söndag 3 augusti 2008

Tänk om...

Jag funderar hur Hagalund fakist skulle kunna bli den levande stadsdel som den har potential att bli. Fatta att det bor mellan 5 - 8 000 här i Hagalund, beronde på hur man räknar. Det är 10 % av Solnas befolkning.

Något jag skulle önska mig är att Hagalundsgatan blev en levande gata med massor av samlingspunkter. Det kan vara föreningar som har öppen verksamhet, restauranger, caféer, butiker etc. Poägen är inte att det ska vara kommunen som driver verksamhet enbart, utan även privata aktörer i form av både föreningar och entreprenörer av olika slag. Eftersom det är kommunen som är den största fastighetsägaren här i Haglund skulle dom kunna aktivt försöka styra och förändra gatukulturen här i Hagalund. Det skulle kunna vara likt Street på söder eller med förebilder från andra levande gatukutlurer i Europa.

T.ex. skulle man försöka hitta en lämplig konferensarrangör som fick ta över Flaggskeppet tillsammans med föreningslivet här i Hagalund. Det är faktiskt i alla avseenden tragiskt att Signalisten på egen hand så totalt kört flaggskeppet i botten, och att det numer oftast är stängt när man går igenom entrén.

Hagalundsgatan skulle kunna likna en boulevard där lokalerna fick ta gatan i anspråk när vädret tillåter, och även om det inte alltid satt folk på gatan för att äta eller fika, skulle lokaler med männsikor i längs med hela gatan ge hela Hagalund ett levande intryck. Helst skulle det vara främst lokala entreprenörer eller åtminstone småföretagare. Detta skulle vara mycket mer spännande än ett shopping mall. Storskalighet är inte alltid lösningen.

Tänk er dessutom möjligheten till gatufester och arrangemang längs med gatan. Detta skapas dessutom trygghet i ett kvarter att det är liv och rörelse och att jag ser andra människor. Jag tror även att detta skulle skapa en bättre Hagalundslundskänsla.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

1 kommentar:

LupaVarg sa...

Du är väl ändå medveten om att det funnits flera olika försök till caféer och andra butiker på gatan? Ingen har någonsin lyckats hålla sig flytande. =c(