tisdag 30 september 2008

Solna satsar INTE på fritiden

Jag satta kaffet i halsgropen i morse när jag läste att i DN "Solna satsar på fritidsgård". I ingressen framgår att besöksantalet ökar med 150 %!

Fakta i fallet är följande. 2005 lades det ned tre fritidsgårdar i Solna. Det var Råsunda, Huvudsta och Hagalund som blev av med sina fritidsgårdar. Totalt innebär nedläggninen att ett 10-tal fritidspedagoger färre för de unga i centrala Solna. Den utlovade ersättningsanläggningen drogs runt på Skytteholmsfältet med förslag på olika adresser där alla fick tummen ned. Det slutade med en baracklösning vid MAX-grillen. Dessutom var barackerna mögelskadade så hela 2006 saknades en central fritidsgård för de äldre i Solna.

Jag ska återkomma med mer detaljer när det gäller budget för fritiden i Solna, men det finns inga belägg för någon satsning där heller.

Så ökningen med 150 % beror på att när den nya anläggningen öppnade 2007 hittade inte de unga dit direkt, utan det är först under 2008 som trycket ökat. Huruvuda detta är ett nyhetsvärde får ni själva bedöma, men att lägga ned och öppna ersättningsanläggning som är mindre och billigare än utlovat och med en rejäl nedskräning av fritidspedagoger i Solna är INTE en satsning.

Det som är värt att uppmärksamma är att Solna sticker ut när det gäller nyttjandegraden av fritidsgårdar för ungdomar i årskurs 9. Solna är bäst i länet på att använda sina fritidsgårdar enligt en nyligen genomförd ungomdsenkät. I samma enkät framgår även att både rökning och användning av droger ökar i Solna. Läs mer under drogförebyggande arbete i Solna.

I övrigt är jag dock glad för att DN uppmärksammar Solnas fritid. Den håller trots bristande förutsättningar mycket hög kvalitet, så ingen skugga ska falla på de som jobbar inom verksamheten.

Värt att uppmärksamma är också att Hagalund är den enda stadsdel som nu under hösten fått en nedskärning med 10 % i Hagalundsparken, och detta pga förnyat avtal där man skurit ned ersättningen i det nya avtalet. Officiellt var detta s.k. overheadkostnader, vilket innebär typ ledning inom staden som man sparat in på. Detta är inte korrekt, för Hagalundsparken har under flera år varit ute på entreprenad, men åter igen får Hagalund betala.

Jag undrar bara när det är pay back time...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: