
Företag som både skapar jobba och som genererar vinster både ekonomiskt, men även socialt och personligt är basen i ett samhälle. Det är min övertygelse att för alla och en var är jobben en stor del av både identitet och personlig utveckling, så att jobba måste alltid vara bättre än att inte göra det, givet våra olika förutsättningar.
En faktor som inte undersöks är kommunens engagemang kommunalt i det som inte är kommunal kärnverksamhet. Här har Solna ett näst intill unikt engagemang i nya nationalarenan och hela stadsdelen. Detta förtigs generellt när Timbro och andra intresseorganisationen som står nära moderaterna brukar angripa t.ex. Sundsvall som byggt nu simhall. Nu fick rapporten från sommaren 2009 lite välförtjänst kritik via Newsmill.
En lite häpnadsväckande jämförelse. M, Fp, Kd och C röstade för en höjning av entréavgifterna till baden i Solna, Vasalundshallen och två utomhusbad i Huvudsta och Bergshamra. Höjningen rör sig mellan 20 – 25 %, men för vissa grupper upp mot 70 % ökning. Simhallen är en av länets äldsta och är bygga mot slutet av 50-talet och är över 50 år. I avtalet som föreligger mellan Solna stad och entreprenören Medley tar Solna stad 6 % av intäkterna och Medley får behålla 94 %. När avtalet sist förlängdes 2007 fick Solna stad en intäkt motsvarande 200 000 kr. 2009 ligger intäkterna ungefär på samma nivå.
Det intressanta är att 94 % motsvarar drygt 3 miljoner och en ökning på runt 20-25 % motsvarar då 6-700 000 kr. Motivet till ökningen har varit ökade energikostnader och när det gäller elen motsvarar dessa mindre än 30 000. Vad fjärrvärmeökningen motsvarar är dock okänt. Men Solna betalar drygt 3,6 miljoner i driftsbidrag till entreprenören Medley. Alla fakta kommer från Solna stads diarium.
Jag ska tillägga att jag själv är en flitig användare av Vasalundshallen och både personal och service är jag mycket nöjd med, men det är angeläget att vi politiker ska veta vilka beslut vi tar och värna solnaborna när vi fattar beslut. I fullmäktige när jag visade denna sammanställning och undrade om de borgerliga ledamöterna visste att beslutet innebar runt 600 000 till entreprenören var det ingen som ville debattera.
Visst är det spännande. Som lök på laxen kan jag nämna att Solna under flera år haft kolloverksamhet som kostat runt 600-700 000 för staden och då har det i Kultur- och fritidsnämnden varit höga toner om att det varit dyr subventionerade semester. Avtalet med stiftelsen Barnens dag som äger Barnens Ö. Detta har tidigare varit verksamhet på just entreprenad, men som i år kommer ske i kommunal verksamhet tillsammans med flertalet föreningar. Jag har inte vågat fråga hur logiken hänger ihop för nämnden har nämligen ett överordat mål att allt som går ska entreprenadutsättas och här har vi minskat entreprenad – tänkt även på att vi är solklara i Solna.
Begreppet företagsvänligast börjar få en helt annan betydelse. Att ta ut 600 – 700 000 genom ökade avgifter i Solna är inte ett problem och att ge dem avkortat till en entreprenör är heller inte ett problem, vilket det rimligen bör vara som folkvald där vi ska värna intresset för de boende i Solna. Att sedan tycka att kollo är lyx och ska inte erbjudas i Solna, och det är i grunden samma belopp vi talar om, gör att logiken inte går ihop. En ytterligare pikant detalj är att sitta i Solnas fullmäktige och inte vilja debattera, det kallar jag obegriplig lyx. Grova räknat motsvarar två fullmäktige möten kostnaden för kollo i Solna, så nog kan man fundera ett tag på vad som är lyx.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Solna och företagsvänligast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar