tisdag 21 september 2010

Ett första försök att tolka valresultatet

Hur ska man tolka valresultatet i Solna och Hagalund? Här utgår jag från de siffror som presenteras av valmyndigheten på valnatten. Som alla säkert känner till pågår det nu en sluträkning av alla rösterna och det kan fortfarande bli vissa smärre justeringar av slutresultatet, men inte desto mindre går det att dra vissa generella slutsatser redan.

Här i Solna gjorde socialdemokraterna inte ett bra val. Det måste man vara tydlig med att säga. Men det gäller å andra sidan nästa alla partier i Solna. För backar gör alla utom centern och miljöpartiet där miljöpartiet gör den största framgången. I demokratiska sammanhang tillhör det artighet att gratulera till framgång vilket jag gärna gör när det gäller både centern och miljöpartiet, men här är jag inte konsekvent för det finns ett parti ytterligare som gör framgångar i stora delar av vårt land och det är sverigedemokraterna, och dem tänker jag inte gratulera. Skälet är mycket enkelt de accepterar inte allas lika värde vilket är något av en portalidé när det gäller demokrati. Sverigedemokraterna har sina rötter i rasistiska organisationer och har under valrörelsen främst sökt uppmärksamhet med just rasistiska utspel.

I hela Solna fick S 74 färre röster än i valet 2006, men eftersom Solna samtidigt har växt som kommun innebär det en procentminskning från 25,2 % till 23,3%. Moderaterna tappade 510 röster i Solna och backade från 45,3 % till 40,9 % men är fortfarande största partiet i Solna.

I fullmäktige innebär valresultatet att de rödgröna ökar med ett mandat och det är pga. att Miljöpartiet ökar från 4 mandat till 6 mandat medan vi socialdemokrater tappat 1 mandat. Inom alliansen förlorar man ett mandat och det beror på att moderaterna tappat 2 mandat och centern vann ett mandat och de har nu 2 platser i fullmäktige.

Här i Hagalund och dess närhet finns det två valdistrikt där socialdemokraterna ökat och det är i Haga norra samt i södra Frösunda, dvs. förvaltarvägen och främst studentbostäderna i Frösunda. Här har S runt 22 % och har gått fram med 1,4 – 1,6 % medan M har backat rejält mellan 7,3 – 12,1 %. Men M är även i dessa två valdistrikt största parti på runt 40 %.

I centrala Hagalund eller valdistrikt 26 som är södra sidan av Hagalundsgatan. Där är det vänsterpartiet och miljöpartiet som gått fram mest med 32 respektive 47 röster och har nu 11,2 % och 9,2 %. Socialdemokraterna är utan konkurrens största parti med 48,6 % och de rödgröna tillsammans får 69 % av rösterna. Det är stort! Lite nedslående är att valdeltagande fortfarande är lågt i Hagalund. Valdistrikt 26 röstade endast 61,5 % av de röstberättigade. S har tappat 3 röster sedan valet 2006.

I valdistrikt 27 som är Kyrkbacken, Västra vägen och Rudviken får S 31,8 % och det är en tillbakagång på 1,2 % och M backar till 34,2 % ett tapp motsvarande 6 %. Men även här är de rödgröna nu åter större än alliansen. Även här går V och Mp fram medan alla andra backar.

Sista nedslaget är valdistrikt 28 som är södra sidan av Hagalundsgatan . Här backar S 2,3 % och M backar 0,8 %, men S är största parti med 36,2 % och de rödgröna får egen majoritet i valdistriktet. Här går Fp, V och Mp fram, samt att valdeltagandet ökar från 64,9 % till 68,3 %.

Tillståndet i Hagalund kan således tolkas antingen som ett bra undantag från tillståndet i riket och länet och det är att vi stadsdelen inte accepterar de klyftor som vi ser växer fram i Stockholmsregionen. Ökade klyfter och arbetslöshet anses också vara en bidragande orsak till framgången för SD. Men det går så klart även att se det i mer dystrare toner och det är att Hagalund nu riskerar att hamna i politiskt skugga under ytterligare 4 år med moderatstyre i Solna.

Jag beklagar så klart att Socialdemokraterna inte gjorde ett bättre väl i hela Solna, men det beror inte på Hagalund, för här har vi gjort ett mycket bra val, och som partiorganisation här i Hagalund har vi fått ett rejält inflöde av nya medlemmar och jag är övertygad om att vi både kan påverka och agera politiskt i Solna även framöver. Att vara i opposition är att agera underdog och det ska vi fortsätt göra.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .<>

söndag 19 september 2010

Positiva vindar över Hagalund

På valdagen är stämningen mycket god här i Hagalund. Vi har knackat dörr, delat ut valsedlar utanför vallokalerna samt stått utanför Willys och uppmuntrat de vi mött att rösta samt ledsagat många ned till vallokalerna. Stämningen har varit oerhört god idag.

Trots att det har rappoterats om rekordmånga som har förtidsröstat har det på flertalet vallokaler både här i Hagalund och på andra håll i Solna varit kö in i vallokalerna idag. Stämningen vid vallokalerna har varit mycket god och alla partier har i sann demokratisk anda ställt upp för att det ska bli en bra valdag. Jag fotade gängen som stod utanför vallokalerna här i Hagalund på eftermiddagen.


Nu åtestår det bara två timmar ungefär innan vallokalerna stänger. Jag hoppas innerligt att den positiva känsla som idag funnits i Hagalund bär på ett bra resultat både vad gäller röstdeltagandet men självaklart hoppas jag även på många röster för Socialdemokraterna.

Jag vill framföra ett stort tack för alla som har röstat på oss Socialdemokrater idag och jag hoppas det räcker hela vägen fram till vinst. Hagalund som stadsdel har idag visat ett brinnande intresse för politik och för värderingar som gör mig mycket varm. Sällan har jag mött så många som givit oss så stort stöd och så många varma lyckönksningar. Det är något jag kommer framföra till våra medlemmar.

I morgon ska jag försöka ge något av en analys av valet ur flera tänkbara vinklar. Nu håller vi tummarna för att valvaken blir en fest för det rödgrönagänget.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 18 september 2010

(S)katteschocken - ett lågvattenmärke som upprepas

Så här i slutet av valrörelsen upprepar borgerligheter samma fula kampanjmetod som valet 2006. De går ut dagen för valet med ett flygblad där de försöker skrämma Solna med att det väntar en skatteschock om Socialdemokraterna kommer till makten. Redan innan valrörelsen drog igång tog oppositionsrådet Johanna Graf i hand med kommunstyrelsens ordförande på att årets valrörelse inte skulle innehålla dessa slag av pajkastning, eftersom det inte gynnar något parti, men nu har det hänt igen.

Notera att det inte står en rad om vad de själva vill. Det är pajkastning då den är som sämt. Detta bara spär på politikerförakt. Jag beklagar djupt att årets valrörelse nått denna nivå. Dessutom har de i all hast försökt räkna på förslag som inte vi har. Skämmas ska dom!

1. Vi föreslår ingen skattehöjning i Solna utan vi går till val på oförändrad skatt, och det är både oseriöst och ett tecken på sjuk maktfullkomlighet och tveklöst ett tecken på desperation att dagen före valet inte tala om sin egen politik utan att faktiskt fabulera kostnaderna för t.ex. genomfartsavgifter. Det finns inge beräkningar på dessa, lika lite som det finns beräkningar på vad en tunnel under Huvudsta skulle kosta, men alla vet att en tunnel skulle vara oerhört mycket dyrare, vilket är moderaternas förslag. Så ska vi nu tala om skatteschock så skulle vi tala om rätt många kronor per hundralapp, men så det är som sagt vare sig seriöst eller politiskt hederligt att göra så. En annan skillnad är att vårt förslag till trafiklösning skulle kunna genomföras denna mandatperiod och att bygga en tunnel skulle ta betydligt längre tid än en mandatperiod.

2. Det finns heller inget förslag på att vi vill smalna av några gator eller,

3. förslag på att köpa in någon tomt. När väl exploateringen av Huvudststand var föremål för debatt försökte vi agera för att göra området till en stadspark, men efteråt har vi inte krävt någon form av återköp av denna mark.

4. Arenan var vi inte emot men var mycket tydlig med att om detta var en investering där det borde det finnas finansiella musklar i Stockholmsregionen för att äga och driva en stor arena eller att det borde finnas ett nationellt intresse i detta, men inte att det skulle finnas ett kommunalt ägande och driftsintresse. När nu beslutet om arenan är tagen går det inte heller där att backa och påstå att vi vill skjuta till några 75 miljoner. Det är att bedriva kontrahistoriskt politik, dvs. att tillskriva något ett skede som inte går att återskapa. Det vi vet är att arenan sedan beslutet 2007 om att bygga en arena för 2,2 miljarder blivit 300 miljoner dyrare. Vi vet idag inte vilka kostnader som vi skattebetalare riskerar i och med detta beslut, men arenor världen över är sällan en vinstmaskin utan ofta är det kostsamt.

Om några timmar öppnar vallokalerna i Solna och här i Hagalund. Tidigare i veckan var det bara vi som hade affischer vid komvux här i Hagalund, men i morse så hade tapetseringen av affischer tagit vid.
En annan intressant iaktagelse är Skattebetalarnas förening som bedriver en kampanj detta val om skatter. Jag träffade en företrädare för organisationen och frågade vad han tyckte som Solnas ägande och drift av nationalarenan och tipsade honom om att läsa in sig och kanske göra en likande affisch om detta. Men han var mycket förtegen och ville inte tala om detta.

Vi har tre centrala frågor för Solna som jag gärna vill upprepa och det är:
* Rusta upp det slitna Solna och Hagalund
* Ta krafttag mot genomfartstrafiken genom Solna och pröva möjligheten till genomfartsavgifter.
* Vi motsätter oss att skattemedel ska gå till nationalarenan och skulle hellre se jobb åt ungdomar, fler förskolor och bättre gatustädning

Här i Hagalund har vi fört mycket bra diskussioner med många som bor här om upprustning av Hagalund men vi har inte utställt massor av löften och vi ser det som en utmaning att låta så många som möjligt vara med och påverka och prioritera åtgärder och vi behöver göra detta tillsammans med fastighetsägarna. Det mina vänner är den stora utmaningen som vi går till val på.

Gå nu och rösta i morgon för ett annat och mer framtidsinriktat Hagalund, Solna, Stockholms landsting och för ett mänskligare Sverige.

Jag hoppas Hagalund går man ur huse och röster samt att vi gärna är fler som röster än i sista valet . Det är tre viktiga val som ska ske i morgon. Vi är 14 Hagalundare som står på Socialdemokraternas lista, men ni är alla suveräna medborgare som själva och på egna meriter gör ert val.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .



fredag 17 september 2010

7 kandidater till från Hagalund

Att både hinna vara ute och knacka dörr, bemanna valstugor samt hinna blogga och försöka jobba är en ekvation som inte går ihop. Nu återstår det 7 kandidater som inte fått presentera sig. Det blir inte deras egna ord i intervjuform, men väl en presentation. Det är rätt imponerande att det finns 14 kandidater från vår Hagalundsförening som vill in i fullmäktige.

Christer Winblad
Christer driver företaget Hagalundsparken AB som på entreprenad driver just Hagalundsparken. Christer har varit fritidsledare under oerhört lång tid här i Hagalund, och många som nu har egna barn i parken har själva vuxit upp med Christer. Christer kan Hagalund och vet värdet av det förebyggande arbetet och värdet av att en stadsdel håller ihop socialt. Christer är 54 år och bor i Haga Norra, men finns majoriteten av sin vakna tid här i Hagalund. Christer finns på plats 58 på listen för Socialdemokraterna.


Ninel Carasco
Ninel har sina rötter i Santiago, Chile och jobbade där på flygbolag och har även jobbat på resebyrå, men när Pinochet genomförde en militärkupp i Chile under 70-talet flydde Ninel till Sverige med hjälp av Cine – en hjälporganisation under FN. Ninel kom till Sverige i februari 1977 och bor sedan 1980 i Hagalund. Hon har bott både på Kyrkbacken och allt sedan flera år i ett av de blå husen. Ninel är numera pensionerad, men har jobbat som yrkesvägledare. Under flera år jobbade hon på arbetsförmedlingen och innan hon gick i pension var det ute i Södertälje. Ninel hjälpte arbetssökande tillbaka ute på arbetsmarknaden. Ninel har hunnit bli 74 år är tveklöst en av våra starka seniorer här i Hagalund. Plats 43 på fullmäktigelistan.

Johan Wahlstedt
Johan 32 år och trafikforskare. Johan har jobbat ett antal år med just trafikfrågor på ett teknikkonsultföretag. Johan har under flera år engagerat sig i stadsbyggnadsfrågor och förra våren redogjorde Johan för de stora byggplanerna i hela Solna. Johan är mycket stor erfarenhet av såväl bygg- som trafiklösningar, och den kunskapen har vi nytta av när vi ska rusta Hagalund. Johan bor just nu på Östervägen, men har bott en längre tid här i Hagalund. Jag kan skvallra om att Johan även har sin kärlek i Tyskland. Johan hittar du på plats 4 på Landstingslistan för norra valkretsen, dvs. den valkrest som Solna tillhör samt att han återfinns på 18 på fullmäktigelistan för Solna.

Mebrat Bereket
Mebrat är 53 år och har sina rötter i Eritrea i staden Asmara. Mebrat kom till Sverige 1982 var gift och hade ett barn som tragiskt dog när de skulle fly till Sverige. Trots denna tragiska erfarenhet är Mebrat idag en starkt kvinna som bor tillsammans med sin dotter här i Hagalund.
Mebrat jobbar som resurspedagog för barn med särskilda behov. Jobbar just nu på Pysslingen, förskolan Karolina som ligger vid Karolinska sjukhuset, men som resurspedagog måste dock vara beredd på att byta arbetsplats eftersom man är kopplade som resurs till vissa barn och dessa barn har olika placeringar i Solna. Mebrat verkligen älskar barn!
På fritiden ägnar hon stor Eritreanska föreningen och är kassör i föreningen. Samt politik samt för er som inte ännu provat ska passa på att dricka Mebrats kaffe för ni lär då få en ny dimension på kaffe. Mebrat står på plats 38 på fullmäktigelistan i Solna.

Jörgen Samuelsson
Jörgen står på plats 35 och är även 35 år. Jörgen är kabinchef inom flyget ett jobb han verkligen trivs med. Jörgen har sina rötter i Norrköping och har hunnit på bo på massor av olika orter i Sverige, allt ifrån Arjeplog i Norrbotten till Malmö i Skåne. Jörgen har även under längre tid även jobbat på Österfärnebo Folkhögskola så Jörgen vet väl betydelsen av utbildning för unga. Idag sitter Jörgen i omsorgsnämnden och är även kontaktpolitiker för Ametisten som ligger nere vid Solna centrum.


Arne Öberg
Jag har inte presenterat mig själv, men ni som följt och läst denna blogg vet rätt väl var jag står i flertalat frågor. Arne har sina rötter i Kalix uppe i Norrbotten, men har sedan gymnasietiden bott i Stockholm. Till Solna kom jag 1989 och bodde först 4 år ute på Järvafältet i ett gammal 1700-tals torp, och kom till Hagalund 1993 då jag pluggade på komvux här i Solna. Under flera år parallellt med studier på universitetet jobbade jag extra på OKQ8 som då hade en tappstation nere vid Ankdammsrondellen. Numera jobbar jag med verksamhetsutveckling på Centrala studiestödsnämnden (CSN). Ett jobb jag verkligen stortrivs med.

Jag har under flera år suttit i kultur- och fritidsnämnden där jag har rollen som gruppledare samt sitter i fullmäktige. Dessutom är en oerhört stolt ordförande för Socialdemokraterna här i Hagalund. Jag har hunnit bli 42 år och står på plats nr 8 till fullmäktige i Solna.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 15 september 2010

Stockholmsenkäten - trist läsning för Solna

26 000 ungdomar i Stockholms läns (18 kommuner deltar) har svarat på en enkät som genomförs vartannat år för de som går i klass 9 samt årskurs 2 på gymnasiet. I Solna är det 327 i klass 9 som besvarat enkäten och 282 i årskurs 2 på gymnasiet. Svaren gavs efter sportlovet i våras och det är totalt 350 frågor. Resultatet är mycket nedslående för Solna. Ta gärna del av sammanställningen av Stockholmsenkäten på länsstyrelsens hemsida.

Solna toppar i flera avseenden som verkligen inte är positivt. 41 % av pojkar i årskurs 9 har snattat, vilket är högst i länet. 19 % av flickorna har klottrat eller gjort olagliga graffitimålningar, vilket också är höst i länet. Pojkar som förstört något som inte är deras toppas också av Solna. Lika gäller att köpa något som var stulet 19 % av Solnas pojkar i årskurs 9. Solnas elever toppar även de som har tjuvåkt tunnelbana och det gäller både killar och tjejer. Så här ser rapporten ut på område efter område. Solnas killar toppar med 12 % som har slagit någon som de tror behöver sjukvård. Flest av alla i länet 28 % av killarna har burit vapen. 9 % av tjejerna har också burit vapen, vilket också är bland de flesta i länet.

På gymnasienivå är Solna markant utstickande med 10 % av killarna som har tvingat något att ge dem pengar, mobiltelefon eller något annat värdefullt. 17 % av killarna anger att du köpt något som är stulet. Flest i länet 19 % har även sålt något som är stulet.

17 % av killarna i klass 9 har känt sig allvarligt hotad. 8 % har blivit rånade jämfört med ett snitt på 4 % på länet. Solna toppar även bland de killar i årskurs 2 på gymnasiet som blivit rånade och som blivit misshandlade (10 %). 15 % av grabbarna från Solna anger att deras kamrater begår allvarliga brott.

Även när det gäller mobbing sticker Solna ut negativt.

Solnas unga i klass 9 gillar sina fritidsgårdar mest i länet. 49 % av killarna besöker fritidsgården och 35 % av tjejerna ger en andra plats. Solnas fritid är bra och det är mycket duktig personal på våra gårdar. Det går att tolkas som om det borde finnas underlag för även fler gårdar i Solna. Även gymnasisterna bland pojkar nyttjar fritidsgårdarna mer i Solna än genomsnittet.

Solnas unga i klass 9 toppar även de som storkonsumerar alkohol minst en gång i månader eller mer. Nu talar vi om 26 % av killarna och 29 % av tjejerna! Samma grupp tillhör en allt utom hedervärd första plats i länet som någon gång använt narkotika. 16 respektive 15 av killarna och tjejerna i klass 9 har använt narkotika. Sniffningen toppar också Solna.

Ett antal av beskeden på årets valaffischer ekar lite tomt för denna enkät är allt utom smickrande för Solna. Det krävs för att vara mild krafttag. Jag har själv efter förra enkäten som också var negativ för Solna i många avseenden efterlyst en handlingsplan för Solna, och jag efterlyser vad som hände med den i trygghetsrådet i Solna, men den har fastnat på tre trappor i stadshuset. Det är där stadsledningen sitter för de tre borgerliga partierna som styr Solna.

Det är snart val. Denna enkät visar på allvarliga systemfel i hur Solna idag styrs. Det är idag en kommun där det finns pengar till en nationalarena men inte till de unga som växer upp i dagens Solna. Situationen är allvarlig för hela Solna, och jag blir verkligen förbannat över att ledningen i Solna negligerat resultat för två år sedan och nu får ett än värre resultat.

Använd din rösträtt på söndag för ett mänskligare Solna.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 13 september 2010

Samad - en diskussionsglad och påläst kille

Turen har kommit till Samad Masrour att genomgå mitt vid det här laget kända möjlighet att ge sin bild av sig själv och förhållandet till politik.

På bilden syns både Samad och Peter Andersson - vår ombudsman här i Solna och en bloggare för er som vill har koll på dagsaktuell politik. På bilden är de både och kampanjar tidigare i våras i Solnahallen.

Samad Masrour
Samad är 31 år och vid det här laget 2-barnsfar. Ni kanske kommer ihåg killen som var för första sidan i Mitt i Solna som stolt far efter att ha förlöst sitt andra barn hemma. De hann inte åka in till BB, utan allt gick rekordsnabbt.

- Jag är född och uppväxt i Beni-Mellal i Marocko, och kom till Sverige som 14-årig och koppling till Sverige var då att hans pappa bodde här. Jag gick i skolan på både Hagalundsskolan och Vasalunds gymnasium.

Något du speciellt skulle vilja lyfta fram från din uppväxt här i Solna?
Jag friidrottade i Solnahallen och tror fortfarande att mitt rekord på 5 000 meter slår sig. Senare kom jag även att träna för Spårvägen. Idrottandet ledde även till att jag kom att jobba som både friidrottstränare samt idrottslärare.

Idag jobbar Samad som sanktionshandläggare på unionens a-kassa.

Hur kom det sig att du är socialdemokrat?
När jag skulle rösta för första gången så läste jag igenom alla programmen och fann då socialdemokraternas program som mest attraktivt och det som var mest mänskligt. Jag kommer ihåg att jag tyckte det fanns en naturlig koppling mellan individen och samhället. Solidaritet och medmänskligheten spelade också in.

Varför ska man rösta på S i valet?
Jag är övertygad om att min nytta eller glädje av ytterligare 500 kr i plånboken inte kommer motsvara den nytta den kan göra för samhället i stort. Jag oroar mig för vilket samhälle och vilka klyftor som kan skapas om moderaterna får styra i 4 år till.

Min favoritfråga som tveklöst är lite knasig, men favoriträtt?
Då blir det en marockanskgryta – s.k. Tajane.

Sista ordet!
Jag hoppas Hagalundsborna använder sin rösträtt och röster med både hjärta och hjärna. Vi har inte råd med ett borgerligt styre i Solna!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 12 september 2010

Hundrastgård en symbolfråga

Nu har rivningen av ishallen nere på forna Hagalunds IP påbörjats och pålarna för det som ska bli Hagalundsparken. Det är Ikano som utvecklar området och det kommer i två etapper där området närmast järnvägen är första etappen. Det är alltid kul att följa en utvecklingsprocess och jag välkomnar Ikano och de som på sikt ska bli en del av Hagalund som nu växer fram. Det är länge sedan vi fick se nya bostäder i Hagalund.

Jag ska i ärlighetens namn ändå peka på att vi tidigare varit skeptiska till att man sålde marken då den ursprungligen var en gåva till Hagalund för idrottsändamål, vilket vi tyckte man skulle respektera. Men när detta aldrig gick att pröva rättsligt så måste vi vända blad, trots att jag med visst vemod kommer sakna den idrottshistoria som skapata här i Hagalund. Visst ni att det på Haglaunds IP troligen fanns landets första konstfrusna is samt att det här har spelats ishockey och här skapats talanger som gått mycket långt. Men jag vill samtidigt välkomna det nya och de nya lösningararna och gör allt för att även dessa nya delar av Hagalund blir en del av vår stadsdel.

I allt detta finns det en symbolfråga som visar på hur Solna allt för ofta gör saker i fel ordning. I anslutning till byggarbetsplatsen fanns det en stor och attraktiv hundrastgård här i Hagalund. Jag träffade Britt-Marie där i våras eftersom hon var arg för att hundrastgårdens staket var trasigt på flera ställen och det fanns en risk för att hundar skulle kunna smita mot järnvägen. Då var kommunen och lagade staketet och gjorde vissa upprustningsåtgärder. Men bara några månader senare upphörde hundrastgården och hundägarna stod där utan alternativ.

Jag träffade Britt-Marie åter här i Hagalund i lördags morse, vilket även gav möjlighet att tala med fler hundägare. Britt-Marie tycker det var slöseri att laga en hundrastgård som sedan snabbt skulle stängas, vilket jag bara kan hålla med om. Nu är tanken att en gammal fotbollsplan ska göras om till hundrastgård. Det är planen närmast vattentornet här i Hagalund.

Dessutom har vi fått en ny boulebana som ersättare, då den aktuella fotbollsplanen under en längre tid varit främst bouleplan och inte speciellt mycket fotbollsplan. Den nya bouleplanen finns nu vis sluttningen vid vattentornet.

Det finns här bra delar när det gäller bouleplanen, men det är riktigt uselt skött är hanteringen av hundägarna här i Hagalund. Här borde man så klart ha börjat med att tala med hundägarna för att både informera om förändringen men även för att få med sig bra idéer. För den gruppen har massor av bra idéer samt att de också skapar trygghet i området i och med att de ständigt är ute och rör sig här i Hagalund och då både ser saker och ger en mer levande stadsdel.

Ett konkret förslag som Britt-Marie och flera hundintresserade påtalat är att utvidga området för en tänkta nya hundrastgården. Det finns just väster om fotbollsplanen en mindre gräsyta med lite träd, för den befintliga fotbollsplanen är rätt liten samt att det inte finns ett enda träd, vilket gör den mycket varm sommartid. Det finns redan staket ner mot järnvägen så det är inte så mycket staket som behöver sättas upp och det borde även gå att återanvända staket från den gamla.

Jag vill med detta exempel bara visa på hur man hanterar de boende i Solna mycket styvmoderligt. Hundrastgården blir således en symbolfråga. Man lyssnar inte till de berörda och man lägger ned pengar på att reparera staket som sedan inte har betydelse några veckor senare och framförhållningen brister rejält för det har snart gått 3-4 månader utan hundrastgård. Om man sköter en kommun på detta visar så tyder det på bristande ledarskap.

Ett stort tack till Britt-Marie med flera som kom med bra förslag och som genom sina idéer aktivt visat intresse för att utveckla Hagalund i rätt riktning.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

torsdag 9 september 2010

Idrottens villkor i Solna

Har ikväll träffar Solna SAM som är en sammanslutning av idrotts-föreningarna i Solna. De hade sickat ut en enkät till samtliga politiska partier här i Solna och lite stolta ska vi socialdemokrater vara för vi är det enda parti som besvarat denna enkät, men än finns det ju tid för övriga partier att besvara den. Det var massor av bra frågor som dock inte var helt enkla att besvara.

Jag har efter ett antal år i Kultur- och fritidsnämnden fått lära mig massor om föreningarnas villkor och efter kvällens sittning tog jag med mig en mycket bra lärdom som jag skulle vilja benämna för Solnaanda. Stadens utmaning är att förmå så många som möjligt att leva ett fysiskt aktivt liv och när man gör detta inom ramen inom en förning får man dessutom med sig ett bonuspaket i form av värderingar samt att dessa i sin tur vilar på en värdegrund om allas lika värde och respekten för demokratiska beslut. Jag är övertygad om att man där lär sig kompromissa och att det finns ett värde att inte alltid få igenom sin vilja och att lära sig ta hänsyn till att det finns de i sin omgivning som troligen har skarpare idéer än en själv i vissa situationer. Det om något är att utvecklas. Alternativet är att främst ge stöd för individuellt idrottade på gym eller gå på klasser, men då tror jag man missar allt det som föreningsidrotten ger i bonus. Det är alls inte fel att gå på pass på ett gym eller helt enkelt lyfta skrot. Det ger även på sikt också kontakter, men måste jag välja så prioriterar jag idrott inom föreningsramen. Pass och gym är dessutom väldigt dyrt när man är ung. Troligen är det idrottsformer som bättre lämpar sig för vuxna.

Solna brukar ranka sig högt när det gäller idrottssammanhang. Det gäller så väl sportsliga prestationer men även i Dagens Industris årliga sportrankning så fick Solna plats 4 år 2009. Fast här finns även planerna på nationalarenan med och spökar. Jag lärde mig ikväll att Solnas stads stöd till föreningslivet motsvarar mellan 6:50 - 8:50 medan rikssnittet är 22 kr. Investeringarna i Solna bekostas genom att sälja av mark, vilket är allt utom en långsiktig finansiering. Under flera år har den årliga budgeten för investeringar ofta bara nått halvvägs. Detta går att se i årsredovisningarna för Solna stad.

Jag skulle vilja tipsa Dagens Industri att beakta en rätt känd källa, nämligen tidningen New York Times, som verkligen är en tidning med oerhört stort finansiellt kunnande. Man har i veckan just haft en intressant artikel om arenor runt New York. Man nämner farhågorna med den nya Meadowlands Stadion som ersätter gamla Giants stadium i New Jersey. Dilemmat är bara att den gamla arenan lämnar efter sig en skuld på 110 miljoner dollar eller 13 dollar per invånare i New Jersey och då återstår bara en parkeringsplats av den gamla arenan.

Det intressanta är att flera städer i USA står och betalat för anläggningar som inte ens längre existerar. Det är en mycket lärorik artikel som jag hoppas ledningen i staden tar sig tid att läsa. En viktig skillnad med att bygga en nationalarena jämfört med att investera i t.ex. en ny bollhall i Solna är att bollhallen ger föreningar och massor av unga i Solna massor av möjligheter till idrott, men en nationalarena är främst en upplevelsearena för hela Stockholms län eller hela Sverige med tanke på att det är en nationalarena, men det är inte en anläggning där främst Solnas unga kommer idrotta. Det är en stor skillnad.

Solna står inför mycket stora utmaningar när det gäller idrotten för det som skulle behövas är dela en långsiktig underhålls- och investeringsplan som förvisso behöver revideras troligen årligen. Här krävs även en budget för att täcka både kapital- och driftskostnader. Detta behöver ske i samverkan med idrotten i Solna. Dessutom behöver vi troligen se över både föreningsstödet och nolltaxa så att idrotten får långsiktigt hållbara spelregler så att de kan utvecklas i Solna. I grunden borde det finnas regionala planer för idrotten, men där är vi nog inte ännu.

Sammantaget vill jag inte utställa en massa ofinansierade löften till idrotten, men Solna kan inte fortsätta som vi gör nu att banta bort föreningarna och då krävs någon form av volymanpassningar i av budgeten för Kultur och fritid. Dessutom måste såväl investeringar och underhåller bättre planeras samt mötas upp med kapitalkostnader samt att driftskostnader behöver beaktas i diskussioner med föreningslivet om nolltaxa och föreningsstöd.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 8 september 2010

Det glöder om Amina

Amina är en av våra nyare medlemmar och valarbetare här i Hagalund. Amina är en tjej det glöder om på flera sätt. Både hennes engagemang och hennes stolta solidariska hjärta imponerar stort på mig. Men nu ska Amina med egna ord ges möjlighet att delge lite om hennes tankar och idéer.

Amina Abbas har plats 58 på listan till fullmäktige här i Solna. Amina är 35 år och 4-barnsmamma här i Hagalund. Hon jobbar nere på Hagalundsparken, men är just nu mammaledig. Hennes engagemang är stort och imponerande, för utöver sin familj och jobbet i parken hålla hon även ihop kvinnoverksamheten nere på moskén här på Kyrkbacken. Amina uppvisar ett genuint socialdemokratiskt hjärta. Föräldrarna kommer från Marocko men jag är född i Sverige. Hennes Pappa flyttade till Frankrike, och lärde upp sig till kock och fick sedan kontrakt på Hotell Grand här i Stockholm. Sedan drev hennes familj den marockanska restaurangen Agadir här i Stockholm.

När blev du sosse?
Pappar var mycket imponerad av Palme och därmed har det nog alltid funnits inspiration hemma för just socialdemokratin. Men det är nog tack vara moderaterna som jag själv blev socialdemokrat. Jag brukar hjälpa grannar och vänner till myndigheter, läkare m.m. Jag upplever att fler och fler far illa av alliansens politik. Så i grunden är det tack vara moderaterna som jag är Sosse, och när jag träffade Johanna Graf i vintras nere i Hagalundsparken så började jag fråga hur jag kan agera för att få bort dagens regering. Jag upplever att mer och mer går snett i samhället, och för mig är det viktigt att mina barn ska växa upp i ett tryggt samhälle. jag känner att jag har både den svenska och den utländska sidan inom mig och det är en stor resurs som jag gärna delar med mig av och det gäller även politiskt. Jag känner mig ibland som en bro för jag kan länka ihop både människor och kulturer och därmed känner jag att jag kan både påverka och det gör att jag vill engagera mig än mer.

Varför tycker du att man ska rösta på Socialdemokraterna?
Det jag tror ger alla människor största möjliga chans att utvecklas är i ett socialdemokratiskt samhälle. Det ger bättre möjligheter. Om en mår bra så mår alla bra. Jag tror inte på enbart individen, vi är i grund och botten sociala varelser eller gruppdjup. För vi vet aldrig när man behöver hjälp eller stöd, och därmed är det klokt att också leva solidariskt. Det är inte plånboken som ska styra när man blir sjuk och behöver vård. Vi har haft en tradition att hjälpa, men nu känns det mer som om det sprider sig att skita i andra och bara bry sig om sig själv. Det vill jag kämpa för att förändra.

De (moderaterna) vill bara sänka skatter. Det är viktigt att man känner mig trygg och att det finns möjlighet till stöd där man bor och lever. Skillnaderna blir just nu bara större här i Solna. När de välmående bara sätter sina barn på friskolor och de kommunala skolorna blir en samlingsplats för högra andel problembarn så delar du upp samhället och det kommer leda till ökad segregation. Jag tänker att om jag också gör det så deltar jag i segregationen, så lite trotsigt vägrar jag flytta mina egna barn, och i det långa loppet tror jag det är en stor fördel att som ung få lära sig att det finns olika människor med olika förutsättningar från olika kulturer.

Har du alltid varit muslim?
När jag var 27 eller 28 så började jag söka… Börja läsa om islam och började även läsa koranen på svenska samt gick en kurs om islamologi och fick då en massa svar på det som kan kallas livsåskådnings frågor som jag burit sedan ungdomen. Därefter bär jag huvudduk av helt fri vilja och tror på gud. Jag ser det mer som om man är punkare så har man en viss dresscode och jag upplever det lika – dvs. tillhörighet och gemenskap att göra, eller som att bli kristen i vuxen ålder tror jag.

Favoriträtt: couscous tveklöst – det gillar jag!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 6 september 2010

Tystnaden breder ut sig i Solna

Så här innan valet uteblir den öppna debatten och de möten där politiken möts. Det finns tre exempel som är graverande:
1. Vänsterpartiet fick inte arrangera förläsning i biblioteket
2. Fullmäktige ställs in
3. Kultur- och fritidsnämndens planeringsdag ställs in

Det är tre exempel där tystnaden breder ut sig i Solna. Det är extra allvarligt är att samtliga dessa tre exempel sker just innan ett val. Enligt mitt menade är samtliga förklaringar rätt luddiga.

Vi börjar med det som troligen är mest allvarligt och det var att Vänsterpartiet här i Solna hade bokat in två arrangemang på Biblioteket här i Solna. Det är dels Tina Rosenberg som skulle tala på temat feminism och en pjäs som går under namnet ”Bitterfittan”. För tydligheten skull kan såväl politiska partier, folkbildningsförbund och andra föreningar hyra in sig på biblioteket för möten och öppna arrangemang. Men nu blev det på kort tid stopp och motivet är att Biblioteket är en s.k. förtidsröstningslokal. Men detta motiv är svårt att få bekräftat. Jag har sökt på valmyndighetens hemsida om det finns stöd för detta, men det går inte att finna. I morse när jag passerade centralstationen i Stockholm var det också en s.k. förtidsröstningslokal och alldeles utanför ytan där förtidsröstningen sker så har miljöpartiet ställt upp en scen där de under dagen ska genomföra ett torgmöte. Det går alltså utmärkt för ett parti i Stockholm att ha torgmöte men i Solna får inte ett parti ens ha en föreläsning i samma hus. Det är således snubblande nära censur.

Fullmäktigemötet 30 augusti ställdes fullmäktige in. Motivet var att det inte fanns ärenden, men det är heller inte korrekt. Det finns både motioner och interpellationer som inte är besvarade samt att det under sommaren framkom att arenan blivit 300 miljoner dyrare sedan fullmäktige tog beslut om att gå in i detta gigantiska projekt. Tilläggas bör att här var det bara moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna som röstade för att kommunen skulle både äga och driva denna arena. Att inte öppet redovisa alla turer som varit kring arenan som både resulterat i utredning om mutbrott och en stadsdirektör som fått sluta är verkligen inte brist på vare sig ärenden eller debatt. Solnas väljare skulle ha gagnas av en öppen debatt och inte fortsatta dimridåer kring arenan.

Sista exemplet är en inplanerad planeringsdag för alla i Kultur- och fritidsnämnden för innan sommaren har vi fått information om att nämnden ska spara in på inte mindre än 10 miljoner om de inledande planeringsförutsättningarna skulle stämma. Men sedan har majoriteten inte förmått sig att redogöra för vilka förutsättningar som gäller, och man skyller på regeringen som inte gett klart besked om de tillbakadragna extrapengarna som man tidigare sagt sig vilja dra in, och inget tyder på att dessa resurser tillförs kommunerna, men uppenbart vill man mörka innan valet vilka nedskärningar som komma skall så nu går vi till val på luddiga underlag.

Samtliga dessa tre fall är främst ett tecken på bristande ledarskap. Valfrihet ska uppenbart inte gälla när det gäller information, för detta är inget annat än en begräsning av såväl det fria ordet som av debatt och information inför ett viktigt val. Om man inget har att mörka så hade det varit betydligt mer klädsamt att ta debatten.

Det ska bli intressant att se hur många borgerliga politiker som ska delta på Solnadagen nästa helg - 11 september. Förra året fick jag äran att leda lite bussturer, men jag fick inte vara med i några program, där fanns bara politiker med beteckning M, Fp och Kd. I år finns inga politiker med i programmet, men det ska bli intressant att se vem som leder bussturerna. Jag vill dock tipsa er om att ta del av all den bra verksamhet som tjänstemännen staden visar upp i helgen. Dessutom kommer det hållas politiska tre paneldebatter på Solnadagen, så gå dit och lyssna, för detta torde vara sista gången innan valet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 4 september 2010

2 osannolikt duktiga Cecilior

Här i Hagalund finns två kandidater som heter Cecilia. Både Cecilia Bravo och Cecilia Eriksson Dahlberg som här kommer att presenteras.

Cecilia Eriksson Dahlberg
Cecilia Eriksson Dahlberg har plats 36 på fullmäktigelisten. Cecilia jobbar som informatör och är 47 år. Hon har sina rötter i Horndal i södra dalarna. Cecilia bor numera på Östervägen, men deltar aktivt i vår förening här i Hagalund.

När blev du socialdemokrat?
Det har jag nog varit hela livet. Både föräldrarna var politiskt aktiva och redan som 8-åring var jag ute och knackade dörr. Vi talde ofta politik och värderingar hemma.

Varför ska man ska rösta på sossarna?
Om man vill ha ett jämlikt samhälle där alla får möjlighet att förverkliga sina drömmar. Föräldrarnas ekonomi ska inte styra möjligheterna.

Detta val är viktigt. 4 år till med skattesänkningar kommer cementera klyftor i samhället. Valet handlar om så mycket mer än ekonomi. Det handlar om vård, skola, kultur, fritid m.m. som också är mycket vikigt.

Favoriträtt: Jag är ju Vegetarian men äter fisk, men då skulle det bli lax eller libanesiskt.

Cecilias sista uppmaning: Gå och rösta! Detta valet är viktigare än någonsin.

Cecilia Bravo
Cecilia är 50 år och assepttekniker på ett läkemedels företag. Cecilia står på plats 17 på listan till fullmäktige här i Solna. Cecilia är född i Santiago i Chile och kom till Solna och Hagalund som politisk flykting 1987.
Varför är du socialdemokrat?
Jag engagerade mig politiskt i Chile redan som mycket ung. Jag har alltid varit vänster, och socialdemorat blev när här i Sverige för jag tyckte deras värderingar överensstämde bäst. Solidaritet och jämlikhet är viktig för mig.

Varför ska man rösta på sossarna?
Vill bevara och utveckla välfärdssystemet.

Vad tänker du på då?
Solna håller på att bli ett klassamhälle med stora klyftor. Vissa områden är rejält slitna och utsatta, så får det bara inte vara!

Jag vill ha tillbaka den positiva anda som fanns i Hagalund när jag flyttade hit.

Jag känner frustration över de orättvisor som ökar pga. alla nedläggningar av skolor och fritidsgårdar här i Hagalund. Nu hoppas jag fler går och röstar i valet och röster för att lyft av Hagalund.

Favoriträtt: Vegetarisk lasagne och empanadas.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

torsdag 2 september 2010

Kommunala frågor påverkar ständigt din vardag

De kommunala frågorna vare sig granskas eller kommer fram i valrörelsen, trots att det är dessa som påverkar vardagen betydligt mer frekvent än de beslut som tas på nationell nviå i riksdagen. Till riksdagen väljs 349 ledamöter och till kommunerna i hela Sverige är det drygt 40 000 I Sverige har kommunerna mycket hög grad av självstyre. De kommunala frågorna är därför mycket viktiga!

Det är kommunerna som ansvarar för såväl skola som äldreomsorg, fritid för unga, komvux, integration, bibliotek, idrottshallar, parker och lokala gator,stadsplanering m.m. och dessutom ska kommunerna ansvara för en omfattande social lagstiftning och flertalet bolag och stifelser som ansvarar för bostäder, fastigheter och energi . Det som berör många i deras vardag är alltså kommunala frågor. Detta val är det få kommuner som utlovar några skattesänkningar och det är just den kommunala skatten som berör samtliga medborgare. Statlig inkomstskatt börjar man betalar vid årsinkomster över 372 100, dvs. drygt 31 000 kr/månad.

Den valdebatt som vi möter i affischer och som är på riksnivå berör i liten grad den kommunala sektorn. Här i Solna vill vi Socialdemokrater inte höja skatten på kommunal nivå och detta trots att Solna har lägst skatt i landet, men det beror på ett intressant förhållande.

Solna har nämligen näst lägst andel invånare som är mellan 0-17 år. Enligt SCB var det 15,8 % år 2009. Blott Överkalix med sina 3 670 invånare hade mindre andel. Högst andel har flertalet kommuner i Stockholms län som då har över 25 %. Snittet i Stockholm är 21,7 %. Solna här omvänt nästhögst andel i gruppen 18-64 år. Bara Sundbyberg har marginellt högre med 68,3, men då har de å andra sidan högra andel barn. Om man har hög andel som främst jobbar och låg andel som ska finansiera dagis, skola och skolbarnomsorg så ska man rimligen också ha lägst skatt.

I Solna finns många små lägenheter som gjort att många barnföräldrar valt att flytta ut från Solna i takt med att barnen växer upp. Denna trend börjar nu ändras i takt med att Solna byggs ut med fler större lägenheter och det kommer ställa krav på Solna. Vi kommer behöva göra stora investeringar i takt med att Solna växer och dessutom behöver vi rusta upp ett Solna som är grovt eftersatt när det gäller underhåll. Att slarva med underhåll är bara att skjuta kostnaderna framför sig och det blir ofta dyrare pga. mer omfattande skador.

Flertalet anläggningar i Solna drivs dessutom med direktverkande el i dåligt isolerade fastigheter. Det är således även en dålig miljöambition att elda för kråkorna och oerhört dyrt i takt med att såväl el som fjärrvärmekostnaderna har de senaste åren. På kommunal nivå måste man tänka långsiktigt. Det har Solna inte gjort under lång tid. Det räcker med att besöka ett parkområde här i Solna och jämföra dessa med såväl Hagaparken som Norra kyrkogården för att se uppenbara skillnader.
En annan dyster miljöaspekt är buller och avgaser. Solnas läge gör oss extremt utsatt för genomfartstrafik som vi vill lösa med genomfartsavgifter. Ej att förväxa med trängselavgift, då genomfartavgift är en avgift man bara betalar om man kör igenom Solna via lokalgatorna, alltså inte om man kör på E4:an. Gränsvärdena för partiklar i luften kommer inom några få år överskridas i Solna. Frösundsleden i anslutning till E:an kommer vara en gata med större problem än Hornsgatan inne i Stockholm. Enbart den nya arenastaden beräknas öka trafiken med runt 40 000 fler bilar i veckan. Detta är bara exempel på viktiga frågor på kommunal nivå som kräver en ny politik och nya visioner, inte mer av den politik som fått råda i Solna i 12 år.

Valet handlar om oerhört mycket mer än sänkta skatter på nationell nivå, utan kanske främst om hur de skattemedel som medborgarna betalar in till sin kommun och hur dessa prioriteras och används.

Solna är en fanstastisk stad, men dess själ håller på att byggas bort och det görs utan omtanke om vare sig kulturhistoriska värden eller omtanke för de boende. Det blir mer stotslagna projekt, och långt i från alla planer förverkligas. 2003 påstod samma majoritet som idag styr att Solna city skulle vara europas största byggarbetsplast, och även om det varit lågkonjunktur så räcker den förklaringen föga till att det nu endast sker en renovering av befintligt centrum utan utbyggnadsplaner. Betänk även alla administrativa kostnader för planer som sedan inte genomförs. Det år således både kapitalförstöring att inte underhålla i tid och slöseri med skattemedel att göra onödiga planer.

Inför valet 2006 utlovades både renoverat badhus och kulturhus i Solna, men efter fyra år så lyser de båda med sin frånvaro. När det gäller badhuset räknade man mycket illa. 20 miljoner lade majoritetn i Solna på badhuset, vilket inte skulle räckt till mycket mer än en ny entre. Ett helt renoverat eller nytt badhus kostar snarare 300 miljoner. Man uppskattade därmed kostnaderna fel med hela 96 procent. Visst är det att lita på!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 1 september 2010

Micke - norrlandsgrabben som brinner för vården

Jag fortsättar att presentera en av de fjorton kandidater i valet som är medlemmar i Hagalunds socialdemokratiska förening. Idag får Micael Knapp plats 46 på Solnalistan lägga ut texten om sig själv och om politik.

Micael Knapp är 25 år och pluggar till sjuksköterska. Micke flyttade till Solna för fyra år sedan från Ljusdal och Hälsingland där han är född och uppväxt. Mycket ung blev han politiskt engagerad och tog även stort intryck av så väl föräldrarna som av sin pappas kusin, Roland Bäckman, som sitter i riksdagen. Han säger sig vara uppväxt i ett socialdemokratiskt hem.

När blev du socialdemokrat?
– Jag har nog alltid varit socialdemokrat, i alla fall sedan jag blev ideologiskt medveten, och när jag flyttade hit till Hagalund och såg de uppenbara klyfterna här i Stockholm som jag kontaktade Johan som då var ombudsman här i Solna som jag blev aktiv socialdemokrat här i Solna. Hagalund är verkligen en fantastisk stadsdel, men dagens styrande i Solna tycks inte bry sig om denna stadsdel. Men det som i grunden engagerar mig är vårdfrågorna, vilket är rätt naturligt eftersom jag har jobbat inom vården som både personlig assistent och vårdbiträde.

Micke blir upprörd när han ser att det finns de som idag kan gå före i vården och köpa sig vård, då han är övertygad om att vård ska ges utifrån behov och inte efter plånbok.

– Jag har ambitioner att bli läkare för allt sedan min mamma var mycket sjuk när jag var 15 år har det väckt ett stort intresse för vårdfrågor och att få hjälpa medmänniskor känns mycket betydelsefullt.

Men varför ska man rösta på sossarna?
– Efter 12 med förfall och kapitalförstöring här i Solna behövs det inga fler skrytbyggen när det regnar in i skolor och de äldre unga som saknar bra fritidlokal bl.a. här i Hagalund samt att jag tycket föreningslivet är en stor resurs som idag inte alls uppskattas.

Har du någon speciell hjärtefråga?
– Pensionärerna är en viktiga för samhället och är verkligen inte en börda. Men jag tycker även att de unga ska få en bra start i yrkeslivet och det bör vara möjligt att få bostad här i Solna. Det är också viktigt att man känner sig trygg i Solna, för om t.ex. de unga inte är trygga tror jag det blir mer förstörelse och klotter. Det går att förbygga med ökad social tillit.

Jag har även en annan hjärtefråga och det är att öka röstandelen här i Hagalund för jag tror soffan och Sverigedemokraterna är de största hoten. Om fler röstar minskar deras möjlighet till inflytande. Jag blev så upprörd i våras när jag läste en debattartikel i aftonbladet av SD att jag polisanmälde den för förtal och hets mot folkgrupp.

Micke är en person med mycket hög social patos och som verkligen bjuder på sig själv och som verkligen brinner för att förändra och utveckla Solna.

Sista frågorna. Vad gör du på fritiden och vad är favoriträtten?
– Jag har inte så mycket fritid så studier och politik tar mycket av min fria tid, men jag är AIK:are och går gärna på fotboll eller bandy. Favoritmaträtt är mammas hemlagade, och du bara måste skriva att jag är helt såld på min rumänska inneboendes specialitet, Andas polenta med svampsås.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .