onsdag 24 februari 2010

Gamla Hagalunds vänner kan sin historia

Hagalunds socialdemokratiska förening hade årsmöte nere i industriområdet just söder om Hagalund i samverkan med Gamla Hagalunds vänner. De har en mycket imponerande lokal med plats för deras både modeller över Hagalund så som det såg ut någon gång mellan 1920 - 1960. Det är lite kittlande att förstå hur Hagalund så ut med massor av småhus i kombination med flerfamiljshus.
På bilden Peter och Kent som visade två modeller över Hagalund. Ett stort tack till dem båda för en mycket lärosik föredragning.

Vi fick bland annat lära oss att det var Socialdemokraterna som hade makten i Solna då beslut om att riva Hagalund togs. I föregående inlägg berättade jag om det s.k. miljonprogrammet som Hagalund är en del av. Men vid valet 1966 förlorade socialdemokraterna makten och då ändrades planerna för Hagalund i och med att kyrkan bevarades men på bekostnad av att än fler kvarter runt Olle Olsson huset och Villa Odin revs. Ursprunligen skulle centrum varit där kyrkan nu står.

Lärorikt var att på årsmötet deltog K-G Svensson som satt i fullmäktige sedan 1960-talet och sedan även varit kommunalråd här i Solna. Han berättade att när det då begav sig på 60-talet var bostadsfrågan en av de viktigaste fårgorna. Det var ingen som då vågade neka till nya bostäder. K-G trodde även att Socialdemokraterna i Stockholm gick tillbaka 1966 som en effekt av att Tage Erlander som lösning på bostadsfrågan uppmanade folk att ställa sig i bostadskön, när alla då visste att kön var näst intill oöverskådlig.

Det var intressant möte, trots att jag inte fullt ut sympatiserar med förenings kritik av rivningen. Det är hedrande att uppmärksamma de historiska värdena, men samtidigt måste vi nu utgå fram dagens nuläge och arbeta för att utveckla den stadsdel som nu finns här i Hagalund.

Jag fick igår även lite information om ett planerat 300-års jubileum här i Hagalund. Det ska bli en påkostad utställning om Hagalund. Jag välkomnar alla satsningar på Hagalund, men det vore klädsamt om man även underhöll och satsade på Hagalund även när det inte är val. Men även om det är valfläsk så är det bra att Hagalund får uppmärksamhet. Hoppas bara att det är ur ett positivt ljus.
Efter 12 år snart med moderatstyre i Solna och en mycket trist kombination av bristande underhåll och nedläggning av massor av kommunal verksamhet här i Hagalund hör de nu hemma på avbytarbänken. Bara för att påminna om lite nedläggningar:
  • Sunnanskolan - en grundskola
  • Hagalundsskolan
  • Hagahuset - fritidsgården för de äldre ungdomar
  • Kyrkan öppna verksamhet
  • Biblioteksfilialen i Hagalund

Det har även funnits så väl post som apotek i Hagalund för inte så länge sedan. Detta är en trist historia som kan vara bra att komma ihåg ett valår.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .



Inga kommentarer: