tisdag 30 november 2010

Tvärbana på tvären

Från och med igår (måndagen 29 november) finns nu utställningen av Tvärbanans etapp III att beskåda på biblioteket i Solna centrum - bilden ovan. Jag var själv på spaning i söndags och fångade lite bilder över dragningen från våning 13 här från Hagalundsgatan.

Rakt nedanför första Hagalundshuset kommer den tillfälliga stationen för tvärbanan att ligga och det lär bli en tillfällig station under mycket lång tid. På broschyrer från SL finns nämligen ingen fortsättning av tvärbanan från Solna station, men väl dragningar från Hammarby sjöstad till Slussen samt dragningar mot Kista och Helenelund.

Bilden ovan visar läget för den nya tillfälliga stationen.

Jag vill vara tydlig med att jag inte är emot tvärbanan, utan kritiken avser själva dragningen här i Hagalund som kommer skapa uppenbara barriäreffekter mot Råsunda och resterande Solna. Samt att lösningarna verkligen är bristfälliga för t.ex. kommer tunneln till Södra långgatan gå i en rejäl krok, vilket skapar en mycket osäker övergång för det är innebörden av tunnlar man inte kan se slutet på. Mer otrygga miljöer är inte önskvärt. Dessutom blir övergången mot Charlottenburgsvägen avstängd helt och för att komma under viadukten till Östervägen kommer det bli en avkrok också.

Det vore kul om SL och Solna kommun verkligen ville vara konstuktiva och se på andra lösningar. Mitt i dagens Frösundsled skulle det absolut rymmas en två spår samt att dagens industriviadukt borde väl lämpligen kunna bli föremål för en ombyggnation och en mer tidsenlig lösning. Alltså sök nya och bättre lösnignar än att dra tvärbanan nere i en park i Hagalund och blockera detta område.

Det kommer bli ett informationsmöte här i Hagalund som jag verkligen vill tipsa om. Det är torsdagen den 9 december kl 18 i Flaggskeppet. Kom dit och ställ frågor om informera dig om planerna runt tvärbanan samt hör om de är öppna för dialog.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

torsdag 18 november 2010

Tvärbanan kommer till Hagalund

I veckan tog stadsbyggnadsnämnden beslut om tredje etappen i tvärbanan som börjar i Hammarby sjöstad och nu ska förlängas med tillfällig slutstation här i Hagalund. På sikt ska stationen ner till Solna station.

Det är SL som ska bygga och Solna stad är delfinansiär. Solna äger dock den viktiga frågan om att ta fram detaljplaner för hur dragningen av tvärbanan ska gå till. Det finns även en broschyr som SL tagit fram där arbetet väl beskrivs.

Men det är inte ännu läge att öppna champagnen för att fira, för det finns massor av viktiga frågor som jag nu vill adressera till Hagalund. Försök ta reda på så mycket fakta vi bara kan för snart drar samrådsprocessen igång. Det kommer med stor säkerhet bli samrådsmöte även här i Hagalund och dessa ska vi gå på för att lära och ta del av fakta för jag har hittat massor av frågor som är viktiga för oss här i Hagalund.
Jag vill understryka att jag verkligen gillar utbyggnad av kollektivtrafik, men det som väcker tankar är hur planeringen gått till och uppenbara brister i förslaget.

Det som är lite udda är att tvärbanan främst är dragen i trafikläge och det gör den i stort hela vägen fram till Hagalund, där den ska gå i direkt anslutning till ett bostadsområde och därmed täppa till dagens gångstråk till både Solna centrum och Råsunda. Som om Solna inte redan hade massor av barriärer i form av järnväg och motorväg.
En annan farhåga är att tvärbanan fortsatta dragning är oklar. Det ska nu byggas till tillfällig station här i Hagalund, men var ska tvärbanan dras sedan? Ska den ned till den planerade Arenastaden eller ska den över Frösunda mot universitetet? Detta är centrala frågor som borde vara klarlagda innan man gör denna investering.

Kollektiva lösningar på transporter är i grunden en lysande lösning på transporter i ett tätbebyggt område, för att det är samhällekonomiskt smart att åka tillsammans om många avser att göra resa, då det därmed går att få ned kostnaden på resan och det går relativt snabbt att räkna hem investeringen. Men det är även miljömässigt betydligt bättre att åka kollektivt jämfört med att åka bil.

Det vi nu ska göra är att läsa på och försöka vara aktiva i samrådet för det som inte är bra för Hagalund ska vi agera mot och försöka åstadkomma bättre lösningar. I nämnden var man heller inte ense, utan S, V och Mp ville ha en återremiss med motivering att ta fram alternativa stäckningar och minska barriäreffekter samt agera för en permanent lösning vid Solna station.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .
Läs även Stadsbyggnadsförvaltningens beskrivning av projektet på Solna stads webbplats.

onsdag 10 november 2010

Konstattentat

Konstverket Till minnet av en stad har utsatts för förstörelse genom att någon har hällt vit färg över en del av konstverket föreställande målaren Olle Olsson. Det är verkligen trist för dels var Olle Olsson en verkligen sann förkämpe för Hagalund och dels är det ett konstverk av en mycket känd konstnär som är högaktuell i grannstaden Stockholm.

Konstnären är Karl Göte Bejemark som gjort en serie av figurer som förknippas med Hagalund i form av tåg, och då med koppling till att Hagalund än idag är namnet på järnvägsstallet i norra Solna samt boxningshandskar som ska leda tanken till Harry Persson osv.

Det är samma konstnär som gjort gubben som tittar upp ur en vägbrunn och som tidigare stått vid Nybroplan i Stockholm i hörnet av Berzeliipark där Hamngatan går över till Standvägen. Efter spårvagnsbygget fick inte konstverket stå kvar och det har lett till en ivrig debatt och även en facebookgrupp som vill att konstverket ska ställas tillbaka har skapats. Vi här i Hagalund ska alltså vara mycket stolta över vårt konstverk och inse att det en en mycket folkkär konstnär som ägnat tankar åt just Hagalund när han skapade detta konstverk.

Förstörelsen av konstverket är anmält till Kultur- och fritidsförvaltningen och jag hoppas verkligen att vi ska slippa fortsatta attentat på vår gemensamma konst.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 8 november 2010

Vad händer med Villa Odin

Villa Odin ska upphöra att vara fritidsanläggning där Solna stad erbjuder skolbarnomsorg. Främsta orsaken är att det är mycket få barn som valt just Villa Odin här i Hagalund. Även Hagalundsparken här i Hagalund erbjuder skolbarnomsorg för barn som går i årskurs 4 – 6, så det innebär inte slutet för skolbarnomsorg i Hagalund.

Det finns minst två dimensioner i detta och det ena är att Villa Odin kanske skulle behövt vara bättre på att marknadsförs sin verksamhet bättre för det är både ett otroligt bra läge eller att målgruppen här i Hagalund har minskat, men det kan även vara de ökade avgifterna som gör att färre efterfrågar denna tjänst. Andelen i Hagalund är betydligt mindre än i övriga stadsdelar i Solna.

Redan innan sommaren fick Kultur- och fritidsnämnden information om att Kulturskolan avsåg att bedriva delar av sin verksamhet i Villa Odin. Kulturskolan har sedan flera år haft ett visst ansvar för Sadelmakare Öbergs hus som ligger intill Villa Odin. Hela nämnden såg mycket positivt på denna förändring. För det är bättre med ny verksamhet än nedlagd verksamhet. Här intar Folkpartiet en rätt udda roll för mitt under valrörelsen sade de sig vilja driva denna fråga – alltså efter valet. Det var förvisso inte några beslut tagna, men det blir liksom parodi om det finns ett förslag som nämnden ställer sig bakom som ett parti försöker göra till sin politik för omvänt måste man snart fråga sig vad som gäller om Folkpartiet inte driver en fråga som presenteras för nämnden, ska vi då misstänka att de kommer motarbeta förslaget.

Villa Odin har inte alltid varit en kommunal fastighet men blev detta år 1965, men en gång i tiden bodde även boxaren Harry Persson i detta hus, som då bestod av 4 lägenheter. Läs mer på skylten som sitter på husets gavel under den numera slitna Villa Odin skylten.

Jag måste även erkänna att jag varit usel på att blogga, men det ska nu bli bot och bättring. Det var liksom som om lusten uteblev efter det trista valresultatet.

Min sista spaning är att det varit skogshuggare på Kyrkbacken. Snart är alla träd borta och den vy som torde funnits då kvarteret var nybyggt har återskapats. Ta en sväng och notera hur mycket synligare kyrkan blivit. Jag var onekligen lite tveksam inledningsvis, men ibland går det att inse att en förändring onekligen blev till en förbättring även om man från början var lite tveksam. Det är nyttigt att ibland behöva omvärdera saker och ting.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .