onsdag 21 januari 2009

ROT-avdrag inte mycket för Hagalund

Regeringen har bestämt sig för att lösa konjunkturnedgången med att du och jag ska reparera våra bostäder genom att utveckla RUT-arbetet med ett avdrag som får namnet ROT-skatteavdrag. RUT-arbetet är detsamma som hushållsnära tjänster. Jag hittar dock inte vad förkortningen RUT står för. ROT-avdrag gäller från den 8 december i fjol, men på Skatteverkets hemsida kan man ännu inte ge mer information, eftersom reglerna inte är beslutade. Detta skatteavdrag är på 50 000 kr per individ för om- och tillbyggnad samt underhåll. Dock finns det en tydlig begränsning. ROTen gäller bara för småhus och bostadsrätter.

Omräknat till dagens Hagalund om vi begränsar oss till Hagalundsgatan och Kyrkbacken är detta bidrag endast tillgängligt för 20 % av Hagalund. För av dagens bestånd av bostäder är endast två av husen bostadsrätter. Detta är ett tydligt tecken på hur moderat politik så ensidigt riktar sina åtgärder inte till alla utan till väl utvalda.

Det är inte allt för långsökt att börja anklaga moderaterna för en bedriva politik enligt public choise, dvs. att man bedriver politik genom att röstmaximera. Inte sällan försöker moderaterna anklaga Socialdemokraterna för att röstmaximera genom att utlova bidrag. Ett i många avseenden rätt långsökt argument, om man nu inte tror att det finns horder av medborgare som vill göra sig en hacka på a-kassan. Bara för att göra det solklart att vara arbetslös är inte en långsiktig plan för någon. Det är självklart att vi alla ska bidra och jobba, och gärna t.o.m. göra en karriär. Sett med dessa ögon på ROT-skatteavdraget blir det lite knepgit.

Reglerna säger att man anser att skolor, fritidsgårdar, sporthallar eller hyreslägenheter inte ska beröras av en skattesuvention så är dette ett medvetet val. Samt hur utvecklar detta samhället i stort. Att vi ska ha ett samhälle med världens finaste kök i våra bostadsrätter kan säkert ha en viss effekt på sysselsättningen bland hantverkare, men samma effekt skulle uppnås genom att renovera våra nedslitna skolor eller sporthaller och även miljonprogramsområdena skulle troligen ha mer långsiktiga effekter.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: