fredag 30 april 2010

Valborg med politisk pajkastning

Så är elden släckt och brandslangarna ihoprullade och återlämnade. Det var en mycket välbesökt valborgseld i Hagalund. Officiellt är det föreningen Ett levande Hagalund som står bakom arrangemanget, men det är egentligen Hagalundskören som står för uppladdningen med sång innan samt ett fåtal föreningar som säljer lite kaffe, korv och annat tilltugg. Vi socialdemokrater har under flera år tagit ansvar för att sätta upp slangar och även se till så att brasan blir släckt, vilket även innebär att ta hand om de blöta och skitiga slangarna.

Arga som bin kom moderaterna till valborgselden och påpekade att Solna stads ordningsstadga inte följdes detta pga. att vi satt upp skyltar i Hagalund där vi just nu gör en kampanj i hela Solna för bristen på sommarjobb för de unga i Solna. En i hög grad relevant kampanj där jobben står i centrum. Solna stad kan inte slå sig för bröstet när det gäller sommarjobb. De socialdemokratsikt styrda kommunerna Sundbyberg och Nynäshamn sopar banan med Solna när det gäller sommarjobb för de unga.

Och visst vi kanske bryter mot den lokala ordningsstadgan, men det finns gott som skyltar, banderoller och klistrade affischer för att inte tala om allt klotter som nu fått vara kvar i rätt många månader utan att det tas bort. Så i det sammanhanget är det lite ironiskt att man med denna iver förespråkar just ordningsstadgan.

En annan intressant iakttagelse är att utanför stadshuset här i Solna finns det affischer med Sten Nordin - finansborgarrådet i Stockholm stad som säger att han ska lysa upp staden. Man undrar om Salminen har avgått eller om Nordin tagit över Solna. Dessa skyltar är inte ett problem i den demokratiska pajkastningen.

Men att ta reellt ansvar är inte moderaternas starka gren. I år kontaktade vi moderaterna och sa att det är väl rimligt att vi delar på bördan som de två politiska partierna vid brasan. Men trots att man ha ambitioner att ta hand om Solna stad så var detta en uppgift för svår för dem. Efter vårt tydliga missnöje med ansvaret stannade Elias kvar tills brasan var släckt och dessutom hjälpte grekerna och eritreanerna till storartat. Men trots att det nog var mellan sex till åtta personer i gula moderatjackor var det bara Elias som var kvar mot slutet. Det krävs uppenbart ett arbetarparti för att klara av att släcka en valborgseld.

Så årets pajkastning är inledd. Ordningsföreskrifter om skyltar är högst på dagordningen, inte det eftersatta underhållet i Hagalund eller att den kommunala skolan och parken står och förfaller. Samt vi fick höra att vi socialdemokrater tagit patent på att släcka elden, trots att vi föreslagit delat ansvar.

Fyra riktig hjältar som bara måste nämnas är även Stefan, Monika, Jonny och Birger som varje år gör storartade insatser för att valborgsfirandet ska fungera väl.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: