måndag 2 juni 2008

Jaktsässongen kan börja

Skatteverket har granskat 660 fåmansföretag och resultatet blev 79 miljoner i ökade skatteintäkter, eller 120 000 per företag. Det är 3 av 4 företag som har fastnat i granskningen, dvs. 75 %. Nu ska det bli intressant att se vad regeringen vidtar för åtgärder.

En intressant parallell är att från 1 juli 2008 gäller en ny lag om underrättelseskyldighet för handläggare på myndigheter och kommuner vid felaktiga utbetalningar av stöd. Grunden för lagen bygger på uppskattningar av hur stort "fusket" är vid utbetalningar av stöd från det allmänna. Försäkringskassan har både uppskattat och granskat och dessa uppgifter skiljer sig rätt rejält. Vid en granskning av 1.200 utbetalningar av föräldrapenning visade sig 1,6 % vara felaktiga.

Då 1,6 "fuskar" blir det en ny lag, men vad händer när 75 % inte gör rätt för sig när det gäller bokföring och i slutändan inte betalar sin skatt?

Det intressanta är att det för nuvarande regering tycks finnas ett antagande att "fusk" främst är något som främst sker bland de medborgare som mest behöver samhällets hjälp. Men tänk om det är så att det är fåmansföretagarna också behöver hjälp.

Vi har även idag fått lära oss att det är tufft att driva företag i politiskt syfte. Federley som försökte driva en salladsbar i Stockholm i något av en protest mot Hotell- och restaurangfacket har idag granskats av Studio ett på P1. Han betalar ju sin skatt säger han, men att hans politiska kampanj slog hårt både mot seriösa företagare och mot oss skattebetalare anser han är en del av marknadsekonomin. Det är en rätt skruvad syn på vad marknadsekonomin är och det känns som ett rätt högt pris för fel kampanjmetoder.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: