lördag 20 mars 2010

Bostadsrättsrötan

I veckan har Hyresgästföreningen delat ut brev i fastigheterna Sunnan 14 och 16. Brevet innehåller grova anklagelser och uttalanden om ekonomin som går att ifrågasätta. Milt sagt är brevet tendensiöst. Att medvetet sprida tvivel är en kampanjmetod som främst är förknippat med negativ kampanjmetod. Jag tar bestämt avstånd från metoder som strikt går ut på att vränga bilden eller t.o.m. fara med osanning. En betydligt mer nyanserad bild ges i tidningen Hem och Hyra där det framgår att Hyresgästföreningen både stämt bostadsrättsföreningen och JO-anmält Signalisten.

Det är viktigt att påpeka är att Hyresgästföreningen är en intresseorganisation och de ska värna de boendes intressen. På deras hemsida framgår det tydligt att de angrepp som de brukar använda är just fullmaktshantering och brister i ekonomiska kalkylen.

Men jag är inte helt säker på att de agerar enbart i de boendes intresse, utan att det handlar om att man är emot ombildningar, och det bör man berätta. Om man avråder någon från att skriva på fullmakter, då agerar man i procedurfrågor och gör juridik av frågan. För jag tror alla i grunden är intresserade av att ombildningen går rätt till.

Det som är nytt nu är att det är en ny ordförande för bostadsrättsföreningen Hagalunden. Det är Birger Nord. Birger har under en mycket lång period varit engagerad i såväl Solna som Hagalund. Birger är till professionen både handikappkonsulent och äldreombudsman i Solna stad. Birger har bakom sig ett långt medlemskap hos oss Socialdemokrater här i Hagalund och haft ordföranderollen under ett antal år samt att Birger är en av central person i Norrbacka Handikappidrottsförening, och sitter där som ordförande. Birger är således en person med både stor erfarenhet och stort kunnande när det gäller föreningsfrågor. Birger skriver även på Brf Hagalundens hemsida, så följ den om du vill hålla dig uppdaterad.

När väl ryktesspridningen är i gång blir det svårt att veta vad som är fakta eller vad som är sanningsenligt i denna historia. Jag träffade tidigare ordföranden för Brf Hagalunden i veckan på årsmötet för föreningen Ett levande Hagalund, där vi Socialdemokrater är en av medlemsföreningarna. Men som brustit är att ändrade stadgar ska vara inrapporterade till Bolagsverket innan de är giltiga, detta är alltså kärnan i Hyresgästföreningens kritik. Det var i stadgarna som fullmaktshanteringen beskrevs, och det handlar om att en person kan få rösta för flera personer genom fullmakter. Men att likställa detta med fusk är en överdrift, utan det som nu krävs är en ny köpstämma som då kan upphäva den föregående köpstämmans beslut. En kvinna som var med på köpstämman berättade att det var rörigt eftersom flera som deltog började gå när stämman drog ut på tiden och då skulle fullmakterna på nytt hanteras, och som i sin tur ledde till att protokollet fick ett antal noteringar som i sin tur tolkats som rörigt.

Ett viktigt påpekande är att misstankar om fusk är en rättslig fråga som rimligen bör hanteras av rättsväsendet. Innan man dömer någon bör det vara fastställt. Misstanke räcker inte, utan dessa spelregler bör den som vänder sig till tingsrätten respekter.

Mitt råd till alla er som känner osäkerhet är att dels återvända till den ekonomiska planen som presenterades inför köpstämman. Denna plan är godkänd av Boverket samt att statliga bolåneinstitutet SBAB är villig att låna ut pengar i enlighet med planen. Det är två tunga aktörer som gjort bedömningar som bör beaktas.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

2 kommentarer:

- sa...

Hej, mycket välformulerat av dig.

Jag har också startat en blogg om ombildningen i Hagalund.

www.ombildahagalund.blogspot.com

Arne Öberg sa...

Jag välkomnar varmt ytterligare en blogg om Hagalund. Jag lade igår till en länk till din blogg här till höger om texten.

Det är mycket bra med fler som har ögonen på Hagalund. Om vi är fler som regerar och lyfter upp frågor kommer Hagalund få den plats i Solna vi så väl förtjänar.