söndag 28 mars 2010

Årsmöte, arenakris, kurdfest och earth hour

Lördagen var minst sagt intensiv. Socialdemokraterna i Solna har årsmöte och det är runt 100 personer som deltar. Årsmöten är en övning i praktiskt demokrati som inte går av för hackor. 4 timmar och massor av val. Listan till fullmäktige är nu klar och det är många från Hagalund som kommer representera oss Socialdemokrater.

Årsmötet gjorde även ett uttalande kring turerna för den nya nationalarenan. Kommunchefen har tagit timeout och kommunstyrelsens ordförande har givit olika versioner om vad han känt till. Det har skrivit och rapporterats om denna skandal av flera bloggar och medier.

Nu måste Solnas politiska ledning gå till botten och lägga korten på bordet. Det är våra skattemedel som står på spel, och det är stora belopp.

Efter årsmötet bjöd en relativt ny medlem på fest här i Hagalund. Micke Knapp (mitten) höjde tempot på kvällen vill jag lova. Bredvid står Håkan och Jörgen.
Men jag hade ju utlovat skillnad på före och efter Earth hour här i Hagalund, men jag kan inte påstå att det var helt enkelt att utläsa någon stor skillnad. Döm själv.

Före kl 20.30, lördagen 27 mars:

Efter kl 20.30, lördagen 27 mars:

Kvällen slutade med att vi gick på kurdernas nyårsfest i Solnahallen. Kurderna har även en lokal här i Hagalund samt att vi har dels en veteran inom partiet som också länge varit en centralgestalt inom Kurdiska riksförbundet - Rodi samt att Sussi nu står på fullmäktigelistan och som också är en aktiv kurd. På festen mötte vi även av Mona och Nalin. Här tillsammans med Ceclia och Rodi från Hagalund.
Här har vi även Samad och Sussi som festar loss.

Men det stora på festen var glädjen som både fanns i form av uppträdanden och dans. Det är inte utan att jag skulle föredra en fest med runt 2000 deltagare istället för årsmöten, men nu ska man nog inte ställa dessa två aktiviteter mot varandra.

Jag fick även en skiva av artisten Pirsing (ovan) som verkligen överraskade, så just nu snurrar kalasbra kurdmusik nere på Kyrkbacken.

Så kan en lördag se ut för en fritidspolitiker som inte är världsbäst på att säga nej.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , och .

lördag 27 mars 2010

Earth hour även i Hagalund

Idag lördag genomförs världens största klimatmanifestation genom Earth hour. Det är världsnaturfonden som står bakom manifestationen. Det är en mycket enkel manifestation att delta i. Du släcker helt enkelt lamporna kl 20.30 ikväll under en timme.

Jag kommer försöka fota effekten här i Hagalund. Så släck lamporna och delta!

Det är värt att påpeka att av landets 290 kommuner deltar 209 kommuner. Solna stad deltar inte med rätt luddiga argument. Runt om i världen deltar massor av städer. Det är samligt att Solna inte deltar, men det hindrar inte oss från Hagalund att delta. Jag kommer släcka lampan kl 20.30.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

fredag 26 mars 2010

Ny ung kraft i Hagalund

Det har öppnat att nytt café och bageri här i Hagalund som går under namnet Scufferiet. Det ligger på Hagalundsgatan 21, dvs. på kortsidan av centrumanläggningen mot AP-fastigheters två hus. Caféet slog upp portarna den 17 mars, men först idag hade jag möjligheten att gå förbi och önska dem lycka till.

Men det är ett lite speciellt café. Bakom verksamheten står Svenska Celiakiungdomsförbundet. Ungdomsförbundet lär ut och ger unga personer råd om man inte tål eller är intolerant mot gluten eller laktos. Jag ställde massor av frågor för att förstå varför man behövde ett ungdomsförbund, och det visar sig att Svensks Celiakiförbundet också ligger i Solna, och det är nästan i Hagalund, nämligen på Västra vägen. Jag fick dels höra en spännande dialog om tarmproblem och efter att ha testat en latte och en bulle berättade de att ungdomsförbundet har en stor betydelse för en ung tjej eller kille att veta att det finns fler, även om man kan vara ensam i sin skola.
Det är invigning av caféet i morgon lördag - den 27 mars - med tårta för 10 kr. så gör ett besök och stöd verksamheten. Det är kul med ett ny ung aktör i Hagalund. Ni är både efterlängtade och välbehövda. För oss föreningar i Hagalund är det dessutom ett bra tillskott för de har en lokal man kan boka för möten.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 23 mars 2010

Ett företag som får Hagalund att växa

Har läst Hagalundsparkens kvalitetsuppföljningsrapport för 2009. Hagalundsparken är en fritidsanläggning i Solna som är upphandlad på entreprenad sedan flera år tillbaka. Det var ett antal eldsjälar som jobbade på anläggningen då den var kommunal som bildade ett bolag och tog över verksamheten från Solna stad. Bolaget som heter Fritid Hagalundsparken AB är verkligen ett föredöme för hur samverkan med lokalföreningen kan utveckla en stadsdel.

Den ordinarie verksamheten är mycket attraktiv. Under perioden 1 september – 31 maj drog dagverksamheten i åldern 12 – 19 år 1 865 flickor och 4 420 pojkar. Kvällsverksamheten i samma åldersintervall drog 2 375 flickor och 5 560 pojkar. Sommartid är det på dagen 1 690 flickor och 2 775 pojkar och kvällarna 1 870 flickor och 2 800 pojkar. Sammantaget under ett år besöks anläggningen av imponerande 23 335 besökare.

Nöjdheten bland besökarna enligt tonårsenkäten är 9,24 av en 10-gradig skala. Vilket måste anses vara storartat!

Att läsa likande rapporter är spännande läsning. Gå gärna förbi parken och be om en rapport om du är intresserad. Det som verkligen är imponerade är att utöver den ordinarie verksamheten genomför parken ett antal spännande samverkans projekt. T.ex. samverkar de med ungdomsföreningen Blue Hill under sommartid med kvällsaktiviteter. De samverkar med Black Sheep med konsertkväll. De deltog i den mycket uppskattade konserten på torget här i Hagalund på Hagalundsdagen då Ken och Dogge uppträdde.

Något jag är oerhört stolt över är att även vi Socialdemokrater hitta samverkansformer med Hagalundsparken kring vårt 60 år jubileum här i Hagalund, så vi tog med oss 25 barn till Barnens Ö i mitten av juni. Det blev så lyckat att vi även i år ska genomför en kollohelg i samverkan med Barnens Ö. Det blir helgen 29 – 30 maj i år. Eftersom Solna stad nu lagt ned sitt kollo på Barnens Ö är det endast genom vår samverkan som barn från Hagalund kan få uppleva Barnen Ö. Det är vi stolta över.

På bilden ser ni Christer Winblad en av ägarna mitt i verksamheten som jag idag fångade när jag gick förbi.

Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden skriver tidningen Mitt i Solna:
” Syftet då, att mota tbc, finns ju inte heller längre. Men många Solnabarn vill gärna fortsätta åka på kollo. - Ja, och en del vill åka till Mallorca, och vi bekostar inte det heller.”

Men ack så fel man kan ha ibland, för just TBC-fallen ökar nu igen enligt DN. Ödets ironi. Nu återstår att se om staden åter ska ha kolla.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 21 mars 2010

Stängning av Hagalunds IP och Guld till AIK

Lördagen 20 mars var det öppet hus för politiker och tjänstemän på Solnais, dvs. ishallen nere vid Hagalundsparken. Det var föreningen Solna SK som stod som arrangör. Det var ett mycket lärorikt besök, dels fick jag ta del av en idrottshistoria som verkligen är imponerade och dela fick jag lära mig massor om den viktiga verksamhet som klubben bedriver.

Hagalunds IP har sin grund i att Nya Hagalunds Municipalsamhälle (som dåvarande Hagalund hette) fick ett gåvobrev från Alma Amundson m.fl. daterat 28 december 1924. Enligt gåvobrevet är tomen avsedd som idrottsplats. Den 12 februari 1925 beslutar Nya Hagalunds municipalsamhälle att mottaga gåvan om en tomt motsvarande 164 000 kvadratfot.

Överste Amundsen skänkte marken till föreningar som spelar fotboll. Det fanns även ett önskemål om att namnet Hagalunds skulle ingå i namnet. Klubben Hagalund IS finns också än idag, men klubben bildades redan 1906 och en av grundarna var Conny Olsson (pappa till målaren Olle Olsson).

På denna idrottsplats byggdes en av de första konstisbanorna i Sverige. Solnais invigdes 2 november 1956. Detta var länge AIK:s hemmaarena. Men det var först på 70-talet som nuvarande ishallen byggdes. Den invigdes 17 november 1979. För drygt 10 år sedan byggde man även en klubblokal och café i en hörnet, och jag fick det berättat för mig att den är så speciellt byggd med tanke på att marken rör sig som en effekt av kyla att den står på stolpar som vaktmästaren med jäma mellanrum går och justerar.

Denna idrottshistoria riskerar nu att helt gå förlorad, för det sker ingen dokumentation av Solna stad. Det kommer jag väcka som fråga på nästa Kultur- och fritidsnämnd, men eftersom Solna inte längre har någon stadsantikvarie är risken stor att kommande generationer blir utan denna historia. Från hösten ska verksamheten ske vid Ritorp där en ny hall snart står klar. Det som är trist är att Solna stad även är i konflikt med AIK-hockey gällande obetald hyra om drygt 3 miljoner. Var är det moderna ledarskapar när det som bäst behövs?

Ett annan mycket trist dimension i denna historia är att de som idag styr Solna utan betänkligheter nu har sålt marken för att ha råd att underhålla våra idrottsanläggningar. Underhåll bör ingå i den ordinarie budgeten. Att sälja för underhåll är enbart kortsiktigt och än värre är att Hagalund som stadsdel inte får någon som helt kompensation för den gåva man nu roffat åt sig och sålt ut. Det är i grunden att slösa med våra gemensamma resurser att dels slarva med underhållet och att sedan lägga vantarna på gåvor för att kunna underhålla. Det urholkar i grunden stadens tillgångar.

Men för att inte sluta i denna dystra bild av dagens Solna. Fanns det även en mycket dagsaktuell glädje när det gäller is och Solna. AIK:s damer vann bandy SM på studenternas i Uppsala. Slutställningen blev 5-3 till AIK mot IFK Nässjö. Det var det 16:e SM-guldet. Stort grattis!!!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 20 mars 2010

Bostadsrättsrötan

I veckan har Hyresgästföreningen delat ut brev i fastigheterna Sunnan 14 och 16. Brevet innehåller grova anklagelser och uttalanden om ekonomin som går att ifrågasätta. Milt sagt är brevet tendensiöst. Att medvetet sprida tvivel är en kampanjmetod som främst är förknippat med negativ kampanjmetod. Jag tar bestämt avstånd från metoder som strikt går ut på att vränga bilden eller t.o.m. fara med osanning. En betydligt mer nyanserad bild ges i tidningen Hem och Hyra där det framgår att Hyresgästföreningen både stämt bostadsrättsföreningen och JO-anmält Signalisten.

Det är viktigt att påpeka är att Hyresgästföreningen är en intresseorganisation och de ska värna de boendes intressen. På deras hemsida framgår det tydligt att de angrepp som de brukar använda är just fullmaktshantering och brister i ekonomiska kalkylen.

Men jag är inte helt säker på att de agerar enbart i de boendes intresse, utan att det handlar om att man är emot ombildningar, och det bör man berätta. Om man avråder någon från att skriva på fullmakter, då agerar man i procedurfrågor och gör juridik av frågan. För jag tror alla i grunden är intresserade av att ombildningen går rätt till.

Det som är nytt nu är att det är en ny ordförande för bostadsrättsföreningen Hagalunden. Det är Birger Nord. Birger har under en mycket lång period varit engagerad i såväl Solna som Hagalund. Birger är till professionen både handikappkonsulent och äldreombudsman i Solna stad. Birger har bakom sig ett långt medlemskap hos oss Socialdemokrater här i Hagalund och haft ordföranderollen under ett antal år samt att Birger är en av central person i Norrbacka Handikappidrottsförening, och sitter där som ordförande. Birger är således en person med både stor erfarenhet och stort kunnande när det gäller föreningsfrågor. Birger skriver även på Brf Hagalundens hemsida, så följ den om du vill hålla dig uppdaterad.

När väl ryktesspridningen är i gång blir det svårt att veta vad som är fakta eller vad som är sanningsenligt i denna historia. Jag träffade tidigare ordföranden för Brf Hagalunden i veckan på årsmötet för föreningen Ett levande Hagalund, där vi Socialdemokrater är en av medlemsföreningarna. Men som brustit är att ändrade stadgar ska vara inrapporterade till Bolagsverket innan de är giltiga, detta är alltså kärnan i Hyresgästföreningens kritik. Det var i stadgarna som fullmaktshanteringen beskrevs, och det handlar om att en person kan få rösta för flera personer genom fullmakter. Men att likställa detta med fusk är en överdrift, utan det som nu krävs är en ny köpstämma som då kan upphäva den föregående köpstämmans beslut. En kvinna som var med på köpstämman berättade att det var rörigt eftersom flera som deltog började gå när stämman drog ut på tiden och då skulle fullmakterna på nytt hanteras, och som i sin tur ledde till att protokollet fick ett antal noteringar som i sin tur tolkats som rörigt.

Ett viktigt påpekande är att misstankar om fusk är en rättslig fråga som rimligen bör hanteras av rättsväsendet. Innan man dömer någon bör det vara fastställt. Misstanke räcker inte, utan dessa spelregler bör den som vänder sig till tingsrätten respekter.

Mitt råd till alla er som känner osäkerhet är att dels återvända till den ekonomiska planen som presenterades inför köpstämman. Denna plan är godkänd av Boverket samt att statliga bolåneinstitutet SBAB är villig att låna ut pengar i enlighet med planen. Det är två tunga aktörer som gjort bedömningar som bör beaktas.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 17 mars 2010

Inbrott kan förebyggas

Både Mitt i samt SvD har uppmärksammat att det under 2009 var något av en inbrottsvåg i Västerort, som är ett av polisdistrikten i Stockholm där bl.a. Hagalund och Solna ingår. Här ingår även de västra förorterna i Stockholm samt Sundbyberg. Det man tar upp är att många inbrott sket främst i miljonprogramområden. 2008 var det 628 lägenhetsinbrott i Västerort. Mitti anger att det var 145 bostadsinbrott i Solna under 2009, vilket kan jämföras med 73 inbrott år 2006. Det är en rejäl höjning.

Det som är lite allvarligt med rubriker som den ovan är att de resulterar i ökad otrygghet. När det gäller Hagalund är det många inbrott på adresser på Hagalundsgatan, men å andra sidan finns det nog inte någon gata med så många bostäder på samma gata som just i Hagalund. Det är därför viktigt att nyansera bilden.

Som fritidspolitiker i Solna sitter jag även i Solnas trygghetsråd och där har vi blivit informerad om att polisen gjort en extra insats mot just inbrott här i början av året och därmed även gripit ett antal gärningsmän. Detta lär ge effekt på inbrotten.

Som boende i ett område kan man även göra något aktivt som man av erfarenhet vet har ett preventivt syfte och det är att starta s.k. Grannsamverkan. Fördelen med grannsamverkan är dels att man lär sig att bättre stöldskyddsmärka sina ägodelar och dels ökar det den sociala kontrollen i ett område i och med att det ökar kunskapen och kontakterna, vilket av bl.a. Brottsförebygganderådet (BRÅ) anses vara en mycket effektiv förebyggande åtgärd.

Om du känner dig intresserad av att starta upp grannsamverkan bistår polisen och det finns även bra information på polisens hemsida och det går även utmärkt att kontkata polisen för att komma igång med grannsamverkan. Bilden ovan är en broschyr som polisen ger ut.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 14 mars 2010

Vårtecken i vinterland

Vi är nu i mitten av mars och vintern ger inte med sig. Fenomenet dagsmeja är en realitet här i Hagalund. Det som gör isbildningen så omfattande beror på att snö inte forslats bort utan lagt på hög eller höga kullar. På Kyrkbacken nere på vändplanen finns det nu en rejäl snöhög och resten är nu täckt av is. Isbildningen är lika hög som en trottoar.

I veckan skottades det även snö på taken här i Hagalund. Jag fångade snöskottning en morgon på väg till jobbet.
Men vi ska ha förtröstan, för nu är våren på väg. Solen har lyst i princip hela veckan, och dagtid blir det nu några få plusgrader. Ett riktigt bra Solnatecken var söndagens premiär i allsvenskan där AIK mötte Mjällby AIF på Råsunda. Jublet som hörs väl här i Hagalund leder tanken till sommar.
Riktigt spännande är den debatt som nu förs om det s.k. RUT-avdraget. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Och här verkar uppgifterna eller om man så vill faktaunderlaget vara helt omöjligt att tolka. Allmega påstår att var fjärde som nyttjar avdraget är låginkomsttagare medan SVT-agenda, som även tas upp i kvällens rapport, hävdar att låginkomsttagarna är 6 promille. DN som på redaktionell plats i veckan påstod att avdraget var ett problem för Socialdemokratin. Spännande nu att se om det blir en något mer nyanserad bild och lika braskade rubriker om problem inom partierna som lanserade detta bidrag som uppenbart är skattelättnad för främst de med höga inkomster i samhället.

För er som har hjärtat till vänster och vill hålla er uppdaterade kan jag som komplement till DN varmt rekommendera er att följa Peter Anderssons blogg som är både politiskt vass och ständigt uppdaterad. Peter jobbar som ombudsman för oss Socialdemokrater här i Solna och är en av de mest lästa bloggarna i Sverige. Peter har under flera veckor legat på första plats på knuff, men är nu på plats 2 efter en annan mycket bra blogg som heter Alliansfritt Sverige.

Det ska bli spännande att se vilken effekt de sociala medierna får i årets valrörelse.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 7 mars 2010

Paragraferna som är oeniga


Efter beslutet i fullmäktige fortsätter diskussionen om huruvida ombildningsmötet för Sunnan 14 och Sunnan 16 gått rätt till, och då rent juridiskt. De frågor som nu väckts är om röstlängden går att tolka rätt och om protokollet från ombildning är korrekt.

Det bör påpekas att inför fullmäktigemötet den 22 februari hade just en juristfirma granskat stämmoprotokollen för att se om det gått rätt till, med risk för att de då inte ställt rätt frågor eller undersökt rätt områden. Nu väcks tankar på att överklaga hela stämman, och därmed blir föremål för förnyade juridiska turer.

Jag vill betona att det självklart ska gå rätt till när ombildning ska ske då det i grunden finns lagstiftning för detta, men jag börjar nu se något av Franz Kafkas Processen framför mig, dvs. domstolarnas labyrinter och absurda rättssystem. Eller som i USA efter presidentvalet 2004 då det framfördes anklagelser om röstfusk samt där man såg kontroller av röstsedlar, vilket fick en och annan och ifrågasätta ett så föråldrat valsystem i en av världens ledande kunskapsnationer.

Det vore mer berikande om debatten nu kom att handla om bostadspolitik. Vad är förklaringen till att det nu byggs så få lägenheter i Sverige. Carin Moberg, en s-ledamot i riksdagen, har väckt frågor om havererad bostadspolitik efter ny statistik från SCB. Eller hur kommer det sig att Solna saknar bostadsförsörjningsplan.

Om nu köpstämman med drygt 400 lägenheter inte gått rätt är jag en av de ivrigaste tillskrivarna att försöka göra om själva stämman skyndsamt så att alla berörda inte ska behöva fastna i en juridisk process, då detta inte gagnar någon involverad part. Att vi sedan rimligen ska få tycka olika om själva ombildningen det är liksom en annan fråga, men gör inte juridik av politik. Det kan sluta i hur långdragna processer som helst.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .