tisdag 26 januari 2010

Satsning kommer efter påtryckning

I senaste mitt i Solna tar tidningen upp underhållsbristerna här i Hagalund, och rubriksättningen är en aning missvisande. Det framställs nu som en satsning och att folkpartiet lovar mer pengar. Det är bra att upprustningen äntligen blir av. För när samma fråga ställdes i fullmäktige var det inte tal om vare sig satsning eller någon finansiering, men det är bra när man vågar backa och inser att man måste vidta åtgärder. Det skulle vara intressant att veta vad de andra borgerliga kompisarna säger om att detta skulle vara en folkpartisatsning.

24 miljoner ska nu gå till yttre upprusning vilket är mycket bra. Men det som oroar i svaret är att pengarna skulle komma från utförsäljning. Det är således inte en långsiktigt hållbart sätt att underhålla med försäljningsintäkter. Det är som att sälja tvättmaskinen för att ha råd att laga diskmaskinen i köket. Så här kan man inte sköta en stad långsiktigt. Löpande underhåll måste kunna skötas inom löpande driftsbudget, för om man långsiktigt ska underhålla genom försäljning kommer ekvationen till slut inte hå ihop.

Ett annat problem är just att underhållet under många år varit eftersatt är kortsiktigt att spara pengar men som ofta i slutändan kostar än mer. Så ett stort tack för att folkpartiet kommit till insikt att det inte är rimligt att kommunens byggnad i Hagalund ska vara en "skamfläck". Men det är inte fullt ut hederligt att nu tala om satsning, för vad var det då innan det var en satsning - sug på uttrycket negligering.

I artikeln hänvisas till andra bloggare eller som man skriver "Lokala bloggare är inte sena att hakat på", men ni som följt denna blogg vet att underhållsfrågor varit tema i flera inlägg och att vi rapporterat hur fullmäktige hanterat interpellationen som debatterades i december 2009. Här är det snarare Mitt i som hakat på oss bloggare, som var ute tidigt och påpekade bristerna. Det tog dessutom skruv genom att samfällighetsföreningen anslöt sig till kritiken och detta sammantaget har lett till att de styrande nu agerar. Att förändra kräver idogt engagemang och få fler att agera i samma fråga. Till slut blir trycket för stort och förändringsvinden tar över.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: