torsdag 31 december 2009

Gott nytt år

Så står vi alldeles vid slutet av 2009 och blickar in mot 2010. Jag vill börja med att önska er alla både ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Idag skriver statsminister Reinfeldt på Svenskans Brännpunkt. Där skriver han bl.a. om begreppet föregångslandet. Detta måste ses som ett svar på Mona Sahlins möjligheternas land. Men om man för en stund börjar reflektera över dessa två begrepp så framstår Fredriks begrepp betydligt mer instrumentellt jämfört med Monas mer utmanande och utvecklande. Vad är det statsministerna tycker vi ska vara föregångare i? Det känns som ett försvar av system och politik där människorna inte står i förgrunden. Möjligheternas land däremot tar sin utgångspunkt från människan där det handlar om att skapa de bästa tänkbara möjligheter för var och en av oss. Att se just på möjligheterna. När man främst tittar på föregångarna så utelämnar man många, och då börjar vi närma oss utanförskapet igen. Tänk vad fel det blev att klumpa ihop alla som inte jobbar i valrörelsen och kalla det för utanförskap. När vi nu vet att utanförskapet ökat skyller regeringen på finanskrisen, så skapas berättelsen om föregångslandet.

Bilder av ett oerhört vackert Hagalund i rimfrost. Under 2010 ska vi fortsätta vara en viktig kugge här i Hagalund. På återhörande.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om .

torsdag 24 december 2009

God Jul Hagalund

God jul vill jag önska alla som firar jul i Hagalund. Med en förhoppning om en både vit och rofylld julhelg. För er som inte firar jul vill jag också ägna er en tanke, för även om man inte firar jul kan man njuta av en fin tid på året då tempot i samhället dämas rejält och att det det då ges tid för lite relektion och mer tid för nära och kära.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 22 december 2009

Vinter över Hagalund

Jul- och nyårshelgerna är här snart och vi får tillfälle att umgås med nära och kära samt att det är tid för lite återblickande. Vi socialdemokrater har i dagarna delat ut en vinterhälsning här i Hagalund som är tänkt att väcka tankar och förhoppning inför 2010.
Det är bra att ibland stanna upp och försöka se tillbaka på vad man åstadkommit. Som parti betraktat har vi i 60 år i år funnits här i Hagalund och angripit orättvisor samt gjort vårt bästa för att alltid vara en aktiv part i utvecklingen av Solna och Hagalund. Vår 60-års present till Hagalund blev att vi tog runt 25 barn från Hagalund på ett helgkollo i mitten av juni som vi gjorde tillsammans med Hagalundsparken. Det är troligen den mest betydelsefulla aktiviteten här i Hagalund. Främst för att den visade att det går att genomföra rätt omfattande projekt bara man ger entusiaster möjlighet att förverkliga sina idéer. I detta fall var det Nemruds idé som vi kunde förverkliga, och vi gjorde det storartat med gott om ideella krafter.

Men vi har under året även introducerat ett nytt samtalsforum vid namn demokraticafé här i Hagalund. Där tanken varit att någon introducerar oss i ett samhällsaktuellt ämne och sedan får vi möjlighet att diskutera detta ämne. Det ger både perspektiv är och det växer fram nya idéer. Det är klassiskt folkrörelseaktivitet. För vi som individer behöver en motpart i form av andra medmänniskor för att kunna spegla sig själva för att på så vis kunna förstå om ens idéer håller samt för att kunna tolka sig själv. Eller enklare uttryckt individen behöver ett kollektiv för att föstå sig själv. Drivkraften bakom dessa caféer har varit Cecilia Dahlberg som kommer återkomma under våren med nya utmaningar, så håll utkik efter affischer i Hagalund.
Men som parti har vi även drivit politik. Underhållsfrågan som ni ser nedan blev en av de mer konkreta för Hagalund, men ett annat mycket spännande arbete har varit jobbkommissionen här i Solna. Det har varit en grupp som jobbat med hur vi kan både utveckla arbetsmarknaden i Solna men även hur vi kan utveckla så väl förtetagande och nyföretagande. Alltså mycket spännande och högaktuella frågor. Både Georgios, Cecilia och Samad från vår förening har varit mycket aktiva i detta arbete.

Föreningen har även i år arrangerat valborgselden vid vattentornet. Vi bistår varje år med att fixa både slangar, släcka och tända elden ofta tillsammans med Stefan, men som parit tar vi ett stort ansvar för att denna tradition lever vidare. Vi står där inte enbart och säljer kaffe och bullar.

Dessutom har vi delat ut stipendiet till en duktig avgångselev i klass nio från Hagalund samt självklart varit en viktig del av Hagalundsdagen.

Jag har säkert glömt ett och annat, men det känns tryggt för oss att nu ta steget in i valåret 2010 för nu börjar det finns goda tecken på att de unga i Hagalund vill engagera sig, och detta kan sägas är en medveten del av vårt arbete att just både förnya oss och föryngra oss. Med lite tur har vi åter en vital SSU-verksamhet i Hagalund under 2010.

Vi kommer finnas i Hagalund även 2010 och inte enbart under valår. Vi kommer inte lova guld och gröna skogar, utan vi tror att vi utvecklar vår stadsdel bäst tillsammans med de som bor och verkar i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 21 december 2009

Tveksamma svar om bristande underhåll

Jag har tidigare under hösten skrivit om bristande underhåll här i Hagalund. Det gör mig mycket upprörd av de som idag styr Solna inte tar sitt ansvar och underhåller det som är våra gemensamma ytor, dvs. kommunens skolor och parkområden här i Solna. Jag skrev då en interpellation till fullmäktige här i Solna. Här kan du ta del av hela interpellationen i full text. Svaret går dessvärre inte att få fram via stadens diariesökning. Det är också en stor brist, men som jag kommer utveckla vid annat tillfälle.


För att få fullmäktige att bättre förstå situationen i Hagalund visade jag ett bildspel från de aktuella områdena runt skolan och i parken. Det är ett urval av de bilderna som ni nu finner här. Det är bedrövliga bilder och under all kritik att gemensamma resurser får förstöras på detta visset. Kortsiktigt är det ett sätt att spara pengar, men på lång sikt blir det bara än högre kostnader samt att det är ovärdigt att vi som bor i Hagalund ska behöva leva i denna miljö. Jag vill till och med påstå att detta är att segregera Hagalund. För det finns inte någon annan stadsdel där det får se ut så här.
I debatten deltog stadens främsta politiska företrädare, dvs. ordförande för stadsbyggnadsnämnden (den nämnd som ansvara för både parken och skolan) Anders Ekegren samt kommunstyrelsens ordföranade Lars-Erik Salminen. Men ingen av den visade det minsta intresse av att ta något ansvar för hur det kunde få se ut så här i Hagalund. Ekegren beskyllde mig för att ha fotat på felställe, vilket inte alls var korrekt och självaste Borgmästaren försökte tala om städning när frågorna främst handlar om underhåll. Som parentes kan nämnas att när man inte håller sig till ämnet i fullmäktige brukar presidiet snabbt påpeka detta, men icke när den stora ledaren är ute på hal is.
Svaren är i vissa avseenden dessutom helt felaktiga. Det har bevisligen försvunnit papperskorgar. Detta framgår väl av ett annat blogginlägg där jag fick hjälp av Lupa att identifiera dem. Dessutom inleds svaret med följnade citat "Sunnanskolan och parkområdet i Hagalund behöver viss upprustning, även om bilden inte är fullt så mörk som intrepellanten tecknar." Döm själva av bildenerna om ni tykcer det ser ljust ut.

Området kring vattentornet utlovade som park redan i ett motionssvar från 2005, då det skulle vara relativt enkla dirfts och underhållsåtgärder. Motionen var ett förslag om att skyndsamt återställa muren runt vattentornet som tappat sin beläggning.

Det som dock är glädjande är att när vi socialdemokrater skriver motioner eller interpellationer om bristande underhåll eller om trappor som knappt är användbara så sker det åtgärder. Denna gång har man kolottersanerat rosenpergolan samt målat muren vid grillplatsen vit, men det är något av en quickfix, för underarbetet hoppade man över.

Det är inte värdigt att det i Hagalund ska få finnas klotter på en mur i flera år. Att sly växer upp längs med gångvägar och att parkens döda träd inte återplaneras samt att papperkorgarna blir färre och färre.
Då duger det inte att som ansvarig politiker skylla på entreprenadfirmor eller förvaltningar. Då måste man ge en förklaring, men trots att vi lyft frågan till högsta instans här i Solna utebliv svaren. Det är rätt långt från att ta ansvar. Döm själva av bilderna vad ni tycker. Jag tycker det är hög tid att 2010 byta ut ledningen för Solna stad.



Jag har placerat min blogg i Hagalundbloggkartan.se!

söndag 20 december 2009

Julstämning i Hagalund

I går lördag var det både julmarknad nere i Hagalundsparken och vi Socialdemokrater stod utanför Willys och bjöd på glögg och pepparkakor. Det är viktigt att vi som är politiker är en naturlig del av vardagen i våra bostadsområden. Vi socialdemokrater här i Hagalund gör verkligen vårt yttersta för att både stimulera till dialog om aktuella ämnen i det vi kallas demokraticaféer som är öppna möten. Dessa affischerar vi alltid samt att vi har företrädare både ung och gammal som bor och verkar här i Hagalund.

En mycket start upplevelser var på julmarknaden i Hagalund. Där kom en tjej fram och berättade att hon ville göra allt för att få ett annat styre i Sverige. Det var ett både tydligt och intressant politiks signal. Dessa måste vi bli bättre på att fånga upp. För det finns massor av bra förslag på hur vi ska lösa våra gemensamma problem så väl i landet som i Solna och även här i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 6 december 2009

Med siktet inställt på 2010

På medlemsmötet den 26 november talade vi om troligen den viktigaste frågan inför nästa års val, nämligen jobbfrågan. Gösta Mårtensson ledde ett mycket bra samtal om jobbfrågan, där vi Socialdemokrater förslår att ett handelshus inrättas i stadshuset. Ett handelshus ska hjälpa företagare med både rådgivning och konkret hjälp med bokföring etc. På mötet kom förslag att även försöka stödja befintliga företag i att utveckla verksamheten. Det kan också vara en viktig komponent för att utveckla Solna.

Efter en timmes bra samtal om jobben, så kom Johanna Graf på besök och talade om vårt budgetförslag inför 2010 och gav lite återblickar från nyligen genomförda kongressen i Älvsjö för hela landets Socialdemokrater. Det var en mycket bra kongress med ett stärkt parti och en stärkt ledare - Mona Sahlin.

Medlemsmötet nominerade även kandidater till fullmäktigelistan inför valet 2010. Det fanns ett tydligt budskap om att få med yngre resurser. De personer som nominerades från Hagalundsföreningen var:

Christoffer Jönsson
Samas Masrour
Christian Mallengren
Micael Knapp
Susan Güven
Rodi Rawej
Jörgen Samuelsson
Georgios Kontorinis
Cecilia Bravo
Johan Wahlstedt
Cecilia Dahlberg
Ninel Carasco
Mebrat Bereket
Arne Öberg

Nomineringarna ska formellt vara inne den 9 december och sedan vidtar en process där hela listan ska ta from och där ska dels vartannat namn vara en kvinna och en man och sedan ska hela Solnas olika delar respresenteras samt att vi vill ha en bra ålderssammansättning. Allt detta kommer pågå fram till årsmötet där vi tillsammans kommer fatta beslut om vem som ska stå på Socialdemokraternas fullmäktigelista inför valet 2010.

Fler från Hagalund kan komma att bli aktuella. Namnen ovan var de namn som fångades upp inför medlemsmötet.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .