söndag 21 mars 2010

Stängning av Hagalunds IP och Guld till AIK

Lördagen 20 mars var det öppet hus för politiker och tjänstemän på Solnais, dvs. ishallen nere vid Hagalundsparken. Det var föreningen Solna SK som stod som arrangör. Det var ett mycket lärorikt besök, dels fick jag ta del av en idrottshistoria som verkligen är imponerade och dela fick jag lära mig massor om den viktiga verksamhet som klubben bedriver.

Hagalunds IP har sin grund i att Nya Hagalunds Municipalsamhälle (som dåvarande Hagalund hette) fick ett gåvobrev från Alma Amundson m.fl. daterat 28 december 1924. Enligt gåvobrevet är tomen avsedd som idrottsplats. Den 12 februari 1925 beslutar Nya Hagalunds municipalsamhälle att mottaga gåvan om en tomt motsvarande 164 000 kvadratfot.

Överste Amundsen skänkte marken till föreningar som spelar fotboll. Det fanns även ett önskemål om att namnet Hagalunds skulle ingå i namnet. Klubben Hagalund IS finns också än idag, men klubben bildades redan 1906 och en av grundarna var Conny Olsson (pappa till målaren Olle Olsson).

På denna idrottsplats byggdes en av de första konstisbanorna i Sverige. Solnais invigdes 2 november 1956. Detta var länge AIK:s hemmaarena. Men det var först på 70-talet som nuvarande ishallen byggdes. Den invigdes 17 november 1979. För drygt 10 år sedan byggde man även en klubblokal och café i en hörnet, och jag fick det berättat för mig att den är så speciellt byggd med tanke på att marken rör sig som en effekt av kyla att den står på stolpar som vaktmästaren med jäma mellanrum går och justerar.

Denna idrottshistoria riskerar nu att helt gå förlorad, för det sker ingen dokumentation av Solna stad. Det kommer jag väcka som fråga på nästa Kultur- och fritidsnämnd, men eftersom Solna inte längre har någon stadsantikvarie är risken stor att kommande generationer blir utan denna historia. Från hösten ska verksamheten ske vid Ritorp där en ny hall snart står klar. Det som är trist är att Solna stad även är i konflikt med AIK-hockey gällande obetald hyra om drygt 3 miljoner. Var är det moderna ledarskapar när det som bäst behövs?

Ett annan mycket trist dimension i denna historia är att de som idag styr Solna utan betänkligheter nu har sålt marken för att ha råd att underhålla våra idrottsanläggningar. Underhåll bör ingå i den ordinarie budgeten. Att sälja för underhåll är enbart kortsiktigt och än värre är att Hagalund som stadsdel inte får någon som helt kompensation för den gåva man nu roffat åt sig och sålt ut. Det är i grunden att slösa med våra gemensamma resurser att dels slarva med underhållet och att sedan lägga vantarna på gåvor för att kunna underhålla. Det urholkar i grunden stadens tillgångar.

Men för att inte sluta i denna dystra bild av dagens Solna. Fanns det även en mycket dagsaktuell glädje när det gäller is och Solna. AIK:s damer vann bandy SM på studenternas i Uppsala. Slutställningen blev 5-3 till AIK mot IFK Nässjö. Det var det 16:e SM-guldet. Stort grattis!!!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: