lördag 31 januari 2009

Nya skolan skapar framtidstro


PEAB-skolan som startade i augusti 2008 i Hagalundsskolans paviljong har verkligen framtiden för sig. Det är en gymnasial friskola där du utbildar dig till byggnadsarbetare. Jag och Cecilia Bravo gjorde ett besök på skolan och fick där träffa både lärare, elever men framför allt fick vi ett mycket bra samtal med skolans rektor Jan Röjstål.

Med framtid tänker jag att bostäder kommer vi alltid att behöva och även i tider då behovet av nya kan avmattas kommer det alltid finnas behov av att underhålla de som är lite äldre. För de unga män och kvinnor som gick på skolan innebär alltid utbildning en nyckel till framtid. Av skolans 24 elever var det inte helt oväntat mest grabbar, men det fanns en tjej också. Skolan som har riksantagning hade elever från flertalet kommuner i Stockholm, och vi fick även veta att det fanns elever från Hagalund.

PEAB-skola är något relativt unikt. Solnas skola är den enda i sitt slag i Stockholm. Byggföretaget PEAB bedriver även liknande gymnasieskolor i Ängelholm och Malmö. Jan uttryckte en spontan glädje över att ha hittat lokaler som både hade bra kommunikationer och som inte ligger i ett industriområde, utan i ett levande bostadsområde. Spontant känner jag mig stolt övar att en ny skola etablerat sig i vårt område.

Skolan är en s.k. PRIV-skola, vilket innebär att skolan varje år reserverar några platser åt elever som saknar behörighet. Dessa får göra både praktiska och teoretiska tester samt intervjuas. PRIV står för programinriktat individuellt program.

Jag har tidigare påpekat att det inte såg så trevligt ut med inhägnaden där basketkorgen hamnade innanför stängslet. Förklaringen till stängslet är att skolan håller på att bygga en bod där de ska förvara utbildningsmaterial.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: