söndag 20 februari 2011

Ny verksamhet för barn

På fredagarna skapas just nu ett spännande och levande demokratiprojekt nere i Hagalundsparken. Det är Amina som gett sig attan att såväl barn och vuxna ska kunna samlas och skapa en meningsfull fritid och detta genom att öka självbestämmandet för de som är med i verksamheten. Det har startat en Unga Örnar verksamhet och valt styrelse.

Det som gör verksamheten så spännande är att det är flertalet mammor till barn här i Hagalund som har sina rötter i Marocko, Tunisien och Egypten. Det är nog ingen som har missat att såväl Tunisien som Egypten på senare tid sett sina forna ledare falla och folkets krav på just inflytande och demokrati. Detta var min högst personliga reflektion efter att ha träffat dessa mycket engagerade barn och kvinnor nere i parken i fredags som sökte svar på vad de olika rollerna innebar. Eller som Amina så väl formulerade det. ”Det är inte lätt att enkelt förklara vad en valberedning är”, och det kan jag bara hålla med om. I en förening så intar man olika roller och med rollerna följer olika ansvar.

Jag blev mycket inspirerad och lovade komma några fredagar för att hålla någon form av utbildning för att då reda ut dels de olika rollerna i en styrelse men även försöka ge lite perspektiv på ledarskap samt försöka lära ut verktygen planering och budget. Dessa nya föreningsmänniskor har en stor utmaning i att både forma sin nya verksamhet och få den att utvecklas och samtidigt inse att de kommer berika sig med massor av nya erfarenheter. Ibland kommer de finna att man inte alltid är ense, vilket ju är demokratins eviga avigsida, dvs. att man inte alltid kan få igenom sin vilja om majoriteten tycker något annat, och att det finns något oerhört utvecklade i att förstå såväl för- som nackdelar med olika sätt att leda och styra. Men den som väl lärt sig att väl nyttja föreningslivets former för att samlas och utveckla en verksamhet tillsammans med andra och få skörda massor av rik erfarenhet. Jag skulle tro att det är en viktig del i att leva ett rikt liv.

Jag satta med ned och talade lite med förenings nya ordförande Rachida som vill vara med och skapa bra aktiviteter för barna här i Hagalund. Hon ser fram emot när det blir lite varmare ute så att de kan åka simma, kanske besöka något spännande museum eller åka på läger.

Rachida kommer från Marocko och staden Oujuda och har själva 4 barn. Men idag lever och bor hon här i Hagalund och jag både hoppas och tror att Rachida kommer bli en utmärkt ordförande för denna nya verksamhet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .