tisdag 22 december 2009

Vinter över Hagalund

Jul- och nyårshelgerna är här snart och vi får tillfälle att umgås med nära och kära samt att det är tid för lite återblickande. Vi socialdemokrater har i dagarna delat ut en vinterhälsning här i Hagalund som är tänkt att väcka tankar och förhoppning inför 2010.
Det är bra att ibland stanna upp och försöka se tillbaka på vad man åstadkommit. Som parti betraktat har vi i 60 år i år funnits här i Hagalund och angripit orättvisor samt gjort vårt bästa för att alltid vara en aktiv part i utvecklingen av Solna och Hagalund. Vår 60-års present till Hagalund blev att vi tog runt 25 barn från Hagalund på ett helgkollo i mitten av juni som vi gjorde tillsammans med Hagalundsparken. Det är troligen den mest betydelsefulla aktiviteten här i Hagalund. Främst för att den visade att det går att genomföra rätt omfattande projekt bara man ger entusiaster möjlighet att förverkliga sina idéer. I detta fall var det Nemruds idé som vi kunde förverkliga, och vi gjorde det storartat med gott om ideella krafter.

Men vi har under året även introducerat ett nytt samtalsforum vid namn demokraticafé här i Hagalund. Där tanken varit att någon introducerar oss i ett samhällsaktuellt ämne och sedan får vi möjlighet att diskutera detta ämne. Det ger både perspektiv är och det växer fram nya idéer. Det är klassiskt folkrörelseaktivitet. För vi som individer behöver en motpart i form av andra medmänniskor för att kunna spegla sig själva för att på så vis kunna förstå om ens idéer håller samt för att kunna tolka sig själv. Eller enklare uttryckt individen behöver ett kollektiv för att föstå sig själv. Drivkraften bakom dessa caféer har varit Cecilia Dahlberg som kommer återkomma under våren med nya utmaningar, så håll utkik efter affischer i Hagalund.
Men som parti har vi även drivit politik. Underhållsfrågan som ni ser nedan blev en av de mer konkreta för Hagalund, men ett annat mycket spännande arbete har varit jobbkommissionen här i Solna. Det har varit en grupp som jobbat med hur vi kan både utveckla arbetsmarknaden i Solna men även hur vi kan utveckla så väl förtetagande och nyföretagande. Alltså mycket spännande och högaktuella frågor. Både Georgios, Cecilia och Samad från vår förening har varit mycket aktiva i detta arbete.

Föreningen har även i år arrangerat valborgselden vid vattentornet. Vi bistår varje år med att fixa både slangar, släcka och tända elden ofta tillsammans med Stefan, men som parit tar vi ett stort ansvar för att denna tradition lever vidare. Vi står där inte enbart och säljer kaffe och bullar.

Dessutom har vi delat ut stipendiet till en duktig avgångselev i klass nio från Hagalund samt självklart varit en viktig del av Hagalundsdagen.

Jag har säkert glömt ett och annat, men det känns tryggt för oss att nu ta steget in i valåret 2010 för nu börjar det finns goda tecken på att de unga i Hagalund vill engagera sig, och detta kan sägas är en medveten del av vårt arbete att just både förnya oss och föryngra oss. Med lite tur har vi åter en vital SSU-verksamhet i Hagalund under 2010.

Vi kommer finnas i Hagalund även 2010 och inte enbart under valår. Vi kommer inte lova guld och gröna skogar, utan vi tror att vi utvecklar vår stadsdel bäst tillsammans med de som bor och verkar i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: