torsdag 10 juni 2010

Den sociala dimensionen behövs

Här i Hagalund finns det en unik aktör med både erfarenhet och social ambition och det är Hagalundsparken. Parken är en den enda parkleken som drivs på entreprenad här i Solna. Nuvarande ägare har konstant överlevererat utöver avtalet mellan företaget och Solna stad.

Som fritidspolitiker har jag verkligen försökt förstå både parkens verksamhet och den frustration som ägarna bakom anläggningen upplever. Frustrationen delas även med många boende i området.

I lördags på den årliga festen nere i Hagalundsparken var jag nere i parken och talade med både föräldrar och unga som nyttjar parken och i dessa samtal blir det så tydligt att parken har ett stort socialt värde här i Hagalund. Det är i parken som möten sker i Hagalund, både mellan unga men även med ständig närvaro av vuxna och föräldrar. Med bra social kontroll i en stadsdel är det känt att detta i sig är en förebyggande faktor. Lördagens program var verkligen imponerande med aktiviteter under 10 timmar.

I sommar kommer Hagalundsparken vara stängd betydligt mer än tidigare. Skälet är inte att parkens avtal ändrats. Det avtalat har sedan 2008 ändrats och numer ska de hålla stängt under två veckor. Förra året fick föreningen Blue Hill 80 000 kr från Solna stad och detta stöd innebar att det var möjligt att hålla parken öppen fler timmar. I år uteblir detta bidrag och parken kommer hålla stängd.

Dessutom har de boende fått bråka med Solna stad för att få igång plaskdammen vid parken. Nu har de fått löften om att dammen ska öppna. Det är glädjande att de boende engagerade sig och att deras krav fick gehör.

Argumenten som jag bemöts med är att antalet unga i Hagalund minskar, men detta är ytterst marginellt. 2005 var det drygt 1000 barn i Hagalund och 2009 var det drygt 60 barn mindre, men det är främst de unga som är mindre. Antalet i åldersgruppen 16-19 år har ökat, och det är i den åldern som det sociala skyddet är så viktigt. Ett annat fenomen är att Hagalundsparkens upptagningsområde även inkluderar Västra vägen och Rudviken och på Västra vägen finns även spanska skolan som helt saknar skolgård.

Mitt intryck är att Solna främst satsar på symbolevenemang och inte på basverksamhet, för i år har dels Grekiska föreningen fått något av ett hyresbidrag på 120 000. Hagalunds 300-års jubileum fick 100 000 kr, men 80 000 för att hålla öppet i parken fanns inte.

Med en stängd park under sommaren ökar risken för orolighet i stadsdelen. Det får även praktiska konsekvenser. För nu när parken är stängd var går då föräldrar och barn på toaletten när de besöker plaskdammen. Efter att verkligen har försökt förstå detta så är det för mig solklart att parken borde vara öppen hela sommaren. Det är att satsa på det förebyggande sociala arbetet och att tänka långsiktigt.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: