onsdag 10 november 2010

Konstattentat

Konstverket Till minnet av en stad har utsatts för förstörelse genom att någon har hällt vit färg över en del av konstverket föreställande målaren Olle Olsson. Det är verkligen trist för dels var Olle Olsson en verkligen sann förkämpe för Hagalund och dels är det ett konstverk av en mycket känd konstnär som är högaktuell i grannstaden Stockholm.

Konstnären är Karl Göte Bejemark som gjort en serie av figurer som förknippas med Hagalund i form av tåg, och då med koppling till att Hagalund än idag är namnet på järnvägsstallet i norra Solna samt boxningshandskar som ska leda tanken till Harry Persson osv.

Det är samma konstnär som gjort gubben som tittar upp ur en vägbrunn och som tidigare stått vid Nybroplan i Stockholm i hörnet av Berzeliipark där Hamngatan går över till Standvägen. Efter spårvagnsbygget fick inte konstverket stå kvar och det har lett till en ivrig debatt och även en facebookgrupp som vill att konstverket ska ställas tillbaka har skapats. Vi här i Hagalund ska alltså vara mycket stolta över vårt konstverk och inse att det en en mycket folkkär konstnär som ägnat tankar åt just Hagalund när han skapade detta konstverk.

Förstörelsen av konstverket är anmält till Kultur- och fritidsförvaltningen och jag hoppas verkligen att vi ska slippa fortsatta attentat på vår gemensamma konst.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: