söndag 30 januari 2011

Tore Berger och Blå tåget i Hagalund

Olle Olsson huset visar just nu en utställning med polaroidkort som är tagna här i Hagalund 1968. Bilderna föreställer en mix av bilder med liv och rörelse och ett antal bilder som ger sken av en öde stads som verkligen befinner sig i förfall. Det är en utmärkt utställning som ger yngre generationer en möjlighet att föreställa sig det gamla Hagalund och för den lite äldre generationen en möjlighet att minnas.

Fotografen till bilderna är konstnären Tore Berger som i slutet av 1960-talet hade en ateljé här i Hagalund. Dessautom var Tore Berger sångare i gruppen Blå Tåget, som är en av de klassiska proggbanden.

Nästa lördag, 5 februari, ges möjlighet till en verklig nostalgitripp. Då spelar Blå Tåget åter här i Hagalund. Platsen är Olle Olssonhuset. Tiden som gäller är kl. 15-17.

För er som inte har koll på Olle Olsson har en enormt spännande upptäckt framför er, för Olle Olsson är en idag en av de stora naivisterna av rang. Han bodde och levde här i Hagalund, och hans verka går att beskåda i hans gamla bostad och det är hans dotter som på ett otroligt spännande sätt kan berätta om konsten, konstnären och Hagalundaren Olle Olsson.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 23 januari 2011

I händelsernas centrum

Det nya året har nu avverkat några veckor och även här i Hagalund händer det massor. Jag ska snart återkomma till dessa händelser och vad vi har att se fram emot under 2011. Men först några rader om inflytande.

Hagalund är en stadsdel i Solna som har många boende som lever sitt liv här och det är intressant att jämföra Hagalund med Solna är nämligen en av de minsta kommunerna i Sverige till ytan sett, men jämför man Solna med kommunernas i Sverige när det gäller storlek är Solna det bara 28 kommuner som har fler invånare av landets alla 290 kommuner. Om man roar sig och sätter in Hagalund i detta perspektiv skulle Hagalund ensamt slå mer än 15 kommuner när det gäller invånare. Det finns nämligen hela 15 kommuner i Sverige som har färre än 5 000 invånare.

I dessa kommuner finns det ett egen politisk församlig och där många boende rätt väl känner till de styrande i sin kommun. Det finns alltså ett spännande motsatsförhållande i våra tätbebodda delar av landet för där bor det många men avståndet till de styrande är troligen större. Bevakningen av media av Hagalund är absolut begränsad, alltså jämfört med den mindre orten i Sverige. Men trots att vi befinner oss i skuggan rätt ofta finns det all anledning att vi som bor i stadsdelen jobbar lokalt med att skapa en bra anda, för det är något av en trend i städer jorden över att stadsdelarna försöker skapa sin egen karaktär och jobbar aktivt med att bli en spännande kugge av den större helhet som man tillhör.

Jag tänker rätt ofta på hur Hagalund skulle kunna vara en bubblade stadsdle med massor av bra restauranger och bra verksamhet när det gäller butiker och service och även olika former av tillverkning av allt från kläder som av rätt tekniskt avancerade produkter. För kunnandet är helt enormt i denna stadsdel.

På vardagarna jobbar jag inne i stan nära Stadion och tror ni inte att det är just Hagalundare som har lunchkrogen som tveklöst är en av de bästa på hela Gärdet och Östermalm. Det finna all anledning att vara stolta över Hagalund så tipsa mig gärna om du vill lyfta fram något unkit med Hagalund så ska jag göra mitt för att lyfta fram goda exempel. E-posta då till http://sihagalund@hotmail.com

Jag har även gjort något av en snabbare trendspaning. För det händer spännande saker hela tiden. T.ex. ska det snart öppna en ny krog under Willys. Kinakrogen som jag verkligen gillade, eftersom jag är mycket förtjust i kinesisk mat med massor av ingefära, vitlök och koriander kommer jag sakna, men där ska snart öppna en wok. Det ser vi fram emot.

Nere i Hagalundsparken växer det fram ett helt ny kvarter i stadsdelen. Ett spännande tillskott här Hagalund som är värt att följa under året.
Tvärbanan lär fortsätta bubbla även i år. Jag vill varmt tipsa om två mycket bra insänder i mitt i Solna på temat just Tvärbanan.

Det kommer alltså att hända massor av spännande saker i vår stadsdel även detta år. Detta är mitt sätt att försöka uppmärksamma Hagalund. Bistå gärna med tips och idéer.