tisdag 30 november 2010

Tvärbana på tvären

Från och med igår (måndagen 29 november) finns nu utställningen av Tvärbanans etapp III att beskåda på biblioteket i Solna centrum - bilden ovan. Jag var själv på spaning i söndags och fångade lite bilder över dragningen från våning 13 här från Hagalundsgatan.

Rakt nedanför första Hagalundshuset kommer den tillfälliga stationen för tvärbanan att ligga och det lär bli en tillfällig station under mycket lång tid. På broschyrer från SL finns nämligen ingen fortsättning av tvärbanan från Solna station, men väl dragningar från Hammarby sjöstad till Slussen samt dragningar mot Kista och Helenelund.

Bilden ovan visar läget för den nya tillfälliga stationen.

Jag vill vara tydlig med att jag inte är emot tvärbanan, utan kritiken avser själva dragningen här i Hagalund som kommer skapa uppenbara barriäreffekter mot Råsunda och resterande Solna. Samt att lösningarna verkligen är bristfälliga för t.ex. kommer tunneln till Södra långgatan gå i en rejäl krok, vilket skapar en mycket osäker övergång för det är innebörden av tunnlar man inte kan se slutet på. Mer otrygga miljöer är inte önskvärt. Dessutom blir övergången mot Charlottenburgsvägen avstängd helt och för att komma under viadukten till Östervägen kommer det bli en avkrok också.

Det vore kul om SL och Solna kommun verkligen ville vara konstuktiva och se på andra lösningar. Mitt i dagens Frösundsled skulle det absolut rymmas en två spår samt att dagens industriviadukt borde väl lämpligen kunna bli föremål för en ombyggnation och en mer tidsenlig lösning. Alltså sök nya och bättre lösnignar än att dra tvärbanan nere i en park i Hagalund och blockera detta område.

Det kommer bli ett informationsmöte här i Hagalund som jag verkligen vill tipsa om. Det är torsdagen den 9 december kl 18 i Flaggskeppet. Kom dit och ställ frågor om informera dig om planerna runt tvärbanan samt hör om de är öppna för dialog.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: