tisdag 26 januari 2010

Satsning kommer efter påtryckning

I senaste mitt i Solna tar tidningen upp underhållsbristerna här i Hagalund, och rubriksättningen är en aning missvisande. Det framställs nu som en satsning och att folkpartiet lovar mer pengar. Det är bra att upprustningen äntligen blir av. För när samma fråga ställdes i fullmäktige var det inte tal om vare sig satsning eller någon finansiering, men det är bra när man vågar backa och inser att man måste vidta åtgärder. Det skulle vara intressant att veta vad de andra borgerliga kompisarna säger om att detta skulle vara en folkpartisatsning.

24 miljoner ska nu gå till yttre upprusning vilket är mycket bra. Men det som oroar i svaret är att pengarna skulle komma från utförsäljning. Det är således inte en långsiktigt hållbart sätt att underhålla med försäljningsintäkter. Det är som att sälja tvättmaskinen för att ha råd att laga diskmaskinen i köket. Så här kan man inte sköta en stad långsiktigt. Löpande underhåll måste kunna skötas inom löpande driftsbudget, för om man långsiktigt ska underhålla genom försäljning kommer ekvationen till slut inte hå ihop.

Ett annat problem är just att underhållet under många år varit eftersatt är kortsiktigt att spara pengar men som ofta i slutändan kostar än mer. Så ett stort tack för att folkpartiet kommit till insikt att det inte är rimligt att kommunens byggnad i Hagalund ska vara en "skamfläck". Men det är inte fullt ut hederligt att nu tala om satsning, för vad var det då innan det var en satsning - sug på uttrycket negligering.

I artikeln hänvisas till andra bloggare eller som man skriver "Lokala bloggare är inte sena att hakat på", men ni som följt denna blogg vet att underhållsfrågor varit tema i flera inlägg och att vi rapporterat hur fullmäktige hanterat interpellationen som debatterades i december 2009. Här är det snarare Mitt i som hakat på oss bloggare, som var ute tidigt och påpekade bristerna. Det tog dessutom skruv genom att samfällighetsföreningen anslöt sig till kritiken och detta sammantaget har lett till att de styrande nu agerar. Att förändra kräver idogt engagemang och få fler att agera i samma fråga. Till slut blir trycket för stort och förändringsvinden tar över.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 25 januari 2010

Kunnig personal inom kommunen

I morse på väg till jobbet ringer chefen för klottersaneringen som en reaktion på mitt mejl och länk till denna blogg från i går. Kvinnan i fråga gjorde mig mycket glad. Hon var tacksam för engagemanget och meddelat att kommunen skyndsamt ska sanera klotter, men... innan detta går måste det blir grader varmare, ty kemikalierna fungerar inte så bra i kylan.

Det är första gången som jag får återkoppling på något jag har skickat in till kommunen iform av brister, vilket jag är tacksam för. Hon är en förebild över god medborgarservice och att hon dessutom återkopplade mycket skyndsamt är ett extra plus. Som bonus har jag nu även ett direktnummer för att rapportera klotter här i Hagalund, vilket jag kommer använda när så krävs.

Vad går att lära av denna historia. Som jag ser det att personalen vet mer än de ledande politikerna som utsäller löften som inte går att hålla förutsatt att det aldrig blir vinter. Med denna kunskap skulle jag aldrig utlova snabb klottersanering, då det ju varje år kommer några vintermånader. Denna kunskap har ledande majoriteten inte lärt efter snart 12 vid makten, något som vi här i Hagalund lärde oss genom att ställa en enkel fråga till expertisen. Detta bevisar att politik och engagemang ska bygga på bra fakta och analys och att engagemang lönar sig.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 24 januari 2010

Klottervåg och Solna stad håller inte sina löften

Det är just nu något av en klottervåg som går över Hagalund. Allt sedan julhelgen har klottret ökat rejält i Hagalund, och jag undrar var saneringen av klotter har tagit vägen, för man måste vara bildligt talat blind om man missat klottervågen.

I det s.k. regeringsprogrammet från valet 2006 då nuvarande majoritet i stadshuset här i Solna tog över, dvs. de tre borgerliga partierna M, Fp och Kd skrev man följande:

Vi fortsätter med en intensiv klottersanering. Redan idag avsätts väsentliga resurser för Solnas utemiljö. Men det krävs en översyn och samordning för att få ut bästa möjliga av solnabornas pengar. Staden ska här arbete mer aktivt med att nya och effektiva samarbetsformer med olika aktörer.

Som redan påpekats håller staden inte sina löften. De delar här i Hagalund där kommunen har ansvar står och förfaller och texten ovan bör väl platsa in i floskeltoppen. Mandatperioden börjar nu gå mot sitt slut och vare sig parkmiljö, snöunderhåll eller klottersanering fungerar väl i Hagalund. Det nya och ineffektiva är att stadsdelar tillåts förfalla.

Klotter ska kontinuerligt saneras enligt trygghetsprogrammet som antogs av kommunstyrelsen 13 oktober 2008. Där anges att klottersanering och parkstäd sker kontinuerligt. Nu anges förvisso inte vad som avses med kontinuerligt.
Ordförande för stadsbyggnadsnämnden skröt i fullmäktige om upprustningen av grillplatsen och rosenpergolan, men den har nu stått nedklottrat i en månad. En annan bloggare här i Hagalund uppmärksamma detta under julhelgen. Nu påstår jag inte att det är ordförandes fel att den är nedklottrad, men samma förvaltning ansvarar för klottersanering och varför den uteblivit i en månad måste vi få en förklaring till. Självklart kommmer jag skicka en länk till denna blogg till förvaltningen ifall de mot all förmodan missat klotteret i Hagalund.

Vart män än riktar blicken just nu finner man klotter i det är omfattande. Ett stort dilemma med klotter är att det ger ett intryck av övergivenhet och att bo i en stadsdel med mycket klotter inte ökar intresset av att hålla efter övrigt skräp och underhåll. Helhetsbilden spelar in. Om jag ska bry mig eller engagera mig så måste alla inblandade parter dra åt samma håll. I det perspektivet är kommunen en viktig aktör genom att den har hand om så väl gator, parker och byggnader som kommunen äger.

Jag vet inte hur mycket pengar som går till just sanering av klotter, men en rimlig fråga just nu står i samklang till den kampanj som Stockholms socialdemokrater just nu kör i bl.a. tunnelbanan där de frågor vad kostnaden är för en nedlagd fritidsgård. För om staden sammantaget lägger ned mer resurser på att sanera klotter måste man även våga tala om förebyggande insatser. Alltså är det rimligt att bara åtgärda skadorna utan att fråga sig vad det är som skapar förstörelsen. I vår värld måste även detta ingå i analysen.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 19 januari 2010

Hagalunds samfällighetsförening ansluter sig till vår kritik

Vår kritik av det bristande kommunala underhållet av både Sunnanskolan och parkområdet som både skett genom en interpellation till fullmäktige i Solna och genom att vi har skrivit och uppmärksammat det här på bloggen har även fått stöd från Hagalunds samfällighetsförening.

I ett öppet brev daterat 11 januari 2010 till Stadsbyggnadsnämndens ordförande skriver föreningen "Vi hänvisar till bifogade några bilder på det som vi anser vara eftersatt underhåll och i mångas ögon som en "skamfläck" betr Sunnanskolan."

De har tagit del av interpellationen från oss socialdemokrater här i Hagalund. Ärendet som bordlades på fullmäktigesammanträdet 2 november behandlades på efterföljande sammanträde den 14 december. Men som jag tidigare skrivit uteblev någon förklaring till varför just Hagalund ska så stå och förfalla, och det skriftliga svar från Stadsbyggnadsnämndens ordförande har inte lagts ut i stadens öppnar diariet.

Att dokument inte läggs ut som är offentliga är för att tala klarspråk uselt! Det öppna diariet har under en längre tid krånglat trots stora investeringar i ny teknik inom staden. Det är ytterligare ett exempel på hur staden idag sköts. Insyn och demokrati är inte prioriterat.

När man söker på beslut och sammanträden i fullmäktige i Solna under perioden från 2009-11-02 till 2010-01-01 där det varit inte mindre än tre sammanträden framkommer det i det öppna diariet följande svar:
Sök i diariet

Söktjänst - TräfflistaDu har sökt på följande element: Sammanträden och beslut, Kommunfullmäktige/Kommunstyrelsen (Diarium), 2009-11-02 -> 2010-01-01, interpellation

Inga sökträffar hittades i LEX med de angivna sökkriterierna.


Eftersom jag är en envis typ går det att söka protokollet genom att ange Ekegren i fritext och samma period som ovan, men protokollet anger bara att "Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren (FP) har besvarat interpellationen till dagens sammanträde."

Det som är positivt är att det är fler som protesterar mot att vår kära stadsdel får stå och förfalla, och då främst när det gäller de lokaler som kommunen har ansvar för.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och

tisdag 12 januari 2010

Snöröjning fungerar inte tillfredsställande

Vintern har kommit och tagit Hagalund i ett järngrepp. Det är riktigt trevligt med snö och vinter och dessutom är nu Brunnsviken möjlig att gå över, vilket ger nya perspektiv på Solna. Men snöröjningen fungerar inte helt perfekt. Att trottoarer är snöröjda är inte helt nödvändigt för oss alla, men är man lite äldre och kanske behöver hjälp för att röra sig eller om man har någon form av funktionsnedsättning kan detta vara ett stort problem.

På Kyrkbacken har vi t.ex. en trottoar som inte blivit snöröjd under hela detta år, och nu är vi inne på dag nr 12. Enligt stadens hemsida framgår det att om det är mer än 3 cm snödjup ska det vara åtgärdat inom 8 timmar. Hela detta inlägg är inrapporterat till felanmälan. Jag kan förstå att det inte går att snöröja om det står bilar i vägen, men i detta fall gäller det också tillgängligheten till ett soprum där miljön mer påminner om en puckelpist än en trottoar.

Längs med Hagalundsgatan finns det även busshållplatser som definitivt har problem att komma tillräckligt nära hållplatsen. Det är angeläget att snöröjningen fungerar, och då är vi inte rabiata, utan att kommunen måste följa upp det som är upphandlat så att livet i Solna ska kunna fungera även om det kommer lite snö. Vi lever som bekant på breddgrader där snö förekommer varje år.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

onsdag 6 januari 2010

Kvalitetssäkra kommunens verksamhet genom att införa en kvalitetsförvaltning i varje kommun.



I Stockholm gör företag som driver kommunalverksamhet stora vinster på bekostnad av just verksamheten. De fem största vårdbolagen gjorde en rörelsevinst på miljardbelopp förra året.


Det är mer än vad landstinget i Stockholm kommer att få med regeringens nya pengar för nästa år.
Ägaren till fyra privata förskolor plockade ut 3,2 miljoner kronor i vinst under ett år. Istället för mer personal eller lägre avgifter har vi skattebetalare, tvingats bidra till privata ägares förmögenhet.

Det är inte rimligt att våra skattepengar som vi avsatt för att ge alla medborgare tillgång till en bra kommunalverksamhet ska hamna i aktieägares fickor.
Så kallad allians för Sverige har naturligtvis inga invändningar mot att privata ägare plockar ut stora vinster av skattebetalarna.

För att höja kvalitén i kommunens verksamheter, bör vi socialdemokrater ta till oss kvalitetsrapporter på ett seriöst och professionellt sätt. Vidare, måste vi lyssna på medborgarna som är konsumenterna. Det gör vi genom att tillsätta en kvalitetsförvaltning i varje Socialdemokratstyrd kommun.
Den nya förvaltningens mål måste vara följande:

- Kvalitet i allt vi gör måste vara vår strävan vid upphandlingar. Vår verksamhet måste därför hålla hög kvalité.

- Ständigt måste företag, oavsett privata eller kommunala utveckla sin tillverkningsprocess för att ligga i främsta ledet och svara upp mot de kvalitetskrav som kommunen ställer. Vilket kräver flexibilitet och anpassning.
Då vi socialdemokrater värnar om miljön måste vi se vikten av ett långsiktigt miljöperspektiv hos våra uppdragstagare. Vidare måste de förebygga utsläpp och minimera avfall.
/Skrivet av Samad

måndag 4 januari 2010

Nyföretagande i Hagalund

Så här i början av året känns det extra kul att få rapportera något positivt och framtidsinriktat men även något som tyder på att Hagalund får ytterligare några välbehövda arbetsplatser. Under Willys renoveras det för fullt och det har nu kommit upp nya skyltar som avslöjar att det inom kort kommer öppna en asiatisk restaurang här i Hagalund. Mitt på torget. Det ska bli mycket spännande att få en ny restaurang med lite nya smaker här i Hagalund. Jag kan inte minnas att det tidigare funnits just en asiatisk krog här i Hagalund.

När jag i söndags beställde en pizza uppe på restaurang Haga frågade jag om de hade märkt av lågkonjunkturen något, alltså om vi här i Hagalund just nu åt mindre pizzor än tidigare, men så var inte fallet. Det är också glädjande nyheter.

Jag har även snappat upp att de två första huset på Hagalundsgatan dvs. Hagalundsgatan 8-24 har på en köpstämma den 12 december röstat för att bilda en bostadsrättsförening och där processen nu går vidare med att de som ska köpa ska få sina lånehandlingar godkända och klara. Ägare till husen är kommunala bostadsföretaget Signalisten. Detta är andra ombildningen på kort tid här i Hagalund. I oktober 2009 ombildades Kyrkbacken.

Vi socialdemokrater har varit positiv till att starta en ombildningsprocess av Signalistens fastigheter här i Hagalund, främst med motiveringen att det här finns en stor koncentration av just hyreslägenheter, samt att vi förespråkar just blandad bebyggelse i Solna. Jag kan dock inte alls detaljerna i denna ombildningsprocess, men hoppas det går bra och att man har bra ambitioner för de som blir kvar som hyresgäster, för det är min bedömning att när det gäller Kyrkbacken blev det bättre med en lokal bostadsrättsförening som hyresvärd jämfört med en privatägd ägare som bara tycktes vara intresserad av att dra in hyra, men inte underhålla fastigheterna. Ett dilemma är dock att bostadsrättsformen som ägandeform inte har som intresse av att erbjuda hyreslägenheter, utan på sikt lär hyreslägenheterna blir färre, och detta kan så klart på sikt bli problematiskt för så väl företag och möjligheten för de boende i Solna och Stockholmsregionen till en bra boendekedja.

Snart danser vi ut granen, men så här vacker var den i år på torget. Direkt i anslutning till nya asiatiska krogen här i Hagalund.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och . ¨