lördag 31 januari 2009

Nya skolan skapar framtidstro


PEAB-skolan som startade i augusti 2008 i Hagalundsskolans paviljong har verkligen framtiden för sig. Det är en gymnasial friskola där du utbildar dig till byggnadsarbetare. Jag och Cecilia Bravo gjorde ett besök på skolan och fick där träffa både lärare, elever men framför allt fick vi ett mycket bra samtal med skolans rektor Jan Röjstål.

Med framtid tänker jag att bostäder kommer vi alltid att behöva och även i tider då behovet av nya kan avmattas kommer det alltid finnas behov av att underhålla de som är lite äldre. För de unga män och kvinnor som gick på skolan innebär alltid utbildning en nyckel till framtid. Av skolans 24 elever var det inte helt oväntat mest grabbar, men det fanns en tjej också. Skolan som har riksantagning hade elever från flertalet kommuner i Stockholm, och vi fick även veta att det fanns elever från Hagalund.

PEAB-skola är något relativt unikt. Solnas skola är den enda i sitt slag i Stockholm. Byggföretaget PEAB bedriver även liknande gymnasieskolor i Ängelholm och Malmö. Jan uttryckte en spontan glädje över att ha hittat lokaler som både hade bra kommunikationer och som inte ligger i ett industriområde, utan i ett levande bostadsområde. Spontant känner jag mig stolt övar att en ny skola etablerat sig i vårt område.

Skolan är en s.k. PRIV-skola, vilket innebär att skolan varje år reserverar några platser åt elever som saknar behörighet. Dessa får göra både praktiska och teoretiska tester samt intervjuas. PRIV står för programinriktat individuellt program.

Jag har tidigare påpekat att det inte såg så trevligt ut med inhägnaden där basketkorgen hamnade innanför stängslet. Förklaringen till stängslet är att skolan håller på att bygga en bod där de ska förvara utbildningsmaterial.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 28 januari 2009

Nyutnämnd politiker från Hagalund


Jörgen Samuelsson från Hagalund blev i måndags formellt invald till omvårdnadsnämnden. Jörgen är 33 år. Kommer från Norrköping och kommer självklart bli kontaktpolitiker här i Hagalund för just äldrefrågor.

I omvårdnadsnämnden finns även Stig Malm som är gruppledare och Jenny Hjalmarsson som är partiets ordförande här i Solna.

För oss i Hagalund är det bra med representation med lokalkännedom.

tisdag 27 januari 2009

Konsten som inte återvänder


Kultur- och fritidsnämnden avskrev 200 konstverk för ett värde av 137.298 kr på nämndmötet i oktober 2008. Uppdraget var dels att avskriva värdet samt att försöka försälja de aktuella konstverken på Auktionshuset i Sundsbygerg. Eftersom nämnden år 2008 inte genomförde planerade investeringar uppstod det ett överskott pga uteblivna kapitalkostnader. I klartext innebär det att genom att skjuta på att rusta upp idrotshallar mm så uppstår det överskott. Det var detta överskott som möjliggjorde avskrivningen av konsten. När väl konsten var avskriven så uppbär konstverken inte längre något värde för nämnden.

När en nämnd gör s.k. reavinst bokförs detta centralt i Solna, men när nämnden gör reaförlust så bokförs det inom förvaltningen, dvs. nämnden bär kostnaderna. Eftersom konstverken skulle ut till försäljning föreslog vi att de pengar som försäljningen drar in skulle återinvesteras i ny konst i Solna. Men nämnden röstade nej.

För tydlighetens skull var vi inte emot att man ser över konstbeståndet, och att det därmed kan vara aktuellt att ibland göra sig av med konst, men det som vi tycker är motsägelsefullt är att om man inte återinvesterar i ny konst så förminskar man vår gemensamma konstskatt som vi har i Solna. Detta rimmar rätt illa med ambitionerna att vara en kulturstad.

Idag har vi fått en återkoppling av hur försäljningen har gått. Det hölls tre autkioner (två i december och en i januari). Av de 200 verkan har Auktionshuset i Sundbyberg sålt 157 verk för ett värde av 43.850 kr. Auktionsverkets provision motsvara ca 11.000 och Solna stad får således 32.827 kr för konstverken. De resterande verken kommer att skänkas till Läkarmissionen., för det gör Auktionshuset med all konst som inte går att sälja.

Det är synd att nämnden inte kunde bli överens om att dessa pengar kunde gå till återinvestering av konst. Det tycker vi Socialdemokrater var logiskt, men det tyckte inte den ledande majoriteten i Solna.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 25 januari 2009

Dimma över Hagalund


Dimman lade sig tungt över Hagalund nu på söndagkväll. Det är lite symboliskt för i morgon drar fullmäktige här i Solna igång för år 2009. När Socialdemokraterna styrde staten och landstinget skyllde alltid moderaterna här i Solna allt elände som hände på just staten och landstinget, dvs. Socialdemokraterna. När Solen lyste i Solna berodde det alltid på den egna politiken. När nu makten i Solna på alla nivåer har ett beroende till moderaterna fungerar inte den väderprognosern längre. För Hagalunds del har troligen dimman stannat för att stanna.

Fullmäktiges möten är öppna så om du vill kan du gå ned och lyssna. Det börjar kl 18.30 och det är stadshuset som gäller. Det är det höga huset i Solna centrum. Det är lärorikt att lyssna på de styrande som sällan bemödar sig att på allvar besvara frågor och i största allmänhet betedde sig mycket buffligt i höstas. Anklade bl. a. Johanna Graf för att hata Hagalund, när hon ställde frågor kring de minskade öppettiderna i Hagalundsparken. När man styr ska man inte försöka gå i oposition mot sig själv och lägga ut dimridåer. Det skadar både förtroendet för både politik och styret i Solna.

Som styrande politiker måste man stå till svars för sin politik och till och med gilla att bli synad i sömmarna, det är därför vi har demokratisk insyn. Att vi fortsätter ställa frågor och lämna förslag på förbättringar är en central del av vårt styrelseskick. Att buffla och bete sig hör inte hemma i en demokratisk församling.

2010 kan vi få dimman att lätta igen - för då är det val.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 21 januari 2009

ROT-avdrag inte mycket för Hagalund

Regeringen har bestämt sig för att lösa konjunkturnedgången med att du och jag ska reparera våra bostäder genom att utveckla RUT-arbetet med ett avdrag som får namnet ROT-skatteavdrag. RUT-arbetet är detsamma som hushållsnära tjänster. Jag hittar dock inte vad förkortningen RUT står för. ROT-avdrag gäller från den 8 december i fjol, men på Skatteverkets hemsida kan man ännu inte ge mer information, eftersom reglerna inte är beslutade. Detta skatteavdrag är på 50 000 kr per individ för om- och tillbyggnad samt underhåll. Dock finns det en tydlig begränsning. ROTen gäller bara för småhus och bostadsrätter.

Omräknat till dagens Hagalund om vi begränsar oss till Hagalundsgatan och Kyrkbacken är detta bidrag endast tillgängligt för 20 % av Hagalund. För av dagens bestånd av bostäder är endast två av husen bostadsrätter. Detta är ett tydligt tecken på hur moderat politik så ensidigt riktar sina åtgärder inte till alla utan till väl utvalda.

Det är inte allt för långsökt att börja anklaga moderaterna för en bedriva politik enligt public choise, dvs. att man bedriver politik genom att röstmaximera. Inte sällan försöker moderaterna anklaga Socialdemokraterna för att röstmaximera genom att utlova bidrag. Ett i många avseenden rätt långsökt argument, om man nu inte tror att det finns horder av medborgare som vill göra sig en hacka på a-kassan. Bara för att göra det solklart att vara arbetslös är inte en långsiktig plan för någon. Det är självklart att vi alla ska bidra och jobba, och gärna t.o.m. göra en karriär. Sett med dessa ögon på ROT-skatteavdraget blir det lite knepgit.

Reglerna säger att man anser att skolor, fritidsgårdar, sporthallar eller hyreslägenheter inte ska beröras av en skattesuvention så är dette ett medvetet val. Samt hur utvecklar detta samhället i stort. Att vi ska ha ett samhälle med världens finaste kök i våra bostadsrätter kan säkert ha en viss effekt på sysselsättningen bland hantverkare, men samma effekt skulle uppnås genom att renovera våra nedslitna skolor eller sporthaller och även miljonprogramsområdena skulle troligen ha mer långsiktiga effekter.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 20 januari 2009

Bergshamra IP invigd idag

Bergshamra IP invigdes idag officiellt i samband med en landskamp mellan Sverige och Norge under pågående VM i bandy. Personalen i Solna är helt underbara och har arrangerat en kanonkväll. Sverige vann med 15-3.

Bergshamra IP har rustats upp och det var extra roligt att se att 1974 när idrottsplatsen anlades var det stolta Socialdemokrater som var involverade. Vi tycker det är bra att Bergshamra IP har rustats upp. Anläggningen var verkligen nedgången och nu finns åter framtidstro för idrottsplatsen.


Vi borde funder på hur vi ska jobba här i Hagalund för att skapa grunden för en idrottsplats även här. Som bekant har moderaterna i Solna bestämt sig för att sälja vår idrottsplats för att bygga bostäder, så vi har lite uppförsbacke här i Hagalund, men inte desto mindre tycker jag vi ska börja fundera på hur vi kan skapa oss en tydligare idrottsidentitet här i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 18 januari 2009

Obesvarade frågor om boendet


Det ryktas om att Solnas bostadsföretag signalisten kommer att sälja ut fler hyresrätter till de boende i syfte att kunna bygga nya hyresrätter. Det kan tyckas vara en rätt sympatisk åtgärd. För de unga är det centralt att det byggs nya hyresrätter, men även för alla som inte kan ta del av bostadsmarkanden med bostadsrätter är av olika skäl också beroende av en hyresmarknad. Det finns dock en ekvation som inte riktigt går ihop. När en kommun säljer av äldre bestånd för att bygga nytt innebär det att det bestånd man säljer kommer med all säkerhet inbringa mindre än vad det kostar att bygga nytt. Således kommer en strategi där man säljer för att bygga nytt på sikt innebära mindre hyreslägenheter. Den första fråga som moderaterna i Solna inte har besvarat är:
Vad vill man med sitt kommunala bostadsföretag?

Alla företag måste ha ett mål med sin verksamhet. Att avskaffa sig själv känns som ett mycket tveksamt mål. Ett mål om att ha landets dyraste och nyaste bestånd känns också mycket tveksamhet.

Bara för att göra det helt klart. Jag är inte emot bostadsformen bostadsrätt. Min privata hyresvärd här i Solna – Diligentia – håller på att sälja ut beståndet i mitt område, och mycket talar för att jag kommer att köpa min lägenhet, förutsatt att det är vad majoriteten i mitt område vill. Jag tror att det är bra med blandade bostadsformer för att detta även minskar segregationen. Här i Hagalund är det en klar övervikt av hyresbostäder, så om man nu ska ägna sig år utförsäljning hoppas jag man börjar utförsäljningen här eller i Bagartorp i Ulriksdal.

Men först måste vi återgå till huvudfrågan. Varför har en kommun ett eget bostadsföretag? Det främst skälet är att erbjuda bostad åt kommunens invånare. Varje kommun har dessutom behov av lägenheter av sociala skäl. Dessutom måste kommunen även bistå med handikappanpassade lägenheter. Att det inte är bra att koncentrera de sociala lägenheterna till ett enda hus förstår alla som tror på möjligheten att med stöd kunna återvända till en ny karriär eller nytt jobb. Även livet efter en olycka innebär att samhället måste sörja för att man kan färdas väl genom livet, alltså själva grunden för ett välfärdssamhälle. En anpassad bostad är själva grunden för att kunna återgå till något som kan liknas vid en normal vardag.

Kommunen har dessutom ansvar för att ta fram en kommunal bostadsförsörjningsplan, vilket Solna saknar. Erfarenheterna från USA pekar ändå på något galet av att göra något så centralt som boende till en marknadsvara. För krasst innebär en hög belåning att man inte äger sin bostad, utan att man hyr den av sin bank. Nu behöver inte detta vara problematiskt, men det som är problematiskt är att det blir svårt att överblicka sina boendekostnader. Räntan är främst kopplad till ett vapen för Riksbanken för att bekämpa inflation, och inte för att sörja för att flertalet svenska ska ha råd att bo. Så sent som på 90-talet brakade bostadsmarknaden ihop här i Sverige, och det finns inga garantier för att det inte kan hända igen. En ökad arbetslöshet i främst Stockholmsregionen kommer att påverka bostadsmarknaden. Återstår att se hur allvarligt det kan bli.

Min avslutande fråga runt bostadsmarknaden är: varför mitt livs största investering ska gå till bostad och inte till min karriär eller till investeringar som genererar fler jobb och ökat välstånd?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 11 januari 2009

Flaggskeppet har förnyats

Entrén till Flaggskeppet har genomgått ett lyft. Nytt kakel är uppsatt och även ny belysning har tillkommit. Det som stack ut mest var nog Kartells FL/Y-lampor. Det ger ett både snyggt och modernt intryck. Det hedrar Signalisten. Hoppas underhållet kommer att fortsätta i övriga delar av Flaggskeppet. Stora lokalen en trappa ned börjar se mycket bedrövlig ut. Men nu här och nu vill jag främst glädjas åt att entrén till Flaggskeppet fått ett mycket tilltalande intryck.

Det är extra roligt att det kommunala bostadsföretaget vågat satsa på känd och lite utstickande design och på något som förhoppningsvis blir lite långsiktigt. Lamporna gjorde sig mycket väl i detta utrymme. Hoppas bara någon då och då torkar av dammet, för redan var de rätt skitiga.

Att tänka långsiktigt är något vi Socialdemokrater skulle vilja se mer av i Solna. Hela idén med huset Flaggskeppet har jag tidigare påpekat bristerna med och hoppas att detta kan vara början till något positivt.

Det ryktas av även att Grekiska föreningens ungdomslokal snart är klar och ska invigas. Detta kan bli ytterligare ett lyft för Flaggskeppet och Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .