måndag 9 juni 2008

Bra invånarklimat?

Åter har Solnas moderata ledare, Salminen, fått anledning att slå sig för bröstet. Solna har Sveriges bästa företagsklimat enligt Svensk Näringsliv. Nu sitter på reklampelare i Solna budskapet ”Solna har Sveriges bästa företagsklimat” Det dåliga innevånarklimatet i Solna, det talar man tyst om.

Frågan som då måste ställas är; På vilket sätt är detta bra för oss innevånare i Solna? Svar: Inte ett dugg! Vid företagsetableringar blir det i många fall extra kostnader för anläggning av vägar, vatten och avlopp. Dessutom, den kommunala beskattningsrätten finns inte, så vi får inte in någon skatt av de företag vi har i Solna.

Jag har granskat de frågor som Svenskt Näringsliv har ställt, för att se vad Solna är bäst på. Frågor som är ställda gäller bl.a.; Kommunens service till företagen. Kommunalskatten. Entreprenader. Kommunens tillämpning av laga och regler. Information från kommunen till företagen. Andel i arbete, Privat försörjnings- kvot, Dialog mellan företag och kommunledning, Kommunpolitikernas attityder till företagande, Kommunala tjänstemäns attityder till företagande.

När det gäller företagens uppfattningar om Solna, visar det sig att uppfattningen inte är den bästa jämfört med andra kommuner. Exempel: När det gäller dialogen med företagen är bedömningen för Solnas del 38 %, för Vellinge är den 56 % och för Mönsterås 71 %. Vad gäller politikernas attityder till företagandet är det för Solnas del 64 %, Vellinge 88 % och Mönsterås 80 %. När det gäller kommunal verksamhet utlagd på entreprenad har Solna ökat sin andel från ca 9 % 1999 till ca 40 % 2006. Är dessa siffror något för Solnas innevånare att vara glada över? Nej! Dessa siffror visar på den försämring som den kommunala servicen har genomgått till dagens datum.

Denna stora ökning går inte att hitta ens bland de mest mörkblå kommunerna Danderyd som har ökat från ca 22 % till bara ca 33 %, Vellinge som har ökat från ca 14 % till bara ca 23 % och Österåker som har ökat från ca 9 % till bara ca 14 %.

Lokaltidningen av den 27 maj har rubriken Äckligt på skolornas toaletter. Det är smutsigt och illaluktande, inget toapapper, för många elever (36) per toalett. Enligt lagen ska det finnas en toalett på 15 elever. Det visar sig att det är samma städbolag som städar alla kommunala skolor. Upphandlingen har skett centralt av staden. Det är det här med att vara utlagt på entreprenad som visar sig vara under all kritik. Detta är bara ett exempel, av många, vad moderaternas entreprenadpolitik ställer till med.

Dagverksamheten för pensionärerna som ska minska sin verksamhet med 3 millioner kronor. Vad säger detta om moderaternas omsorgspolitik? Äldrevårdscentralen som fungerar bra ska minska eller lägga ner sin verksamhet. Vad säger detta om den moderata politiken för pensionärer? Vad kommer att hända med oss som är något äldre i dag när dessa två åtgärder blir verklighet.? När besluten redan är fattade! Får vi i Solna uppleva det som man skriver i betänkandet ”Värdigt liv i äldreomsorgen”. Kusliga missförhållanden inom svensk äldreomsorg.

Jag tror att den moderata politiken i Solna kan indelas i två delar. Dels tror jag att de är så inställda på att sänka skatten i Solna till den lägsta i Sverige. Då är de så korkade att de inte ser vad konsekvensen blir för oss i Solna av den förda politiken. Eller är de så syniska att de inte bryr sig om vad som händer oss som bor i Solna, bara de får sänka skatten.

Skrivet av Karl Axel Malmsten

Inga kommentarer: