onsdag 13 augusti 2008

Hagalundsparken får inte rätt förutsättningar

I tidningen Mitt i Solna har jag tidigare skrivit en debattartikel om upphandlingen av fritidsgårdar här i Solna. Nu har jag fått en replik från Magnus. Den kritik jag har riktat är att Solnas borgerliga majoritet inte förstår hur entreprenörer resonerar. Om man ska ta över en verksamhet ska det vara rimliga villkor och man vill gärna göra en mer långsiktig satsning. Torpet i Ulriksdal och ungdomsgården i Frösunda fick över huvudtaget inga anbud.

Hagalundsparken som redan varit ute på alternativ drift valde trots de sämre villkoren att satsa vidare. Hagalundsparken drivs av entreprenörer som tidigare drev parken i kommunal regi, och som såg sin möjlighet att satsa långsiktigt då Hagalundsparken först lades ut på entreprenad. Dessvärre innebär årets anbud att man skar ned 10 % mot årets kostnad för driften av samma anläggning.

Kärnan i min kritik är att man inte ger Hagalundsparken rätt förutsättningar genom att via anbud fortsätta nedskärningarna av fritiden i Solna.

Att lägga ned skattemedel på att dels ta fram upphandlingsunderlag, annonsera och utvärdera anbud när det endast kommer ett anbud är rätt långt i från ett optimalt förhållande på en marknad, och dessutom i någon mening slöseri med skattemedel. För det kostar pengar att hantera en upphandling, och dessa skulle gjort bättre nytta i verksamheten.

Det finns ytterligare kritik att rikta mot denna upphandling, och det är att man missade det viktigaste och det var att utvärdera den entreprenad som hade varit för att på så vis dra slutsatser och försöka göra något ännu bättre i den upphandling som nu genomfördes.

Det moderata vice ordförande tycker är en lyckad affär är främst om man ser till att man lyckats skära ned 10 % av Hagalundsparkens förutsättningar. Så resonerar endast en girig hästhandlare.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , och .

Inga kommentarer: