tisdag 27 januari 2009

Konsten som inte återvänder


Kultur- och fritidsnämnden avskrev 200 konstverk för ett värde av 137.298 kr på nämndmötet i oktober 2008. Uppdraget var dels att avskriva värdet samt att försöka försälja de aktuella konstverken på Auktionshuset i Sundsbygerg. Eftersom nämnden år 2008 inte genomförde planerade investeringar uppstod det ett överskott pga uteblivna kapitalkostnader. I klartext innebär det att genom att skjuta på att rusta upp idrotshallar mm så uppstår det överskott. Det var detta överskott som möjliggjorde avskrivningen av konsten. När väl konsten var avskriven så uppbär konstverken inte längre något värde för nämnden.

När en nämnd gör s.k. reavinst bokförs detta centralt i Solna, men när nämnden gör reaförlust så bokförs det inom förvaltningen, dvs. nämnden bär kostnaderna. Eftersom konstverken skulle ut till försäljning föreslog vi att de pengar som försäljningen drar in skulle återinvesteras i ny konst i Solna. Men nämnden röstade nej.

För tydlighetens skull var vi inte emot att man ser över konstbeståndet, och att det därmed kan vara aktuellt att ibland göra sig av med konst, men det som vi tycker är motsägelsefullt är att om man inte återinvesterar i ny konst så förminskar man vår gemensamma konstskatt som vi har i Solna. Detta rimmar rätt illa med ambitionerna att vara en kulturstad.

Idag har vi fått en återkoppling av hur försäljningen har gått. Det hölls tre autkioner (två i december och en i januari). Av de 200 verkan har Auktionshuset i Sundbyberg sålt 157 verk för ett värde av 43.850 kr. Auktionsverkets provision motsvara ca 11.000 och Solna stad får således 32.827 kr för konstverken. De resterande verken kommer att skänkas till Läkarmissionen., för det gör Auktionshuset med all konst som inte går att sälja.

Det är synd att nämnden inte kunde bli överens om att dessa pengar kunde gå till återinvestering av konst. Det tycker vi Socialdemokrater var logiskt, men det tyckte inte den ledande majoriteten i Solna.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: