söndag 2 maj 2010

2:a maj - tid för eftertanke

Årets första maj drog mycket folk och känslan i både tågen och Monas tal var mycket bra. Det var ett klassiskt första maj tal där skillnader belyses och där det finns inslag av polisisk bildbeskrivning av nuläge och önskvärt nyläge, och detta med en humoristisk knorr. Allt detta erbjöds vi i både Sundbyberg och i Stockholm.
Traditionen första maj har anor som går längre tillbaka än demokratin här i Sverige och grunden var det en strid för 8 timmars arbetsdag och en tragisk händelse i Chicago 1886 som går under benämningen Haymarketmassakern som lade grunden för firandet. Än idag är första maj en internationell helgdag i stora delar av världen. Jag var själv i Paris för ett antal år på just första maj. En intressant iakttagelse var att man där sålde liljekonvaljer dagen till ära och anses vara en lyckoamulett med anor från renässansen.

Att förenas under en internationell manifestation för rättvisa och solidaritet blir aldrig omodernt. Behovet av att sätta nya framför första maj känns ytterst tveksamt. Med det inte sagt att traditionen håller på att bli konservativ, men förnyelse sker nog bäst gradvis och inte via revolutioner.

Här i Hagalund var det även ett firande nere i Hagalundsparken med grekiska föreningen den första maj, men jag är inte säker på om det var politiska förtecken.

Vårt sätt att uppmärksamma jobbfrågan och även bli lite synliga här i Hagalund är att vi nu genomför en kampanj för sommarjobb. Solna stad som flera år utsetts till årets företagsvänligaste stad borde ha ta initiativ med företagen för att erbjuda alla unga sommarjobb i Solna. Endast 50 jobb erbjuds nu. Nynäshamn erbjuder för tredje året i rad alla sina unga sommarjobb, och det som är riktigt intressant är att detta även påvekar studieresultaten positivt. Det är varför tycker att även alla ungs i Solna borde erbjudas sommarjobb. Det är en bra erfarenhet att ha med sig i livet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: