fredag 30 april 2010

Valborg med politisk pajkastning

Så är elden släckt och brandslangarna ihoprullade och återlämnade. Det var en mycket välbesökt valborgseld i Hagalund. Officiellt är det föreningen Ett levande Hagalund som står bakom arrangemanget, men det är egentligen Hagalundskören som står för uppladdningen med sång innan samt ett fåtal föreningar som säljer lite kaffe, korv och annat tilltugg. Vi socialdemokrater har under flera år tagit ansvar för att sätta upp slangar och även se till så att brasan blir släckt, vilket även innebär att ta hand om de blöta och skitiga slangarna.

Arga som bin kom moderaterna till valborgselden och påpekade att Solna stads ordningsstadga inte följdes detta pga. att vi satt upp skyltar i Hagalund där vi just nu gör en kampanj i hela Solna för bristen på sommarjobb för de unga i Solna. En i hög grad relevant kampanj där jobben står i centrum. Solna stad kan inte slå sig för bröstet när det gäller sommarjobb. De socialdemokratsikt styrda kommunerna Sundbyberg och Nynäshamn sopar banan med Solna när det gäller sommarjobb för de unga.

Och visst vi kanske bryter mot den lokala ordningsstadgan, men det finns gott som skyltar, banderoller och klistrade affischer för att inte tala om allt klotter som nu fått vara kvar i rätt många månader utan att det tas bort. Så i det sammanhanget är det lite ironiskt att man med denna iver förespråkar just ordningsstadgan.

En annan intressant iakttagelse är att utanför stadshuset här i Solna finns det affischer med Sten Nordin - finansborgarrådet i Stockholm stad som säger att han ska lysa upp staden. Man undrar om Salminen har avgått eller om Nordin tagit över Solna. Dessa skyltar är inte ett problem i den demokratiska pajkastningen.

Men att ta reellt ansvar är inte moderaternas starka gren. I år kontaktade vi moderaterna och sa att det är väl rimligt att vi delar på bördan som de två politiska partierna vid brasan. Men trots att man ha ambitioner att ta hand om Solna stad så var detta en uppgift för svår för dem. Efter vårt tydliga missnöje med ansvaret stannade Elias kvar tills brasan var släckt och dessutom hjälpte grekerna och eritreanerna till storartat. Men trots att det nog var mellan sex till åtta personer i gula moderatjackor var det bara Elias som var kvar mot slutet. Det krävs uppenbart ett arbetarparti för att klara av att släcka en valborgseld.

Så årets pajkastning är inledd. Ordningsföreskrifter om skyltar är högst på dagordningen, inte det eftersatta underhållet i Hagalund eller att den kommunala skolan och parken står och förfaller. Samt vi fick höra att vi socialdemokrater tagit patent på att släcka elden, trots att vi föreslagit delat ansvar.

Fyra riktig hjältar som bara måste nämnas är även Stefan, Monika, Jonny och Birger som varje år gör storartade insatser för att valborgsfirandet ska fungera väl.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 27 april 2010

Ombildningen blir av

För en dryg vecka sedan - söndagen 18 april - hölls det en ny köpstämma för fastigheterna Sunnan 14 och 16, dvs. Hagalundsgatan 8-14 och 18-24. Resultatet blev följande:
Sunnan 14 - 154 Ja röster
Sunnan 16 - 155 Ja röster

Totalt 309 ja röster och det är sagt att 297 röster skulle räcka. Kravet är att 66 % av de boende röstar för och 309 röster är alla gånger tillräckligt. Jag kan inte den exakta uppgiften om antal lägenheter, men tror att det rör sig runt 220 lägenheter per fastighet, men det kan vara upp mot 225, men oberoende på hur man räknar blir det över 66 %.

Jag har känt ett stort engagemang för denna ombildning och även aktivt stött processen och varit tveksam till vissa metoder för att främst fördröja beslut samt ytterst tveksam till att göra juridik av detta. Det intressanta var att de boende visat stort tålamod och det blev något av en folkrörelse där många engagerade sig och med tanke på antalet ja-röster så finns det en stark majoritet för denna ombildning.

Enligt Brf Hagalunden kommer det krävas att 65 % köper sin bostad enligt krav från statligs bolåneinstitutet Sbab. Detta kan bli tufft att uppnå, men jag hoppas så väl styrelse och boende nu får arbetsro för att lösa finansieringen.

På Hagalundens hemsida förs en livlig dialog om ombildningen och alla de turer, och jag tror i grunden att det är bra att denna sida finns, trots att vissa kommentarer är rätt tuffa och ibland mycket nedlåtande. Det kan delvis förklaras med att vi är ovana att umgås virtuellt, men likt när man möter sina grannar i hissen eller i tvättstugan försöker jag vara artig även virtuellt eller på olika sociala medier. Hagalundsgatan.se är ett lysande tecken på några få personer som nu gjort det möjligt att ha bättre koll på Hagalund samt att det numera finns ett helt annat fokus på Hagalund av oss som bor här i Hagalund. Min poäng är att även när man diskuterar på sociala medier eller skriver kommentarer måste man kunna stå för sin åsikt och det är ett vinnande koncept att var artig liksom det är i det "verkliga" livet.

Vi hade förra veckan ett möte om hur vi kan förnya och utveckla Hagalund. Jag lovar att återkomma till detta tema, för det var mycket bra idéer som kom fram.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 21 april 2010

Öppet möte om Hagalunds utmaningar

Torsdagen 22 april kl 18 är det öppet möte i Eritreanska föreningens lokal här i Hagalund lund. Lokalen ligger vid Restaurang Haga.

Mötet ska tala om utmaningar för Hagalund. Till mötet kommer flertalet gruppledare i de olika politiska nämnderna i Solna. Gruppledarna ska utifrån nämndernas olika arbetsområden försöka se vilka utmaningar Hagalund står inför. Men dessa gruppledare ska även svara på frågor, och vi socialdemokrater i Hagalund ser detta som ett viktigt steg för att identifiera och försöka prioritera vilka frågor som är viktiga för vår stadsdel.

Se detta som ett bra tillfälle att börja tala om vår lokala levnadsmiljö här i Hagalund. Vi menar allvar med att utmana det moderatledda styret i Solna och detta är vårt sätt att här i Hagalund börja ta fram ett handlingsprogram. Den bästa utvecklingen uppnås genom att de som bor i stadsdelen kommer med förslag och idéer. Men det är även bra att de idéer man bär på får mötas av andra idéer och förhoppningsvis uppstår då än bättre idéer. Vi vill vara tydliga med att detta är en process. Vi tror inte att vi löser alla problem genom denna första träff, men det är ett steg mot framtiden. Kom och delta! Du behöver inte vara medlem.

Socialdemokraterna har som enda parti här i Solna en egen partiorganisation här i Hagalund. Vi är nu inne på vårt 61:e år och har inte ett behov av att lägga till ett nya framför vårt namn, utan ett parti som inte hänger med i utvecklingen upphör att existera. Just nu är det tillströmning av nya medlemmar här i Hagalund och det är en i högsta grad livfull förening.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .


tisdag 13 april 2010

Nätverk för utveckling av Hagalund och röd-grönträff på lördag

Ikväll hade vi premiär för Hagalunds nya nätverk. Vi socialdemokrater tror det är bra om föreningar och företag här i Hagalund träffas och lär känna varandra och på sikt tror jag att detta kan utveckla Hagalund som stadsdel. Ikväll var vi 11 personer och vi kommer fortsätta genomföra dessa träffar. Vi kommer fortsätta träffas under lite lättsammare former och prata om utveckling av Hagalund.

För tveklöst är underhållet i Hagalund eftersatt och föreningarna saknar bra samlingslokaler. Och vart än man vänder blicken så framkommer det brister som behöver åtgärdas. Vi tror att ett nätverk kan bistå med prioriteringar. Det blev en bra träff med mycket pizza och många bra förslag.

Nu på lördag 17 april har de röd-gröna samarbetspartierna samling i Hagalund. Mellan kl 12-14 finns samtliga tre partier - S, V och Mp - utanför Willys och tar emot bra förslag och idéer under parollen För ett bättre Hagalund! Här tror vi det handlar om att:
  • Rusta upp Hagalund
  • Göra torget och centrumanläggningen mer attraktiv
  • Stärka den lokala demokratin

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 11 april 2010

AIK upp i elitserien och en ny Hagalundsportal

AAAAAIIIIIKKKKKK!!!

Ett stort GRATTIS till vårt Solnalag AIK hockey som ikväll kämpade sig in i elitserien. Det är kul och förhoppningsvis är detta början till en ny spännande framtid för AIK hockey. Till hösten ska all isverksamhet i Solna förenas på en och samma plats nere i Ritorp och Hagalunds ishistoria går till historien. AIK uppvisar nu en svårslagen svit av vinster som för de olika elitlagen till högre nivåer eller vinst. Det måste tyda på en bra laganda och bra ledarskap.

En annan rolig upptäckt är att det uppstått en Hagalundsportal som går under namnet Hagalundsgatan.se. Anslut till portalen som kan bli en viktig kanal för information om Hagalund. Trots att jag bor på Kyrkbacken har jag idag anslutet mig. Kyrkbacken är absolut en del av Hagalund. Vår gatstump är ju uppkallad efter just kyrkan i Hagalund. Mitt efter köksfönster vetter mot Hagalundsgatan, så närmare gatan kan man väl inte komma. Det ska bli spännande att följa portalen. Upphovsmakaren är värd priset som årets Hagalundare!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Britt-Marie en hundägare som bryr sig

Vid ett borådsmöte nere på Förvaltarvägen träffade jag Britt-Marie för en dryg månad sedan. Britt-Marie påtalade då brister i hundrastgården nere i Hagalund. Idag har vi tillsammans besiktigat rastgården och det var onekligen många brister som behöver rättas till.
Det är dels hål i staketet som gör det möjligt för hundar att både smita ut ur hundrastgården, men än värre är att det i direkt anslutning är ytterligare hål i staketet som leder ner mot järnvägen. Det sista hålet mot järnvägen skulle även ett mindre barn kunna smita igenom.

Men även inne i själva hundrastgården visar Britt-Marie mig flertalet brister. Det är hål i staketet som hon själv har lagat med kvistar. Det är en grind som är trasig och Britt-Marie berättade att i vintras när det var mycket snö så slutade man tömma papperskorgarna, dvs. där hundägarna lägger sina bajspåsar. Hundrastgården blir även den en symbol för ett Solna som lappar och lagar, och som gör att vår stolthet går lite förlorad. Solna kan bättre!

I mina ögon är Britt-Marie en sann vardagshjälte då hon verkligen gör allt för att förbättra och göra situationen för de som flitigt använder hundrastgården till det bättre. Hon berättar att hon ofta brukar ringa kommunen när hon ser brister och ofta blir de åtgärdade, men nu kände hon att hon villa ha lite draghjälp och jag förslog att vi skulle ta lite bilder och följa upp det via bloggen. Britt-Marie besöker rastgården varje dag med sina två taxtikar och har växt upp på Förvaltarvägen samt även en tid som småbarnsförälder bott i Hagalund och bor nu åter på Förvaltarvägen.
Britt-Marie har även försökt få Djurgårdsförvaltningen att anlägga en hundrastgård i Hagaparken, men fick ett negativt svar. Nu när det ju snart även ska finnas en kunglig rastgård så borde ju något hörn av parken lämpa sig väl.

Har du också en bra vardagshistoria som du vill att vi förmedlar här på bloggen ska du e-posta sihagalund@hotmail.com

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 10 april 2010

Basic bar får toppbetyg

Igår besökte vi nya krogen Basic Bar här i Hagalund. Den ligger nere på Råsundavägen just nedanför Hagalundskullen, vid busshållsplatsen för 515 eller på väg mot pendeltåget om man kommer från Hagalund.

Hungriga som vargar var vi och jag måste säga att det var bland det bästa jag ätit på länge. Maten höll högsta tänkbara kvalitet och servicen var mycket god. Det är något av en kvarterskrog där många satt och avnjöt en måltid. Det var både ung och gammal som var där. Det som också var bra att menyn var mycket innehållsrik och erbjöd även inslag av humor - gör ett besök själv och jag är övertygad om att ni kommer uppskatt Basic Bar.

Det är bröderna Isa och Nixon som drivet krogen och de har ambitioner att det ska vara en kvarterskrog med kvalitet. Man ska lika väl kunna slinka in och ta en öl som att få sig en bra måltid.

Jag har besökt denna krog innan bröderna tog och över då var det mer en sylta än en restaurang. Man kan lugnt säga att det är en rejält uppgradering av restaurang- och cafeélivet som skett i Hagalund i år.

Jag har tidgare uppmärksammat

  • Hagalund inn - den asiatiska restaurangen som finns under Willys
  • Cafe Scufferiet - caféet som numera finns runt hörnet vid Hagalunds klippotek

Dessa tre aktörer deltar tveklöst till utveckling av Hagalund. Det är bra med företagare som satsar i vår stadsdel. Det gör både sysselsättning och jobb samt för oss som bor här ger det ökad service. Själva charmen med en stad är att de olika delarna av staden ska erbjuda olika utbud. Här börjar det nu växa fram en Hagalundsidentitet som vi ska vara stolta över, men glöm inte att stötta verksamheten också, för de kräver kunder. Du och jag kan göra skillnad genom aktiva val.

Återkoppling på frågan om brända bilar


Sist skrev jag om de tre bilarna som fanns i industriområdet. Två av bilarna har nu försvunnit och när jag tala med polisen så hänvisade de främst till markägare eller Solna stad. Den bil som stod kvar i fredags morse ringde jag då till markägaren, eller rättare sagt parkeringsbolaget och de lovade att åka ut och kontrolleran.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 5 april 2010

Aprilväder, brända bilar och ny köpstämma

Påsken slutade med att vintern gör en kortare återkomst, men tveklöst är våren på väg. Men morgonens bild förmedlar inte vår.


Nere i industriområdet just söder om Hagalund står nu tre brända bilar. Det är inte ett gott tecken. Vad orsaken till förekomsten är inte lätt att veta. I augusti 2008 fanns det en nedbränd husvagn på samma plats, och det dröjda länge innan den försvann. Om detta beror på att det är en privat tomt eller om det finna andra juridiska orsaken ska jag försöka ta reda på via Polisen. Men eftersom det inte direkt är akut så avvakta jag påskhelgen.


En annan juridisk fråga som blivit en fråga för rättslig prövning är ombildningen av Sunnan 14 och 16. Via andra bloggar så är det nu aktuellt med en ny köpstämma den 18 april. Hoppas allt går korrekt till och att de boende inte blir väl behandlade nu när alla kommer bevaka denna tillställning. Jag menar att för att nu alla ska gå rätt till hoppas jag att det inte blir ett möte som kommer pågå under outhärdlig lång tid, då det var många mötesdeltagare som gick i förväg sist resulterade detta i ett protokoll som lett till ifrågasättande i kombination med stadgarna ändrats och inte blivit registrerade hos bolagsverket. Jag önskar den fortsatta processen lycka till. Det är viktigt för de inblandade inte går över gränsen för ni ska fortsätta vara grannar och vara en del av Hagalund, även efter köpstämma och eventuell ombildning.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 3 april 2010

Glad påsk Hagalund

Försökte överraska mina brorsbarn med en egen skapelse av tårta, men inser att jag nog inte har rätt förmåga för att göra detta med hög kvalitet. Men det var å andra sidan roligt.

Vill i all enkelhet önska alla en glad påsk. Jag är heller ingen expert på detta med påsk, utan förknippar det främst till uppväxtåren då man skulle leta rätt på ett pappersägg fyllt med godis och senare på kvällen kom det främmande som man sade i norra Sverige, vilket innebär besök av gäster, och vi åt en trevlig måltid tillsammans. Det som kvarstår idag är godisätandet samt en trevlig middag. I år har jag glädjen att vara bortbjuden.

Min grekiska vän har även upplyst mig om att påsk enligt den ortodoxa traditionen inte alltid sammanfaller med svensk påsk, som om det inte redan från början var knepigt, men i år sammanfaller de dock.

Jag släpper fler utvikningar om påsk. Vare sig man firar av religiösa skäl eller om man likt mig är lite mer onyttig och äter mer godis och passar på att umgås med nära och kära så ta vara på helgen.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .