tisdag 16 september 2008

Det statliga ägandet

Det är nu finaniell oro ute i världen. Vi möts av varningar via media nästan varje dag. Banker i USA tillåts gå i konkurs och bolåneinstitut förstatligas. Det är mycket oroande signaler som nu kommer. Jag roade mig för att se vad regeringen finansdepartement skriver om händelerna. Där möts man av följande: "Staten ska ge näringslivet goda förutsättningar, sätta reglerna och se till att de följs. Men precis som i fotboll bör domaren sköta sitt och inte dubblera som spelare på planen."

Odell som gjort uttalndet satt även i den regering i Sverige som senast själv förstaligade Nordea i början av 90-talet. Då var det i Sverige en mycket allvarlig ekonomisk kris. Det känns rätt obegripligt att under en ny finanskris inte försöka balansera sig, för det är nog inte så katogoriskt enklet som att det är två olika roller samt att sälja ut några företag just nu torde vara en rätt usel affär för ägaren. Sätt även i perspektiv att SBAB - statliga bolåneinstitutet faktist är en statlig aktör som regeringen sagt sig vilja sälja under mandatperioden.

Uttalandet är onekligen intressant om du försöker överföra det till USA. Skulle staten låta Fannie och Freddie gå i konkurs eller hur ska vi tolka Odells visdomsord?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

Inga kommentarer: