tisdag 30 augusti 2011

Hagalundsdagen




I lördags var det så dags för den årliga Hagalundsdagen. Det är en dag som arrangeras av föreningen ett levande Hagalund, som från början var ett föreningsråd, och som än idag främst bygger på föreningarnas intresse, men som numera även är öppen för privatpersoner att engagera sig.


Även om arrangemanget kan uppfattas som lite hemsnickrat så är det i grunden ett mycket bra arrangemang som främst bygger på tradition. För detta ska vara en dag då föreningarna visar upp sig för de boende i Hagalund, men det blir i grunden något av en mix av uppträdanden och massor av bord där barnen får godis, ballonger eller en helt fantastisk ansiktsmålning.


En miljö med rätt mycket ljud från en närbelägen scen och många som mer går runt av ren nyfikenhet är inte den bästa miljön för ett politiskt samtal, men det känns ändå viktigt att vara på plats och ett och annat politiskt samtal blir det trots förutsättningarna. Likt i fjol var Paula på plats och gjorde konstverka i massor av barns ansikten. Ansiktsmålningen hade i år även förstärkning av ytterligare en konstnär.



Från scenen i år var det bra uppträdanden och med bra mix av mångfald både vad gäller ursprung och innehåll. Jag fångades av den bulgariska damkören, kurdiska bandet samt Svensson treoo. Det var även glädjande att Nemrud den nya läkaren här i Hagalund visade upp sig samt att han fick möjlighet att dela ut lite diplom efter kollot som han genomfört för tredje året i rad under en helg mot slutet av maj för barnen här i Hagalund.



De föreningar jag verkligen uppskattade stort var dels fäktningsklubben som var ett nytillskott på torget som också drog många nyfikna barn, samt Unga Örnars som hade hoppborgar, popcorn och hamburgare och korv. Imponerande vad den föreningen gör för vår stadsdel.


Årets Hagalundare blev Kent Fernström som ägnat mer än 7000 timmar åt att bygga modeller över det gamla Hagalund. En hedervärd insats för att väcka intresse för stadsdelens historia. Det går att se en av modellerna just nu på Olle Olssonhuset. Värt att veta är att Kent även skänkt en stor modell till Solna stad som dock inte hittat lämplig lokal att visa upp den på. Det borde vara en självklarhet att den ska stå här i Hagalund.

På kvällen hade eritreanska, grekiska och italienska föreningen öppet hus och bjöd på mat samt att på torget hade Blue Hill party. Jag kunde dessvärre inte delta på kvällsaktiviteten, men är övertygad om att den i sedvanlig ordning var den del av programmet som fick Hagalund att rocka loss.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: