onsdag 17 mars 2010

Inbrott kan förebyggas

Både Mitt i samt SvD har uppmärksammat att det under 2009 var något av en inbrottsvåg i Västerort, som är ett av polisdistrikten i Stockholm där bl.a. Hagalund och Solna ingår. Här ingår även de västra förorterna i Stockholm samt Sundbyberg. Det man tar upp är att många inbrott sket främst i miljonprogramområden. 2008 var det 628 lägenhetsinbrott i Västerort. Mitti anger att det var 145 bostadsinbrott i Solna under 2009, vilket kan jämföras med 73 inbrott år 2006. Det är en rejäl höjning.

Det som är lite allvarligt med rubriker som den ovan är att de resulterar i ökad otrygghet. När det gäller Hagalund är det många inbrott på adresser på Hagalundsgatan, men å andra sidan finns det nog inte någon gata med så många bostäder på samma gata som just i Hagalund. Det är därför viktigt att nyansera bilden.

Som fritidspolitiker i Solna sitter jag även i Solnas trygghetsråd och där har vi blivit informerad om att polisen gjort en extra insats mot just inbrott här i början av året och därmed även gripit ett antal gärningsmän. Detta lär ge effekt på inbrotten.

Som boende i ett område kan man även göra något aktivt som man av erfarenhet vet har ett preventivt syfte och det är att starta s.k. Grannsamverkan. Fördelen med grannsamverkan är dels att man lär sig att bättre stöldskyddsmärka sina ägodelar och dels ökar det den sociala kontrollen i ett område i och med att det ökar kunskapen och kontakterna, vilket av bl.a. Brottsförebygganderådet (BRÅ) anses vara en mycket effektiv förebyggande åtgärd.

Om du känner dig intresserad av att starta upp grannsamverkan bistår polisen och det finns även bra information på polisens hemsida och det går även utmärkt att kontkata polisen för att komma igång med grannsamverkan. Bilden ovan är en broschyr som polisen ger ut.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: