Men Solna är inte bäst att bo i, trots att Svensk Näringsliv anser att Solna har Sveriges bästa företagarklimat. Här är det bäst att bo. Tidningen Fokus (nummer 24, 2008), rankar Sveriges 290 kommuner.
För tredje året i rad har tidningen rankat Sveriges kommuner utifrån 30 olika faktorer. På första plats hamnar Danderyd, på femte Åre (Norrlands tiger-ekonomi), åtta är Norsjö, som storsatsar på ungdomar och idrott. Dessa tre kommuner levererar livskvalitet med olika förutsättningar.
Först på plats 11 kommer Solna, har då ramlat från plats 10, 2007. Med denna ranking för Solna är ”Borgmästare” Salminen inte lika stöddig som när det gäller företagarklimatet i Solna. Bland de 10 första finns från Stockholms län Danderyd, Lidingö, Täby och Sollentuna.
Fokus har med hjälp av tillgänglig statistik och mätningar rankat Sveriges kommuner enligt 30 faktorer, där 1 är bäst och 290 är sämst. Genomsnittet av alla rankningar har givit den totala rankningen.
Källor: SCB, Folkhälsoinstitutet, Lantmäteriet (Metria), Brå, Försäkrings-kassan, Nyföretagarbarometern, Skolverket, Arbetsförmedlingen, Riksidrottsförbundet, TCO, Svensk Näringsliv.
De 30 faktorerna finns inom följande områden; Privatekonomi (3 faktorer), Skola & Dagis (4), Socialt och Trygghet (8), Fritid (4), Jobb & Tillväxt (4), Kommunens ekonomi (7)
Vad har då Solna för rankning i några utvalda områden? Först kan jag konstatera att, låg skatt ger sämre verksamhet, hög skatt bättre verksamhet. Vad gäller Solna har den låga skatten gett sämre verksamhet i förhållandet till andra kommuner.
Inom området Privatekonomi finns faktorn kommunal skattesats och där ligger Solna på plats 1, med lägst skatt i Sverige. När det gäller området Skola & Dagis finns där rubriken utgifter för skola och det är ingen smickrande läsning för Solna, där är det är plats 157 som gäller. På plats nummer 1, när det gäller utgifter för skolan, hamnar Åre kommun, men med plats 254 vad gäller skattesatsen. När det gäller gymnasiebehöriga elever, så är inte det heller någon uppbygglig läs- ning för Solna, med plats 154. På första plats hamnar Danderyd, som väntat, med plats 2 vad gäller skattesatsen. På plats nummer 2 hamnar Storfors och plats 216 när det gäller skattesatsen. När det gäller lärartätheten i skolan så är det plats 85 för Solna. På plats nummer 1 hamnar Vilhelmina och plats 272 vad gäller skattesatsen. För personaltäthet inom förskolan, är det för Solnas del plats 138, ett utslag av den låga skatten i Solna. På plats nummer 1, återigen Åre kommun, med plats 254 för skattesatsen.
När det gäller utgifter för äldreomsorg hittar jag Solna på plats 58. Topp 1 är det för Sorsele med plats 272 när det gäller skattesatsen. När det gäller Socialbidragsberondet är beroendet lägst i Vellinge. I Solna är det bra mycket högre, plats 175. Trots detta uttalar sig socialnämndens ordförande, i tidningen Mitt i Solna nr 26/2008, enligt följande ”Bidragsberoendet fortsätter att minska och vi är nu nere på historiskt låga nivåer”.
Inom området utgifter för kultur och fritid hamnar Solna på plats nummer 150. På plats nummer 1 finns Norsjö med plats 285 för skattesatsen. Tillvaron för idrottsföreningarna i Solna är nästan den sämsta i Sverige, för plats 288 är inget att skryta över, som gäller för Solnas del. På första plats hittar jag Dorotea, med en plats 272 vad gäller skattesatsen. Det är bara att konstatera att, i Solna prioriteras den kulturella-och fritidsverksamheten mycket lågt, av den borgerliga ledningen.
Den här sammanställningen visar att kommuner med låg skatt har en sämre omsorgs-och skola/dagisverksamhet samt kulturell-fritidsverksamhet, än kommuner med högre skatt.
Kommuner med högre skatt lägger mer pengar på verksamheter som är till froma för innevånarna. Det visar sig för Solnas del att man skryter med låg skatt och ett bra företagarklimat, medan den kommunala verksamheten inom omsorgen, skola/dagis och fritidsverksamheten p.g.a. den låga skatten, är undermålig och eftersatt.
Skrivet av Karl Axel Malmsten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar