måndag 7 juni 2010

Ombildningen klar förra veckan

Ombildningen av fasigheterna Sunnan 14 och 16 blev klar förra tisdagen 31 maj. Då transfererades köpeskillingen till Signalisten från Brf Hagalunden, eller om man så vill då skedde formellt affären. Det är att gratulera till alla som fått göra en bra affär och lyckönska den nya fastighetsägaren som därmed har uppstått här i Hagalund. Det har varit många turer i denna affär, men nu tyder allt på att den är igenom och därmed är hela södra sidan av Hagalundsgatan bostadsrätter och den norra delen hyresrätter. Totalt finns det nu fem till sex stora fastighetsägare längs med Hagalundsgatan om man även tar med Kyrkbacken, vilket man bör för trots att det är lite lägre hus omfattar den tre fastigheter om ca 300 lägenheter. Solna stad äger både Signalisten men är även ägare av bl.a. Sunnanskolan och Ankaret.

Den nya fastighetsägaren Brf Hagalunden blir dessutom en av de större hyresvärdarna i Solna med nästan 150 hyresgäster. Självklart är det en och annan ny bostadsrättsinnehavare som nu ska försöka göra bostadskarriär. Vid en kontroll mot Hemnet fann jag tre lägenheter som är ligger ute till försäljning i de nyombildade fastigheterna. Utgångspriset för en 2:a är 990 000 kr och för 4:an 1 475 000 kr.

Vasakronan meddelande dagen därpå - 1 juni - att de genomför en stor fastighetsaffär som berör 8 000 lägenheter. Det gäller försäljningen av fastighetsbolaget Dombron som säljs till fjärde AP-fonden. Här är jag inte säker på om Hagalund berörs, men tror det. En ny ägare även där kan innebära ett mer långsiktigt ansvar.

En nyckel till Hagalunds framtid är att dessa fastighetsägare, ty dels är de individuellt stora aktörer som kommer påverka Hagalunds utveckling men de är även tillsammans ansvarig för samfälligheten som berör gångbroar och gemensamma ytor runt de olika fastigheterna. Jag hoppas dessa fastighetsägare försöker tala med varandra ofta och även se möjligheter att tillsammans göra bra saker. Hagalund börjar bli runt 40 år nu och det finns rätt omfattande underhållsbehov kommer snart bli aktuellt. Min förhoppning är att man tänker till innan man påbörjar detta underhåll för det finns nu en spännande möjlighet att förena utveckling och förnyelse med nödvändigt underhåll. Så med nya aktörer är det min förhoppning att Hagalund ska få se en ljus tid framöver med aktiva och engagerade fastighetsägare.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

1 kommentar:

Magnus Persson sa...

Vad jag förstått var det här lägenheter som var vakanta vid övertagandet och alltså säljs av föreningen. Men jag kan ha missuppfattat saken...?