lördag 7 november 2009

Ombildningen av Kyrkbacken är klar

Den 20 oktober tog en majoritet av de boende på Kyrkbacken över ansvaret för hela Kyrkbacken i och med att ombildningen till bostadsrätter blev klar. Det rör sig om knappt 300 lägenheter och tidigare ägaren Diligentia som ville sälja hela området. Hela ombildningsprocessen har tagit drygt ett år att genomföra. Ett stort tack till alla som engagerat sig och gjort detta möjligt.

Diligentia var en privat fastighetsägare som dessvärre tappade intresset för Kyrkbacken. I princip inga investeringar har skett de senaste 10 åren. Husen har i princip stått och förfallet. I den ekonomiska rapport som togs fram inför ombildningen framgick det att det fanns ett akut underhållsbehov motsvarande 16-20 miljoner.

Kyrkbacken är ett område som har fått sitt namn efter Hagalundskyrkan, och jag har fått det beskrivet att det från början var tänkt att stå ytterligare två blåa kåkar där Kyrkbacken idag ligger, men kyrkan fick stå kvar och sedan stänkte man ned husen runt kyrkan för att kyrkan skulle bli mer synlig.

Som socialdemokrat är det inte alls konstigt att vare sig bo eller uppskatta bostadsformen bostadsrätt. 1971 var det en större översyn av lagstiftningen för bostadsrätter. Bakgrunden var den snabba tillväxten av just bostadsrätter som skedde efter kriget på 50-och 60-talet. Det var en socialdemokratisk regering som lada grunden för nuvarande lagstiftning och bostadsrätten är en kollektiv boendeform med demokratisk insyn via en vald styrelse.

Det som dock är problematiskt är om det bara finns bostadsrätter. För under en livstid genomgår man ofta något av en bostadskedja. När man är ung och ska ha sin första bostad är behovt ofta en mindre bostad till rimlig kostnad och inte sällan sammanfaller det med perioder av studier och relativt små inkomster. I takt med att man växer upp och kanske får barn så krävs ofta en annan och större bostad som senare i livet ofta ersätts med en mindre bostad igen. Det är alltså en kedje av bostäder man bor i och optimalt är att denna kedja fungerar smidigt. Om det bara finns bostadsrätter sätter man höga trösklar in på bostadsmarknaden, och som ung har man säller vare sig kontantinsats eller möjlighet att ta stora lån. Det är därför det inte är klokt att sälja ut alla hyreslägenheterna.

Här i Hagalund har vi socialdemokrater även varit positiva till ombildning av Signalistens bestånd, då vi förordar blandade bostadsupprättelseformer. Idag är det en övervägande andel hyresrätter i Hagalund.

Intressant är att redan efter två veckor med ny förvaltning av Kyrkbacken börjar man se positiva resultat. Numera lyser alla lampor utomhus, vilket de inte gjort på många år. Buskar och häckar som fått växa vilt har tagits ned och gårdarna börjar se mycket mera hemtrevliga, trots att det är höst.

Ett annat tecken är att det numera börjar dyka upp skyltar med visnngar här på Kyrkbacken och jag noterade att en pågående budgivning var uppe i 1,7 miljoner för en trea.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: