miss, för det gör man när man lär sig nya saker. När man är tar man även steget ut i vuxenlivet och ska där hitta sin första bostad.

Att vara ung är något speciellt och villkoren är ofta lite annorlunda. Dessutom kommer man hela sitt liv se tillbaka på sin ungdom med lite speciella ögon. I veckan fick jag själv kontakt med en gammal klasskompis från grundskolan som jag inte sett på nästan 25 år. Jag sa till henne att min minnesbild tveklöst var till hennes fördel, då den var just 25 år.

En annan aspekt på ungas villkor är att nätet har en helt annan betydelse nu jämfört med någon annan tidigare generation. Förhoppningsvis är detta inte ett problem utan främst en möjlighet. För fatta vad en ung nyfiken tjej eller kille idag har tillgång till.

Inför valet 2010 här i Sverige kommer nätet att vara en betydelsefull arena, vilket gårdagens val i Norge var ett bra exempel på. Arbeiderpartiet har tydligt haft nätet som en viktig arena, och jag tycker att deras hemsida är ett föredöme. Statsministern Jens Stoltenberg har givetvis också en egen blogg. Se även en facklig spännande röst, Calle Fridéns blogg, också på tema nätet i valrörelser.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

söndag 13 september 2009

Hagalund i fokus på Solnadagen


Hagalund stod i fokus på Solnadagen, dels genom guidade tur samt öppningen av nya utställningen Blueberry hill i Biblioteket i Solna centrum. Även DN har uppmärksammat Hagalund och då ifrån att det gamla Hagalund behåller greppet som en del av Solna dagen.

Jag var på plats i centum dels på bussturerna där jag gjorde reklam för Hagalund och sedan hann jag springa runt ett varv på Slaktarbacken där Kulturskolan och många Solna föreningar visade upp sig. Men det stora rörande Hagalund skedde nere i Biblioteket där Kent Fernström och Ove Wallin öppnade sin nya utställning kl 15. Kent har nu gjort en mindre modell av Hagalundstorg men i större skala. Det finns nu alltså två olika modeller av det gamal Hagalund. Modellerna är ett mycket bra sätt att förstå hur det en gång sett ut i Hagalund.

En rolig finess var att dagens torg i Hagalund illustrerades genom att märka ut Hagalundsgatans hus på nr 8-14 och 18-24 samt centrumhuset med affärer, frisör, restaurang mm.

Även fotouställningen var mycket intressant, med en mix av gamla och nya foton. Två killar jag saknade i uställningen var dock på plats, och det var tvillingarna, Sven-Erik och Sven-Lennart Olsson som vi ofta ser i AIK-kläder här i Hagalund. De är verkligen värde en hedersplats i Hagalund. De var på plats och tillsammans försökte dom hitta sin gamla bostadsadress på Hagagatan.
Kul att Hagalund uppmärksammades, men jämfört med året dessförinnan då det var 20-talsfest här i Hagalund är lite udda att allt fokus var runt Solna centrum, och att rätt lite egentligen hände i själv Hagalund.

Andra som uppmärksammat Solnadagen är:
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

fredag 11 september 2009

Solnadagen - lördagen 12 september

Passa på att lär känna både ditt Hagalund och ditt Solna i morgon - lördagen den 12 september - då det är Solnadagen. Här i Hagalund är det visning av Olle Olsson huset och vattentornet. Kl 12 är det även guidad visning av Hagalund med start vid vattentornet. Dessutom är det ett digert program i hela Solna med bl. a. gratisbuss i både norra och södra Solna. Själv ska jag vara värd på den norra bussen mellan kl 11-14.

Ytterligare ett evenemang med tydlig Hagalundsstämpel är en aktivitet som går under namndet Blueberry Hill, som är en vernssiage av Hagalundsmodellen av Kent Fernström samt Hagalundsbilder av Ove Wallin. Detta går av stapeln på Biblioteket i Solna centrum kl. 15, det också på lördag.

Du träffar även oss Socialdemokrater nere på busstorget vid Solna centrum mellan kl. 13-15.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 9 september 2009

Helle Klein i Solna inspirerade

Helle Klein höll ett mycket bra anförande i Solna stadshus ikväll på inbjudan av oss Socialdemokrater i Solna. Det var länge sedan ordens makt fick denna styrka eller gav ett så starkt intryck. Nu kanske det beror på att Helle också är både utbildad präst och ledarskribent på Aftonbladet.

Det går sällan att återge något bra man har hört, men det viktiga budskapet som jag ändå tog med mig är att mening och sammanhang uppstår först i mötet med andra och att det som är klassisk folkrörelse eller folkbildning är att mötas och att får se sig själv genom andra. För att utveckla sig själva tillsammans med andra förutsätter även långvariga och förtroendefulla relationer. Att vi alla sedan med all säkerhet har behov av självförverkligande är inte nödvändigtvis ett problem, utan så länge vi gör det i samverkan och i någon form av sammanhang ger det förhoppningsvis även mening åt fler, och det är då vi växer både som individer och tillsammans. Att växa ensam eller utan ett sammanhang är vare sig utmanande eller utvecklande.

Folkrörelsetanken under stora dela av 1900-talet har handlar om att frigöra individerna från olika former av utstängande faktorer som t.ex. inflytande, ekonomsikt makt, könsroller och på senare tid sexuell läggning etc. Målet är att fria individer själva ska kunna bilda sig både mening och sammanhang i samhället där de verkar och lever och ett samhälle som vi tillsammans vill utveckla. Det är något väsensskilt från den nyliberala friheten där enbart du och din privata valfrihet är i fokus.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 7 september 2009

Lokala frågor är viktiga

Som ni säkert sett så har vi ökat fokus på lokala frågor. Orsaken är att lokala frågor är viktiga. Vi har vår identitet på flera nivåer. Vi är både Hagalundare, Solnabor och Stockholmare på samma gång. Vår syn på vårt kvarter eller stadsdelen är central, för om vi inte trivs och ägnar vår stadsdel omsorg så kommer den heller inte i vare sig barnen eller de ungas värld att uppfatta som viktig.

Jag har sagt det förut, och det tål att upprepas. Hagalund har ett oförtjänt dåligt ryckte. Det fokus som just nu varit frekvent här på bloggen är mest nedslående, men det är en medveten granskning av underhållet av de olika områdena här i Hagalund. Genom att granska och uppmärksamma dessa problem kommer vi även föra frågan vidare till stadshuset här i Solna. För de som har makten här i stan har även ett ansvar för såväl det som är kommunalt och det som är det kommunala bostadsföretaget. Men även andra ägare kan vi föra dialog med om det finns det som inte fungerar så bra.

Den del av Hagalund som verkar vara bäst skött är HSB-området närmast vattentornet. Men här behöver vi hjälp från er som bor här i Hagalund. Om vi ägnar detta med eftersatt underhåll lite uppmärksamhet så leder det förhoppningsvis till förbättringar.

Det som med all säkerhet är kommunens ansvar är området mot järnvägen på södra delen av Hagalund. Där finns bl. a. en rosenpergola och en liten uteplats som används flitigt, men som ser för eländig ut. Området får snart i folkmun namnet Klotterpergolan, för denna sommar finns det mer klotter än rosor. Det är ytterligare ett exempel på att ansvaret brister och att ytterligare en del av Hagalund står och förfaller.

Samtliga bilder är från södra Hagalund och den tillhör kommunens parkmark. Tipsa gärna om fler brister så ska vi allt vara en blåslampa på den blåa majoritet som idag styr Solna.

Det går utmärkt att skicka e-post på sihagalund@hotmail.com dit kan du även e-posta om du vill ha fortsatt kontakt med oss socialdemokraterna här i Hagalund, för vi behöver bli fler som tar stid för vår kära stadsdel.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 6 september 2009

En bra dag i Kungsträdgården

Det var många som sökt sig till Kungsträdgården för att delta på den rödgrönafesten idag. Det var egentligen något mycket unikt som hänt. Tre partier visar stolt upp sig tillsammans om visar vad de är överens om - och detta sker ett år innan valet. Dessutom var det en redovisning av de olika arbetsgruppernas arbete inom flertalet olika politiska områden. Lyssnade på miljösamtalet som var mycket lovande. Kombinationen vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna uppvisade idag ett reellt regeringsalternativ som har en politik för framtidens Sverige. 2010 vill vi se dem i regeringsställning.

Detta kan jämföras med när Maud bjöd in sina vänner till badtunnan i Högfors. Internt instängt och mindre öppet. Tilläggas bör att badet bara var en mediajippo, för det badades aldrig. Det var nuvarande regeringens träff ett år innan valet. Att istället mötas i centrala Stockholm och göra det under öppna former där dialog och samtal var den bärande basen är milsvidd skillnad.

Även du kan aktivt ta del av det fortsatta samtalet mellan samarbetspartierna - de rödgröna - som nu även har en blogg. Detta är ytterligare ett tecken på både öppenhet och ett modernt sätt att kommunicera. Läs och ta del av bloggen.

På scen stod många bra artister - på bilden Lilli och Sussi.

Mona var mycket bra och talat var ett bra exempel på ett både lovande och lockande ledarskap. Hon tog upp flertalet frågor och lade tyngden på jobb, utveckling och kompetens. Betänk att dagens regering gick till vals med löftet att minska utanförskapet och medlet var skattesänkningar. Om det nu fanns detta samband borde väl de rejäla skattesänkningarna i alla fall visat upp några effekter, men nu visar det sig att Sverige har högre arbetslöshet än EU i snitt och för de unga är ungdomsarbetslösheten i topp i Sverige. Att skylla på finanskrisen är inte helt trovärdigt, för den påverkar hela Europa.

Det var även många från Hagalund som var på plasts i Kungsan. Nedan dels Samad och dels Camilo, Georgios, Cecilia och Eva.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Läs även Peter Andersson - Solnas ombudsman som också bloggat om dagens händelse i Kungsträdgården.

lördag 5 september 2009

Kulturmiljöpriset till Hagalund

Årets kulturmiljöpris i Solna har i år förärats Kent Fernström och hans arbete med att skapa en modell över gamla Hagalund. Modellen som vid det här laget är mycket stor har vid flera tillfällen gått att se på Biblioteket i Solna centrum.

Priset utdelas av Solna hembygdsförening som även bistod oss med en mycket bra guidning våren 2008 då under ledning av en tidigare vinnare av samma pris, Berit Fransson.

Om du inte har sett modellen finns det både bilder av modellen samt massor av bra bilder av gamla Hagalund på en hemsida för Gamla Hagalunds Vänner. Det går även bra att kontakta Kent för en visning av modellen.

Ett stort GRATTIS till Kent som under flera år kämpat med sin modell, och jag vet att han även skänkt modellen till Solna stad, men att det inte varit helt enkelt att hitta en lämplig lokal för att göra den tillgänglig för allmänheten. Det bästa vore så klart om det fanns en lokal här i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Brännässlor som smeker benen

Jag fortsätter att följa upp bristande underhåll här i Hagalund. Nu gäller det gatumiljön här i Hagalund. För drygt ett års sedan var jag inne på gatumiljön också, men då med sikte på framtiden. Denna gång tror jag att det är bra om vi går till botten och försöker hitta ansvariga och även börja jämföra underhållet mellan de olika aktörerna här i Hagalund.
De offentliga ytorna som här uppmärksammas är torget, Hagalundsgatan samt Hagavägen.

I omvänd ordning möts man av brännässlor när man lämnar Hagalund och ska försöka gå på Hagavägen. Nässlorna smeker benen så skönt så här i slutet av sommaren. Trots min ironi är det rätt udda att en så smal trottoar inte kan hållas fri från brännässlorna.

På själva Hagalundsgatan är det en väl tilltagen trottoar, men bristen på avlastningsytor gör att många kör upp bilen på trottoaren. Vi parkeringen vid Sunnanskolan har en björkbuske fått växa sig upp till ett träd. På andra sidan vid troget finns det vildvuxna tallgrenar som inte dirket ser så inbjudande ut.
Vi kyrkan finns det en papperskorg som är väl inkapplad även den av ... Just det brännässlor.

Torget avslutningsvis - se första bilden högst upp. Odlingarna i bänkarna är övergivna och har inte på flera år fått något som går att kalla skötsel. Orsaken är oklar. Vem som ansvarar för torget är oklart, men det ska så klart klargöras. Det otroliga är att ett område får stå och förfalla på detta vis. Nu ska vi inte göra det lätt och börja skylla på entreprenörerna som idag sköter detta, för det kan mycket väl ha sett ut så innan samt här avgör ju avtalet och uppföljningen.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Vi intar Kungsträdgården

6 september kommer bli en dag i Stockholm då vi kan både visa att det finns alternativ till dagens förda politik i både Stockholm, Solna och Hagalund. Tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet ska vi socialdemokrater mingla och prata politik i centrala Stockholm - närmare bestämt Kungsträdgården. Detta sker under beteckningen rödgrönfest. Ett år kvar till valet är det intressant att lyssna till vad partiledarna och språkrören kommer säga i sina tal.

Många är det som med våta ögon blickat mot USA och Obama kampanjen och gärna skulle vilja översätta det som hänt där och givetvis vinna valet. Det som är en spännande likhet var att demokraterna i USA hade något av ett liknande dilemma med en press som generellt var mer konservativ eller republikansk. Detsamma gäller verkligen i Stockholm. Här tror jag att bloggar och andra källor kan utgöra en både nyttig och nödvändig förmedlare av buskap och berättelser. Allt för många lokala frågor har inte det nyhetsintresse som krävs för att få en rubrik i de stora drakarnas tidningar. Det Obamas kampanj var mycket bra på var just att bilda alternativa kanaler för att tala politik och för att via dessa kanaler föra fram ett alternativt budskap. Att träffas i Kungsträdgården i en rödgrönfest kan absolut ge näring åt det politiska samtalet, så åk in till stan i morgon och låt dig inspireras av både tal och samtal.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 1 september 2009

Rejält eftersatt underhåll

I somras när jag hade min bror på besök här i Hagalund tog vi en kvällspromenad och när vi kom till Sunnanskolan så började jag skämmas. Hela området runt skolan ser verkligen för bedrövligt ut. Den ursprungliga fotbollsplanen växer igen. Kakel på utsidan av huset och kring murar har lossnat och spruckit. Idag sitter kompetensförvaltningen och vuxenutbildningen i dessa lokaler. Nu avser min kritik främst utsidan och området runt huset. Ett hus som ägs av Solna stad och som verkligen står och förfaller och gör att vi som bor här i Hagalund måste förfasas och skämmas. Detta drar ned attraktionskraften på vårt område.

Blomsterbänkarna är tomma. Klotter är det som framträder. Plattorna konkurrerar med mossan mellan stenplattorna.



Bänkarna i betong har gjort sitt.

De en gång så fina fasaderna har verkligen sett sina bästa dagar.

Det växer buskar och det ser verkligen för bedrövligt ut. En rimlig fråga är så klart vem det är som är ansvarig för detta. Och vad jag har förstått så är det Solna stad som ansvarar. Det är inte allt för långsökt att tänka sig att man medvetet skjuter på underhåll då detta är ett sätt att spara pengar, men detta borde vara ett avskräckande exempel. Om man skjuter på underhållet för långt uppstår uppenbara risker för större skador som kostar mer att reparera.

Det vore intressant att veta var gränsen går för skadegörelse av offentlig egendom. Om detta skulle gå att klarläggas så innebär eftersatt underhåll är ett allvarligt slöseri med offentliga medel eller kapitalförstöring.

Det som är glädjande är att trots att hela skolan nu stå och förfaller så får gammal elevutsmyckning står orörd. Detta hedrar Hagalund och glädjer mig mycket. En fråga jag klurat på men inte riktigt vet vad som är korrekt är om även denna sorts konst ska underhållas, för ursprungligen var detta med all säkerhet ett skolprojekt där skolans elever fått möjlighet att försköna sin skola. Själv målade jag en gång lapporten på ett liknande projekt på Åsö gymnasium på söder, men det konstverket hade inga större kvalitéer.

Ett upprop från byggbranschen för några år sedan där bristande underhåll liknades vid en tickande bomb är klart tankeväckande.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .