söndag 13 juni 2010

Lysande ungdomsfestival

Fritiden i Solna har visat upp sig under veckan som varit genom ungdomsfestivalen på Skytteholmsfältet. Det har varit aktiviteter under 5 dagar med olika aktörer som sått för arrangemangen. Det har varit bra samverkan mellan både stadens fritid och föreningar.

När man ser dessa arrangemang och talar med fritidsledare och föreningsaktiva blir man grymt imponerad över all den bra verksamhet som både sker i den löpande vardagen men även att se vilka bra evenemang som de producerar.

Vår egen stolthet från Hagalund - Blue Hill - stod för fredagens program under namnet Passa Passa - Dancehall party. På lördagen var det Black Sheep som fixade ett rockparty i Solna som ledar tankarna tillbaka till 80-talets gräsrock, men den skillnaden att det är mycket mer professionellt i alla avseenden. Entombed inledde och jag tror för att vara lite kaxigare att detta alla gångar var betydligt häftigare än Kiss som också spelade i stan. Bilderna är från lördagen.

När jag ser all den bra verksamhet här i Solna och när jag talar med all kunnig personal slår det mig att de alla på sina olika sätt bidrar till en bra helhet. Men jag såg inga från de styrande i Solna och det är nog en målande bild, för både målen, styrningen och ambitionen är luddiga. Nu är jag inte någon varm anhängare att politisk detaljstyrning, men vare sig målen eller den ekonomiska styrningen innehåller någon tydlighet. Det vore kul om Solna hade en ambition att vara inta bara företagsvänligast, utan även våga vara ungdomsvänligast.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

torsdag 10 juni 2010

Den sociala dimensionen behövs

Här i Hagalund finns det en unik aktör med både erfarenhet och social ambition och det är Hagalundsparken. Parken är en den enda parkleken som drivs på entreprenad här i Solna. Nuvarande ägare har konstant överlevererat utöver avtalet mellan företaget och Solna stad.

Som fritidspolitiker har jag verkligen försökt förstå både parkens verksamhet och den frustration som ägarna bakom anläggningen upplever. Frustrationen delas även med många boende i området.

I lördags på den årliga festen nere i Hagalundsparken var jag nere i parken och talade med både föräldrar och unga som nyttjar parken och i dessa samtal blir det så tydligt att parken har ett stort socialt värde här i Hagalund. Det är i parken som möten sker i Hagalund, både mellan unga men även med ständig närvaro av vuxna och föräldrar. Med bra social kontroll i en stadsdel är det känt att detta i sig är en förebyggande faktor. Lördagens program var verkligen imponerande med aktiviteter under 10 timmar.

I sommar kommer Hagalundsparken vara stängd betydligt mer än tidigare. Skälet är inte att parkens avtal ändrats. Det avtalat har sedan 2008 ändrats och numer ska de hålla stängt under två veckor. Förra året fick föreningen Blue Hill 80 000 kr från Solna stad och detta stöd innebar att det var möjligt att hålla parken öppen fler timmar. I år uteblir detta bidrag och parken kommer hålla stängd.

Dessutom har de boende fått bråka med Solna stad för att få igång plaskdammen vid parken. Nu har de fått löften om att dammen ska öppna. Det är glädjande att de boende engagerade sig och att deras krav fick gehör.

Argumenten som jag bemöts med är att antalet unga i Hagalund minskar, men detta är ytterst marginellt. 2005 var det drygt 1000 barn i Hagalund och 2009 var det drygt 60 barn mindre, men det är främst de unga som är mindre. Antalet i åldersgruppen 16-19 år har ökat, och det är i den åldern som det sociala skyddet är så viktigt. Ett annat fenomen är att Hagalundsparkens upptagningsområde även inkluderar Västra vägen och Rudviken och på Västra vägen finns även spanska skolan som helt saknar skolgård.

Mitt intryck är att Solna främst satsar på symbolevenemang och inte på basverksamhet, för i år har dels Grekiska föreningen fått något av ett hyresbidrag på 120 000. Hagalunds 300-års jubileum fick 100 000 kr, men 80 000 för att hålla öppet i parken fanns inte.

Med en stängd park under sommaren ökar risken för orolighet i stadsdelen. Det får även praktiska konsekvenser. För nu när parken är stängd var går då föräldrar och barn på toaletten när de besöker plaskdammen. Efter att verkligen har försökt förstå detta så är det för mig solklart att parken borde vara öppen hela sommaren. Det är att satsa på det förebyggande sociala arbetet och att tänka långsiktigt.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 7 juni 2010

Ombildningen klar förra veckan

Ombildningen av fasigheterna Sunnan 14 och 16 blev klar förra tisdagen 31 maj. Då transfererades köpeskillingen till Signalisten från Brf Hagalunden, eller om man så vill då skedde formellt affären. Det är att gratulera till alla som fått göra en bra affär och lyckönska den nya fastighetsägaren som därmed har uppstått här i Hagalund. Det har varit många turer i denna affär, men nu tyder allt på att den är igenom och därmed är hela södra sidan av Hagalundsgatan bostadsrätter och den norra delen hyresrätter. Totalt finns det nu fem till sex stora fastighetsägare längs med Hagalundsgatan om man även tar med Kyrkbacken, vilket man bör för trots att det är lite lägre hus omfattar den tre fastigheter om ca 300 lägenheter. Solna stad äger både Signalisten men är även ägare av bl.a. Sunnanskolan och Ankaret.

Den nya fastighetsägaren Brf Hagalunden blir dessutom en av de större hyresvärdarna i Solna med nästan 150 hyresgäster. Självklart är det en och annan ny bostadsrättsinnehavare som nu ska försöka göra bostadskarriär. Vid en kontroll mot Hemnet fann jag tre lägenheter som är ligger ute till försäljning i de nyombildade fastigheterna. Utgångspriset för en 2:a är 990 000 kr och för 4:an 1 475 000 kr.

Vasakronan meddelande dagen därpå - 1 juni - att de genomför en stor fastighetsaffär som berör 8 000 lägenheter. Det gäller försäljningen av fastighetsbolaget Dombron som säljs till fjärde AP-fonden. Här är jag inte säker på om Hagalund berörs, men tror det. En ny ägare även där kan innebära ett mer långsiktigt ansvar.

En nyckel till Hagalunds framtid är att dessa fastighetsägare, ty dels är de individuellt stora aktörer som kommer påverka Hagalunds utveckling men de är även tillsammans ansvarig för samfälligheten som berör gångbroar och gemensamma ytor runt de olika fastigheterna. Jag hoppas dessa fastighetsägare försöker tala med varandra ofta och även se möjligheter att tillsammans göra bra saker. Hagalund börjar bli runt 40 år nu och det finns rätt omfattande underhållsbehov kommer snart bli aktuellt. Min förhoppning är att man tänker till innan man påbörjar detta underhåll för det finns nu en spännande möjlighet att förena utveckling och förnyelse med nödvändigt underhåll. Så med nya aktörer är det min förhoppning att Hagalund ska få se en ljus tid framöver med aktiva och engagerade fastighetsägare.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 5 juni 2010

Blue Hill ägde Hagalund ikväll

En aning sval försommarkväll och Hagalundsparkens årliga sommarfest har nått sin höjdpunkt. Föreningen Blue Hill har en hel timme där de dominerar och står för underhållningen. De börjar med Twang system som gjorde en lysande spelning och fick hela Hagalund att gunga. Sedan tog dansen över.

Jag står där och känner mig så oerhört stolt för att föreningen Blue Hill producerar och förädlar så bra talanger. De har dessutom en ung konferencier som är så lysande och självsäker. Skulle det varit på TV skulle hela showen gått rakt igenom tv-rutan in i vardagsrummet. Jag saknar ord, men det var såååå fantastiskt, och jag är sjukt imponerad.

Jag såg minst fyra dansnummer där det ena numret avlöstes av ett nytt med mycket hög kvalitet. Blue Hill ägde parken och Hagalund för en stund och när jag går hem så har jag med mig en sådan bra stämning. Det finns värden som är allt utom ekonomiska som är viktiga att förmedla. Ungdomar som kan och vill är ett värde som verkligen är värt att investera i. Med i ett av dansgägen är även Sara som är en av våra unga kandidater till fullmäktige i Solna. Jag hoppas Sara tar med sig Blue Hill känslan in i stadshuset.

Förra sommaren fick Blue Hill ett bidrag från Solna stad som gjorde det möjligt att ha öppet flertalet kvällar i parken. I år uteblev det bidrag, vilket kommer leda till att parken kommer ha mindre öppet. Där är troligen att tänka kortsiktigt. Jag vill att Solna ska tänka långsiktigt.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .