torsdag 28 augusti 2008

Mitt och ditt


I Kalix där jag växte upp genade man friskt genom grannens tomt, och jag kan inte minnas att detta var ett problem. Första tecknet på äganderätt är när det börjar dyka upp staket, eller så är det skyltar som gäller. Men vad är det man vill förmedla? Jag misstänkte först att det kankse varit ett problem med bilar som körde genom tomten, men tyckte detta kändes rätt osannolikt eftersom det är en bakgata vid Haga norra. Sedan funderade jag på om det är cyklister eller gående som är problemet, men även det känns lite långsökt. I ärligheten namn vet jag inte orsaken till skylten och det kankse finns goda skäl till att den sitter uppe, men den förmedlar tveklöst revir. Eller är det så enkelt att föreningen har en uppfostrande tanke och vill förmedla att detta minsann är deras mark. Likt skyltar där det står Här upphör allmän väg. Det om något är en signal att man just är på väg att göra intrång på någons egendom.

Dessa skyltar påminner även om den gamla SAF-radio djingeln från slutet av 80-talet då dagens motsvarighet till Svenskt näringsliv försökte fostra oss att tro att den var endast privata bostäder som var välskötta. Direkt vi delar på något eller äger det tillsammans vill vi inte bry oss inte om underhåll eller ens ta hand om vår gemensamma egendom. Det var SAF-radions budskap. Några år senare när konkurserna stod som spön i backen i början av 90-talet och många fick sälja till rejäla underpriser och bara hade skulder kvar, upphörde också dessa jinglar på SAF-radion. Hmmm ett sammanträffande eller bara slump?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

1 kommentar:

LupaVarg sa...

Var du med när bostadrättsföreningen som bildades på Broddgatan stängde den lilla genomfart som fanns från Hagalundsgatan till Råsundavägen? Fick du någonsin smaka de goda kakor och bullar som bageriet som låg där sålde? Nej, antagligen inte. De fick ju lov att stänga eftersom de inte längre fick några kunder... Folk kunde ju inte hitta dit när den lilla gångvägen var blockerad av gunnebostängsel. Man undrar ju hur det kunde vara tillåtet att tvinga företag i konkurs genom att stänga den enda enkla vägen.