onsdag 28 juli 2010

Kontrasternas stad

Om sju veckor är det val till kommun, landsting och riket i stort. Valtemperaruten känns just nu rätt sval, men det lär inom några veckor vara en betydligt mer högljudd debatt. Men vad handlar valet om? Det bör i grunden vara vilken politik som komma skall, dvs. vilka utmaningar står såväl Hagalund, Solna, Stockholm som Sverige inför. Det är idag vi påbörjat bygget av morgondagens samhälle. Det är alltså vilka beslut som kommer att fattas under nästa mandatperiod som valet främst handlar om. Mycket av bevakningen handlar nu om opinionsundersökningar och jag får ibland känsla av att det liksom blir ett Robinsson där det enbart handlar om vilket ledarskap som krävs för att föra Sverige framåt. Samtidigt som oerhört stor del av den offentliga servicen främst sker genom opolitiska tjänstemän. Det är något av ett särdrag av den svenska förvaltningstraditionen. Valet handlar om så otroligt mycket mer än enbart en kamp mellan Mona och Fredrik.

Den 19 september väljs samtidigt runt 44 000 lokalpolitiker runt om i Sverige kommuner och landsting. Sveriges kommuner och landsting försöker göra oss uppmärksamma på alla de andra valen. Det sker idag en mycket begränsad granskning av det politiska styret av Solna. Mitt i är i princip den enda löpande granskaren av det som händer i Solna. De stora tidningarna har främst ett rikstäckande intresse samt av naturliga skäl fokus på Stockholms stad. Solna valresultat brukar ofta lika resultatet i Stockholms stad. Om der beror på vår närhet till Stockholm är oklart, men när det väl händer något stort så brukar Solna finna med, dvs. då stortstilade planer presenteras eller då arenan står i fokus.

Ikväll var jag och besökte nya ishallen i Ritorp, dvs. den nya ishallen som ersätter hallen som snart kommer rivas här i Hagalund. Det skulle ha varit två nya eller t.o.m. tre i vissa planer, men eftersom Solna stad har en pågående konflikt med AIK ändrades planerna och nu har bara en hall byggts och konflikten med AIK hockey är fortfarande inte löst. Jag tänker inte ta några politiska poäng på denna pågående strid, men det är rimligt att ställa krav på ledarskapat i främst Solna stad men även på AIK hockey att lösa konflikten, för den kommer påverka verksamheten i Ritorp som från hösten blir något av ett centrum för inomhusis i Solna.

När jag cyklade hem så kunde jag inte låta bli att fascineras av det pågående byggandet av nationalarenan. Den ligger nämligen på andra sidan järnvägen mitt emot den nya ishallen. Jag cyklade då förbi för att få lite bilder av södra läktaren som nu börjar skjuta upp i höjden. När jag sedan cyklade hem och närmade mig Hagalund igen så stannade jag till vid Hagahuset och Hagalundsskolan och tänkte att Solna verkligen är kontrasternas stad och att Solna verkligen mer och mer glider isär och att skillnaderna mellan stadsdelarna ökar. Ett stenkast ifrån Hagalund byggs det nytt och framtidstron växer fram och här i Hagalund har vi massor av nedlagd verksamhet och ju närmare Hagalund man kommer ser der mer och mer nedgånget ut. Detta är en konsekvens av politik eller rättare sagt brist på politik. Efter 12 år med allianspolitik i Solna börjar sprickorna i fasaden märkas mer och mer.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 12 juli 2010

Mitt sommarlov...

Det är nu högsommar här i Hagalund och åter har vår kära stadsdel fått en helsida i lokaltidningen. En kvinna har med all rätt klagat över att det ser för gräsligt ut i de delar av Hagalund som vår kommun ansvarar för, dvs. området runt Sunnanskolan och parkområdet. Hon upplever att politikerna glömt bort Hagalund, och trots att jag själv sitter i fullmäktige här i Solna så förstår jag vad hon menar. Kommunen slarvar rejält med Hagalund som stadsdel. Under de senaste åren har vi i flertalet motioner försökt uppmärksamma bristerna. Jag har visat bildspel i fullmäktigesalen och fått medhåll och uppmuntrade ord och löften om åtgärder. Dessa löften fortsätter komma, men det är mycket snack och lite verkstad. Klottersaneringen upphörde i princip i vintras då kylan kom. Motivet från kommunen då var att kemikalierna inte fixade kylan, men nog borde det vara tillräckligt varmt nu för att sanera. Sist sanerades grillplatsen i samband med debatten om underhållet, men det var hösten 2009. Mycket klotter har lagts till sedan dess, men det är klart om man sanerar mer sällan så finns det pengar att tjäna på detta. Men det är inte långsiktigt så klok strategi för det är just vad en klottrare vill uppnå, dvs. att deras verk får vara kvar. Hagalund blir på detta viset en arena för klotter.

Jag var själv ute med mina brorsbarn och hade en sommarlovsdag här i Hagalund och då slogs även jag över hur nedslitet det är. Vi gick över Sunnanskolans baksida och fann den öppna dörren till en lokal där det eldats och det kändes rätt tveksamt att kommunen ska hålla med lokaler av den arten. Sedan gick vi över den forna fotbollsplanen som börjat växa igen. Här är motivet att ingen längre använder den, dvs. att kommunen inte driver någon skola där längre, men intill ligger ett dagis och i stadsdelen bor mellan 5 - 8 000 beroende på hur man räknar. Till min glädje var dock plaskdammen vattenfylld och vi badade och svalkade oss där på kvällskvisten, vilket var mycket skönt. Synd bara att det inte fanns tillgång till toalett, men det är visst för mycket att hoppas på i skyltfönstret Solna.

Det är inget skämt Solna brukar lyftas fram som moderaternas skyltfönster och jag har själv fått frågan vilket som är Socialdemokraternas skyltfönster, men då brukar jag svara att det finns uppenbara risker med skyltfönster och det är att butiken inte uppfyller det skyltfönstret utlovar och att det viktiga är nog att hela butiken är välfungerande för att det ska bli långsiktigt hållbart. Hagalund är med all säkerhet inte en del av Skyltfönstret, för stadsdelen är aldrig med i några fina fyrfärgs broschyrer över Solna eller i några turistsatsningar, och alla de brister i underhållet från kommunens sida blir så uppenbar. Ska bli intressant att se om utlovade underhållet denna gång blir av, för det är redan allt för sent.

Jag vill uppmuntra er alla som ser brister att ringa till kommunen. Det finns både en e-postfunktion, gata-park@solna.se och ett telefonnummer 08-734 29 50 mellan kl. 9 - 11.30 samt kl. 13 - 15 samt att man på stadens hemsida kan rapportera brister direkt. Om stadsdelen aktivt ringer och påpekar brister kan man inte blunda för våra krav. Hagalund är en stor del av Solna och vi ska inte acceptera att bli sämre behandlade än någon annan stadsdel. Vi är en stor del av skatteintäkterna i Solna trots att vi inte får ta del av speciellt mycket service. Det är genom att ställs krav som man uppnår förändring.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 6 juli 2010

Kampanj i Hagalund

I fredags mitt i sommarvärmen var vi på plats som vanligt i Hagalund. Vi talade om förbättringsförslag och utmaningar för Hagalund. Det kom massor av bra förslag. De unga ville ha bättre lekplatser och utemiljö och de vuxna påtalade problem med städning och underhåll samt en kvinna som tyckte det var synd att postens brevlådor tömdes så tidigt, för om man vill posta något så var den en dags fördröjning. Nere vid Solna station tömdes visst lådorna senare. Bara det ett tips att sprida vidare. De talade om behovet av utökade öppettider i Hagalundparken. Några var oroliga över mopedtrafiken. Mer barnaktiviteter och pyssel efterfrågades samt mer närvaro av föräldrar och polis i området efterlystes. Sammantaget massor av bra samtal.

Jag mötte även en herre som för 14 dagar sedan hade gjort en större operation för att bli av med cancer i levern. Det är rätt fantastiskt att redan vara ute och gå efter endast 14 dagar. Man glömmer snabbt att vi troligen lever i en av de bästa världar.
Att vi är ute och för samtal även under sommaren är för att sommaren är en bra årstid att samlas och mötas. Lite bullar och saft är utmärkt när solen gassar. Dessutom är det ett långsiktigt förbyggande arbete att ständigt vara på plats och skapa dialog i Hagalund. Det om något är en förbyggande faktor. Jag skulle gärna se fler som talade med varandra i Hagalund. Jag brukar hälsa på de flesta jag möter och framför allt i mitt bostadskvarter, och jag får ibland en lite snarstucken fråga om jag känner dem jag hälsar på, men jag tycker inte det är så farligt. Jag brukar då säga att det känns naturligt att hälsa om man delar tomt, tvättstuga eller kvarter och sedan är isen bruten, för de inser nog att en hälsning är rätt harmlöst. För det är genom att tala med varandra som vi tar de första stegen mot att väcka idéer och föra fram förslag. Ensam lär jag inte utveckla vare sig mig själv eller Hagalund, men väl tillsammans med kloka och förståndiga Hagalundsbor.

Ni som brukar följa bloggen kan jag bara beklaga att det varit lite stiltje, men det beror på att jag tagit semester i drygt två veckor. Har varit nere i Pyrenéerna och även där hälsar man glatt på varandra. Det är något av en tradition och den traditionen tar jag gärna med mig hit till Hagalund. Börja hälsa du med och se snart börjar fler hälsa tillbaka.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .