En blogg som uppmärksammar stadsdelen Hagalund. En spännande stadsdel som sticker ut.
onsdag 3 december 2008
Byggplaner mitt i finanskrisen
söndag 30 november 2008
Medlemsmöte 2 december
Mötet kommer att ägnas åt dels alla byggplaner för att ge möjlighet till frågor och funderingar. Det är väl i dagsläget generellt svårt att ge allt för tydliga svar, med tanke på finanskrisen, samt att det är den moderatledda majoriteten i Solna som styr, men vi ska göra allt för satt sprida kunskap om de planerade byggprojekten. För tveklöst kommer de att påverka vår vardag.
Det är även två val nästa år. Både val till Europaparlamentet och Kyrkoval. På detta medlemsmöte ska vi även nominera till Kyrkovalslistorna.
Varmt välkomna.
måndag 10 november 2008
Höstmörker
Nu är det snart vinter. Men höstmörkret har sänkt sig över Hagalund. Som enda stadsdel har fritiden i just Hagalund får stryka på foten med 10 % genom en upphandling av Hagalundsparken. I denna upphandling finns även en betydligt större neddragning av öppettderna, så Hagalund blir inte bara av med resurser - utan även mindre verksamhet.
Det komiska är att i Sveriges företagsvänligaste kommun var det inte en enda ny entreprenör som visade intressa av att driva fritid i Solna när vi hade ute tre anläggningar för upphandling i våras. OBS Detta var före finanskrisen kommit till Sverige. Det var Hagalundsparken, Torpet i Ulriksdal samt fritidsgården i Frösunda. När jag påstod att man slösade med skattamedel så påstod man att det var ett bra resultat. Ett bra resultat är det när det finns flera akötrer som vill driva en anläggning på entreprenad. När det endast inkommer ett anbud på tre anläggningar upphandlar man i något som mer liknar monopolsituation, och det är långt från framgång.
Entreprenörerna som idag driver Hagalundsparken - Fritid Hagalundsparken AB - är vi dock oerhört imponerade av. De gör ett kanonjobb för Hagalund, och för några år sedan fick de även priset årets Hagalundare av föreninen Ett levande Haglaund. Parken är och förblir en levande del av Hagalund.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalundsparken och Hagalund.
söndag 26 oktober 2008
PEAB-skolan i Hagalund
Utan att känna till alla fakta om PEAB-skolan tycker jag det är kul med en ny skola här i Hagalund. Dessutom kommer vi under en oöverskådlig tid alltid behöva bygga nytt eller renovera, så trots finanskrisens rätt dystra besked hoppas jag detta ska bli ett tillskott i Hagalund.
När jag gick igenom skolgården hade man nu byggt upp stängsel och därmed tagit bort möjligheten för de unga i Hagalund att spela basket. Det gav inte det bästa intrycket, men jag ska avvakta med kritik tills jag varit på öppet hus.
måndag 6 oktober 2008
Arenan i skuggan av Hagalund
Direkt i anslutning till arenan ligger även Råstasjön. En oas i Solna med massor av fåglar. För övrigt ett perfekt ställe för både vandring och för att jogga. Råsasjön är tveklöst en av få vattenspeglar i centrala Solna som verkligen är värt att skydda.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om nationalarenan, Mall of scandinavia och Råstasjön.
tisdag 30 september 2008
Solna satsar INTE på fritiden
Fakta i fallet är följande. 2005 lades det ned tre fritidsgårdar i Solna. Det var Råsunda, Huvudsta och Hagalund som blev av med sina fritidsgårdar. Totalt innebär nedläggninen att ett 10-tal fritidspedagoger färre för de unga i centrala Solna. Den utlovade ersättningsanläggningen drogs runt på Skytteholmsfältet med förslag på olika adresser där alla fick tummen ned. Det slutade med en baracklösning vid MAX-grillen. Dessutom var barackerna mögelskadade så hela 2006 saknades en central fritidsgård för de äldre i Solna.
Jag ska återkomma med mer detaljer när det gäller budget för fritiden i Solna, men det finns inga belägg för någon satsning där heller.
Så ökningen med 150 % beror på att när den nya anläggningen öppnade 2007 hittade inte de unga dit direkt, utan det är först under 2008 som trycket ökat. Huruvuda detta är ett nyhetsvärde får ni själva bedöma, men att lägga ned och öppna ersättningsanläggning som är mindre och billigare än utlovat och med en rejäl nedskräning av fritidspedagoger i Solna är INTE en satsning.
Det som är värt att uppmärksamma är att Solna sticker ut när det gäller nyttjandegraden av fritidsgårdar för ungdomar i årskurs 9. Solna är bäst i länet på att använda sina fritidsgårdar enligt en nyligen genomförd ungomdsenkät. I samma enkät framgår även att både rökning och användning av droger ökar i Solna. Läs mer under drogförebyggande arbete i Solna.
I övrigt är jag dock glad för att DN uppmärksammar Solnas fritid. Den håller trots bristande förutsättningar mycket hög kvalitet, så ingen skugga ska falla på de som jobbar inom verksamheten.
Värt att uppmärksamma är också att Hagalund är den enda stadsdel som nu under hösten fått en nedskärning med 10 % i Hagalundsparken, och detta pga förnyat avtal där man skurit ned ersättningen i det nya avtalet. Officiellt var detta s.k. overheadkostnader, vilket innebär typ ledning inom staden som man sparat in på. Detta är inte korrekt, för Hagalundsparken har under flera år varit ute på entreprenad, men åter igen får Hagalund betala.
Jag undrar bara när det är pay back time...
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om fritid och ungdomsgårdar.
lördag 27 september 2008
Skaten har flyttat till Hagalund
Det är kul att föreningen har fått lokal här i Solna och det spekuleras om att även Black Sheep ska flytta till intilliggande lokaler. Det vore givetvis något av ett lyft för Hagalund. Allt sedan nedläggningen av Hagahuset 2005 har de något äldre ungdomarna saknat en egen mötesplats.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om skate och Black Sheep.
söndag 21 september 2008
Kulturhelg i Solna
onsdag 17 september 2008
2 uttalanden i tiden
Mindre betryggande var det nog när Carl inte vill lyda partipiskan när riksdagens röstade om FRA-frågan. SVT:s agenda har avslöjat vad statsministern sade till Solna moderaten Sigfrid (det är hans efternamn) när han gick ut i media och avslöjade att han tänkte rösta nej i FRA-omröstningen före sommar. Då avfärdade statsministern följande:
"Vi har en i gruppen som pekar finger åt en moderat statsminister." Och: "Ska skottet komma inifrån? Ska någon skjuta mot en moderat statsminister?"
Carl och jag har under flera år suttit i kultur- och fritidsnämnden i Solna och under den tiden var det inte så mycket peka finger kan jag lova. Carl var en rätt lågmäld ledamot i nämnden, och snarare en mycket trogen partianhängare som sällan yttrade sig.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Reinfeldt och FRA.
tisdag 16 september 2008
Det statliga ägandet
Odell som gjort uttalndet satt även i den regering i Sverige som senast själv förstaligade Nordea i början av 90-talet. Då var det i Sverige en mycket allvarlig ekonomisk kris. Det känns rätt obegripligt att under en ny finanskris inte försöka balansera sig, för det är nog inte så katogoriskt enklet som att det är två olika roller samt att sälja ut några företag just nu torde vara en rätt usel affär för ägaren. Sätt även i perspektiv att SBAB - statliga bolåneinstitutet faktist är en statlig aktör som regeringen sagt sig vilja sälja under mandatperioden.
Uttalandet är onekligen intressant om du försöker överföra det till USA. Skulle staten låta Fannie och Freddie gå i konkurs eller hur ska vi tolka Odells visdomsord?
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om finanskris, Odell och statligt ägande.
torsdag 11 september 2008
Lyckad tävling trots regnet

måndag 8 september 2008
Konsten att tala sanning
söndag 7 september 2008
Frivilliga insatser håller Hagalund rent
Jag har tidigare försökt föra ett resonemang att det givietvis aldrig kan vara kommunen ensam som ska hålla undan skräp, för det finns även ett ansvar på de individer som skräpar ned. Men det finns dessutom ett samband till förekomsten av soptunnor eller överfulla sådana. Detta är inte heller ovanligt i Hagalund.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, skräp och soptunnor
Hagalundsdagen i regnets tecken
På bilden ser ni torget just efter det att tåget från Hagalundsparken nått sitt mål. Först ut på scen var Amadou. Amadou och jag har suttit en längre tid tillsammans i Kultur- och fritidsnämnden. Amadou har lärt mig oerhört mycket om kultur.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund och Solna.
fredag 5 september 2008
Dalauppror i Hagalund
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, trafik och fotbollar.
Träden nedsågade, men inga nya planterade
torsdag 28 augusti 2008
Mitt och ditt
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, revir och Haga norra.
lördag 23 augusti 2008
Skogsdöden har kommit till Hagalund
I Hagalund finns numera gott om döda träd eller halvdöda. Nu vet jag inte om det beror på utsläppen här i Stockholm som förorsakar träddöden, men det konstiga är att det tycks vara ett rätt regionalt avgränsat problem. För inom en mycket avgräsnat område kan man jämför parkskötsel av tre-fyra olika ansvariga. Dels har vi Solna stad, men i nära anslutning till Hagalundlund finns även kyrkoförvalningen i Norra kyrkogården, Hagaparken som förvaltas av Djurgårdsförvaltningen samt Stockholms stad. Jag hittar nämligen inga döda träd i de andra tre områdena.
Ett rimligt antagande är att parkskötseln i Solna och Hagalund inte är högprioriterat. Jag ska givetvis kontakta parkförvaltningen här i Solna för att varna om detta. Döda träd utgör i någon mening en fara, för dessa kan lätt blåsa omkull och döda grenar kan skapa stor skada om man får dem på sig.
Det jag upplever rätt skrämmande är att oberoende vilket område man granskar här i Hagalund är det främst nedskärningar och brist på underhåll som är den framträdande bilden. Satsningar eller ny tag lyser med sin frånvaro. Den som inte underhåller eller investerar jobbar med nedmontering.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, skogsdöd och Solna.
torsdag 14 augusti 2008
Skillnad mellan kommuner
Det blev så uppenbart att man i Sundsvall dels tar hand om sina parker bättre och att man satat på att hålla efter sina utemiljöer bättre och att det var gott om blommor i stan. Runt Hagalund saknas rosor i rosenpergolan och jag upptäcker nya döda träd nästan varje dag. Skillnaden blev så påtaglig.
Jag gick upp på norra berget och hela vägen dit upp fanns det en trätrappa med flertalet avsatser. Det var så klart förbaskat tufft att gå hela vägen upp, men så slogs jag av att det är ett mycket enkelt sätt att stimulera till rörelse för kommunen att just sätta upp en trappa.
Det jag tänke på att jämföra med här i närheten av Hagalund är kullen i Hagaparken. Nu vet jag inte om det är tillåtet att bygga en trappa upp på kullen, men om ni inte har varit där kan jag varmt tipsa om en promand upp. Om inte för att se Hagalund från en helt annan och dominerande sida.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, Hagaparken, motion och Solna.
onsdag 13 augusti 2008
Hagalundsparken får inte rätt förutsättningar
Hagalundsparken som redan varit ute på alternativ drift valde trots de sämre villkoren att satsa vidare. Hagalundsparken drivs av entreprenörer som tidigare drev parken i kommunal regi, och som såg sin möjlighet att satsa långsiktigt då Hagalundsparken först lades ut på entreprenad. Dessvärre innebär årets anbud att man skar ned 10 % mot årets kostnad för driften av samma anläggning.
Kärnan i min kritik är att man inte ger Hagalundsparken rätt förutsättningar genom att via anbud fortsätta nedskärningarna av fritiden i Solna.
Att lägga ned skattemedel på att dels ta fram upphandlingsunderlag, annonsera och utvärdera anbud när det endast kommer ett anbud är rätt långt i från ett optimalt förhållande på en marknad, och dessutom i någon mening slöseri med skattemedel. För det kostar pengar att hantera en upphandling, och dessa skulle gjort bättre nytta i verksamheten.
Det finns ytterligare kritik att rikta mot denna upphandling, och det är att man missade det viktigaste och det var att utvärdera den entreprenad som hade varit för att på så vis dra slutsatser och försöka göra något ännu bättre i den upphandling som nu genomfördes.
Det moderata vice ordförande tycker är en lyckad affär är främst om man ser till att man lyckats skära ned 10 % av Hagalundsparkens förutsättningar. Så resonerar endast en girig hästhandlare.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, upphandling, fritidsgårdar och Solna.
lördag 9 augusti 2008
Efter regn kommer sol
torsdag 7 augusti 2008
Bränder i Hagalund
Under helgen hade någon lyckats köra upp en bil längs med gågatan och sedan hade det brunnit. Även här är omständigheterna oklara. Nu tycker jag det är tveksamt överhuvudtaget att hitta en bil på gågatan, och när den dessutom står halvvägs i diket utbränd är inte intrycket att det är en nödvändig på- eller avlastningsresa, men risk för att vara fördomsfull.
I veckan har det rapporterats om att antalet bankrån kraftigt ökar samt att bankrånarna som är under 18 år också ökar. Det är en skrämmande utveckling, och regeringen tiger still. Det måste kännas trist att varken krafttagen mot brottsligheten eller utanförskapet ger resultat. För det kan då ändå inte vara fel på politiken...
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om moderaterna och politik.
tisdag 5 augusti 2008
Grill och ösregn
Hela Solna fyllt med bilar
måndag 4 augusti 2008
Lite perspektiv
söndag 3 augusti 2008
Tänk om...
Något jag skulle önska mig är att Hagalundsgatan blev en levande gata med massor av samlingspunkter. Det kan vara föreningar som har öppen verksamhet, restauranger, caféer, butiker etc. Poägen är inte att det ska vara kommunen som driver verksamhet enbart, utan även privata aktörer i form av både föreningar och entreprenörer av olika slag. Eftersom det är kommunen som är den största fastighetsägaren här i Haglund skulle dom kunna aktivt försöka styra och förändra gatukulturen här i Hagalund. Det skulle kunna vara likt Street på söder eller med förebilder från andra levande gatukutlurer i Europa.
T.ex. skulle man försöka hitta en lämplig konferensarrangör som fick ta över Flaggskeppet tillsammans med föreningslivet här i Hagalund. Det är faktiskt i alla avseenden tragiskt att Signalisten på egen hand så totalt kört flaggskeppet i botten, och att det numer oftast är stängt när man går igenom entrén.
Hagalundsgatan skulle kunna likna en boulevard där lokalerna fick ta gatan i anspråk när vädret tillåter, och även om det inte alltid satt folk på gatan för att äta eller fika, skulle lokaler med männsikor i längs med hela gatan ge hela Hagalund ett levande intryck. Helst skulle det vara främst lokala entreprenörer eller åtminstone småföretagare. Detta skulle vara mycket mer spännande än ett shopping mall. Storskalighet är inte alltid lösningen.
Tänk er dessutom möjligheten till gatufester och arrangemang längs med gatan. Detta skapas dessutom trygghet i ett kvarter att det är liv och rörelse och att jag ser andra människor. Jag tror även att detta skulle skapa en bättre Hagalundslundskänsla.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, gatukultur och föreningar.
lördag 2 augusti 2008
En stolt stad
fredag 1 augusti 2008
Det finns inget dåligt väder!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund och grilla.
Skolmatens kvalitet och näringsinnehåll hotas
Det är kostexperter som slår larm genom bl a SkolmatensVänner. Skolmatens-Vänner är ett samarbete mellan LRF och de bondeägda livsmedelsföretagen, Lantmännen, Mjölkfrämjandet och Svensk Köttinformation. Skolmatens-Vänner arbetar för att värna maten i förskolan och skolan. Deras vision är att: Ge elever ett lustbetonat intresse för bra mat och verka för att eleverna får tillgång till god mat i skola och förskola, så att de får bra matvanor och kunskap om mat och hur mat produceras.
Priserna på livsmedel ökar i världen och mycket i skolmaten är importerat. Men måltidsverksamheten i förskolan och skolan får inte ökade resurser som kompen- sation. Runtom i landet rapporteras nu om neddragningar och kvalitetsförsämringar i skolmaten.
Förutom det akuta behovet av mer pengar till skolmaten behöver många kommuner ta ett vidare grepp om skolmatsfrågan. Närmare hälften av Sveriges kommuner saknar kostpolitisk program, det dokument där kvalitetskraven på skolmaten slås fast.
Förskolan och skolan har stora möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hemmet har det grundläggande ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många av sina måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor.
Livsmedelsverket har fått frågan; Påverkas skolresultatet av dåliga matvanor? Och svaret är JA. Det finns studier som tyder på att frukost och skolmat har betydelse för hur bra man klarar olika inlärningsuppgifter. Det är alltså viktigt att äta bra mat regelbundet för att man ska klara av skolarbeter. Är man hungrig kan man få svårt att koncentrera sig och hänga med i undervis-
ningen.
Skolmaten i siffror.
SkolmatensVänner har följt utvecklingen i landets kommuner sedan 1996. Sammanställningen avser måltidsverksamheten i grundskolan och visar kostnaden per elev och år. Den procentuella förändringen som redovisas är justerad för inflation. I uppgifterna ingår kostnader för livsmedel, personal, transporter och övriga förnödenheter. Eventuella intäkter från servering och leveranser är borttagna. Uppgifterna kommer från respektive kommun. Kommunerna är skyldiga att varje år rapportera sina kostnader till SCB, Statistiska Centralbyrån. Sammanställningen av sifferuppgifterna är gjorda av JS-Analys på uppdrag av
SkolmatensVänner. Källa: SCB.
Vad visar då dessa siffror för Solnas del när det gäller måltidskostnad per elev och år i kronor ? Det är inte det roligaste, men inte förvånande, resultat när man ser siffrorna för Solnas del.
1996 var genomsnittet för riket 3.080 :-, för Solnas del var det 4.500:-. 2006 var genomsnittet för riket 4.350:- för Solnas del var det 3.840:-. Detta motsvarar en negativ förändring i procent på -23.1. I hela riket finns det bara 3 kommuner som har en större negativ procentuell förändring än Solna. Solna tillhör de 30 kommuner i riket som har en negativ procentuell förändring. Övriga kommuner har en positiv procentuell förändringar. Den största positiva procentuella förändringen har Hylte kommun i Halland, som har ökat från 3.240:- 1996 till 8.230:- 2006, vilket är positiv procentuell förändring på +128.8.
Det negativa resultatet för Solnas del har troligen påverkat eleverna när det gäller behörigheten att söka till gymnasiet, detta om man läser svaret på frågan Påverkas skolresultatet av dåliga matvanor ? Som framkom i min tidigare blogg ”Här är det bäst att bo”, när det gäller gymnasiebehöriga elever så ligger Solna på plats 154 bland 290 kommuner. Detta måste ses som ett politiskt misslyckande för Borgmästare Salminens skattepolitik i Solna. När det gäller utgifter för skola i samma blogg är det plats 157 som gäller för Solna.
Skrivet av Karl Axel Malmsten
måndag 28 juli 2008
Hagalunds stolta sossar
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund och AIK.
söndag 27 juli 2008
Granne med döden
tisdag 22 juli 2008
Sommarvyer
måndag 21 juli 2008
Grilla i rosenpargolan
fredag 18 juli 2008
Spara eller skära ned?
onsdag 16 juli 2008
Urban skogsmiljö
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, gautmiljö och förslag
tisdag 15 juli 2008
Fannie och Freddie
Jag är verkligen inte skadeglad, utan tvärtom försöker jag föreställa mig alla de männsikor som köpt hus och gjort sitt livs investering som nu tvingas gå från hus och hem med en rejäl skuld som enda resultat. Man frågar sig även vad det är för drivkrafter i en ekonomi som gör att ingen inser i tid att detta inte är rimligt att priserna på bostäder ska vara det som ger bäst avkastning. Även här i Stockholm har priserna rasat i höjden sedan krisen på 90-talet. Själva tanken på the economic man, dvs. den rationella aktören på markanden känns inte helt relevant. Det känns rätt uppenbart att "följa-john" inte är rationellt när det gäller just ekonomiska beslut.
måndag 14 juli 2008
Att våga satsa och satsa rätt
Rovaniemi har ungefär lika många invånare som Solna med har ändå en egen kammarorketser, egen rockfestival etc. Läs och jämför med deras kultururbud http://www.rovaniemi.fi/?Deptid=18572
I Solna försöker vi just nu kämpa för att göra Hagaparken, Bellman och Kraus till våra kultur- och turistprofiler. Jag har av föreningen Teater i Haga fått biljetter till årets uppsättning av Mordet på min pappa kungen. Pjäsen var tveklöst sevärd och en traditionell anda har man gjort något av ett mästervärk med folkmusik som en levande röd tråd genom föreställningen. Det som dock kändes inte så lite krystat var att handlingen var Gustav III. Och om man så vill är det något av en beställning från kultur- och fritidsnämnden i Solna. Jag hoppas föreningen i fortsättningen får verka mer fritt och att Solna stad hejar sig i sin iver att styra kulturen. Inse att detta främst hämmar och inte berikar. Egentligen är det rätt märkligt att ingen reagerat över det rätt långtgående avtal Solna skrev med Teater i Haga. Det finns att läsa under december nämnden 2007 http://www.apps.solna.se/lexwebb/dynamisk_web/dokinfo_getdoc.asp?dokid=451018
Så långtgående avtal för att styra kulturen var av tradition mer vanligt i våra grannländer i öst, men det tycker inte de borgerliga politikerna i nämnden. Detta är i princip årets stora kultursatsning i Solna.
Åk till Rovaniemi och lär!!
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagaparken, kultur och turisttips
måndag 7 juli 2008
Här är det bäst att bo
För tredje året i rad har tidningen rankat Sveriges kommuner utifrån 30 olika faktorer. På första plats hamnar Danderyd, på femte Åre (Norrlands tiger-ekonomi), åtta är Norsjö, som storsatsar på ungdomar och idrott. Dessa tre kommuner levererar livskvalitet med olika förutsättningar.
Först på plats 11 kommer Solna, har då ramlat från plats 10, 2007. Med denna ranking för Solna är ”Borgmästare” Salminen inte lika stöddig som när det gäller företagarklimatet i Solna. Bland de 10 första finns från Stockholms län Danderyd, Lidingö, Täby och Sollentuna.
Fokus har med hjälp av tillgänglig statistik och mätningar rankat Sveriges kommuner enligt 30 faktorer, där 1 är bäst och 290 är sämst. Genomsnittet av alla rankningar har givit den totala rankningen.
Källor: SCB, Folkhälsoinstitutet, Lantmäteriet (Metria), Brå, Försäkrings-kassan, Nyföretagarbarometern, Skolverket, Arbetsförmedlingen, Riksidrottsförbundet, TCO, Svensk Näringsliv.
De 30 faktorerna finns inom följande områden; Privatekonomi (3 faktorer), Skola & Dagis (4), Socialt och Trygghet (8), Fritid (4), Jobb & Tillväxt (4), Kommunens ekonomi (7)
Vad har då Solna för rankning i några utvalda områden? Först kan jag konstatera att, låg skatt ger sämre verksamhet, hög skatt bättre verksamhet. Vad gäller Solna har den låga skatten gett sämre verksamhet i förhållandet till andra kommuner.
Inom området Privatekonomi finns faktorn kommunal skattesats och där ligger Solna på plats 1, med lägst skatt i Sverige. När det gäller området Skola & Dagis finns där rubriken utgifter för skola och det är ingen smickrande läsning för Solna, där är det är plats 157 som gäller. På plats nummer 1, när det gäller utgifter för skolan, hamnar Åre kommun, men med plats 254 vad gäller skattesatsen. När det gäller gymnasiebehöriga elever, så är inte det heller någon uppbygglig läs- ning för Solna, med plats 154. På första plats hamnar Danderyd, som väntat, med plats 2 vad gäller skattesatsen. På plats nummer 2 hamnar Storfors och plats 216 när det gäller skattesatsen. När det gäller lärartätheten i skolan så är det plats 85 för Solna. På plats nummer 1 hamnar Vilhelmina och plats 272 vad gäller skattesatsen. För personaltäthet inom förskolan, är det för Solnas del plats 138, ett utslag av den låga skatten i Solna. På plats nummer 1, återigen Åre kommun, med plats 254 för skattesatsen.
När det gäller utgifter för äldreomsorg hittar jag Solna på plats 58. Topp 1 är det för Sorsele med plats 272 när det gäller skattesatsen. När det gäller Socialbidragsberondet är beroendet lägst i Vellinge. I Solna är det bra mycket högre, plats 175. Trots detta uttalar sig socialnämndens ordförande, i tidningen Mitt i Solna nr 26/2008, enligt följande ”Bidragsberoendet fortsätter att minska och vi är nu nere på historiskt låga nivåer”.
Inom området utgifter för kultur och fritid hamnar Solna på plats nummer 150. På plats nummer 1 finns Norsjö med plats 285 för skattesatsen. Tillvaron för idrottsföreningarna i Solna är nästan den sämsta i Sverige, för plats 288 är inget att skryta över, som gäller för Solnas del. På första plats hittar jag Dorotea, med en plats 272 vad gäller skattesatsen. Det är bara att konstatera att, i Solna prioriteras den kulturella-och fritidsverksamheten mycket lågt, av den borgerliga ledningen.
Den här sammanställningen visar att kommuner med låg skatt har en sämre omsorgs-och skola/dagisverksamhet samt kulturell-fritidsverksamhet, än kommuner med högre skatt.
Kommuner med högre skatt lägger mer pengar på verksamheter som är till froma för innevånarna. Det visar sig för Solnas del att man skryter med låg skatt och ett bra företagarklimat, medan den kommunala verksamheten inom omsorgen, skola/dagis och fritidsverksamheten p.g.a. den låga skatten, är undermålig och eftersatt.
Skrivet av Karl Axel Malmsten
måndag 16 juni 2008
Hagalund i fullmäktige
När jag frågade varför bara hälften av alla utlovade satsningar från 2006 genomförts samt var alla de 43 utlovade privata miljarderna tagit vägen fick jag inget bra svar. Då fick jag från talarstolen veta att vi var avdundsjuka på deras idrottssatsningar. Hängde ni med? I vårt alternativa idrottssatsning ville vi även ha investeringar i Hagalund. Tror ni M, Kd och Fp hade några förslag för Hagalund? Svaret var att vi skulle sälja vår idrottsplats för att andra skulle få ta del av investeringarna. Detta är knappast något att vara avdundsjuk på. Så säger bara politiker som saknar bra argument för sin politik.

Sist men inte minst. I fullmäktige finns dock alltid Hagalund närvarande, och detta tack vara en snygg väv i form av ett motiv av Olle Ollson från just Hagalund av gamla Hagalund.
söndag 15 juni 2008
Hagalund saknas i de fina sammanhangen
Väl där inser jag att det nog är fler som känner sig lika förvirrade som jag är. Men samtidigt blir det rätt spännande samtal om likhet och skillnad mellan Solna och Jakarta. Eller ett samtal om radio i Österrike. Inte helt oväntat snittar och rosa bubbelvatten. Jag valde cider, för att jag hade tänkt träna efter detta evenemang. I bakgrunden spelade en kvinna harpa.

Det känns dock som en rätt tillrättalagd bild av det Solna som jag lever i. Förvisso kan det vara trevlig med snittar och skumpa, men det är inte min vardag. Dessutom fick jag igår en ny broschyr där Solna presenteras. Det var vackra bilder från Ulriksdals slott, Hagaparken och Karlbergs slott. Men inte en bild från Hagalund.
Det börjar kännas som de bytesannonser man ilband läser där de skriver "ej Hagalund". Men när jag nyligen var i Berlin var det just stadsdelar Friedrichshain eller Kreuzberg de som lockar unga turister just för att de anses vara genuina och har något utöver det vanliga, och tänk om Hagalund kunde lyfta fram en mix av Blue Hill och dess dans på världsnivå och länka till Olle Ollson. Jag säger bara tänk...
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Hagalund, Friedrichshain och turisttips.
lördag 14 juni 2008
Djungeln tar över

Hagadagarna

Nomads på Skytteholmsfältet

torsdag 12 juni 2008
Sista dan på skolan


Några timmar senare samma dag var det så dags för scermonin kring stängningen av själva skolan. Det var dels lite mingel med lärare och elver samt ett dansuppträdande. Avslutningsvis halades flaggan och flaggan överlämnades till rektorn på Skytteholmsskolan som kommer bli ny skola för många av eleverna på Hagalundsskolan.

onsdag 11 juni 2008
Egennytta eller allmänintresse?
Det är totalt 294 lägenheter på Kyrkbacken, så det lär bli en rätt stor förening som kommer biladas om köpet går igenom. Upplägget på mötet var främst att förklara hur en process av utförsäljning går till, och att man skulle bygga sitt beslut på rationella grunder. Visst fanns det en underton att hot om högre hyror med en ny fastighetsvärd och bytta stammar, men det som kanske var mest skrämmande var att det skulle gå bra att låna till hela köpet, och t.o.m. lösa andra skulder i samband med köpet. Samt att områden som ombildas alltid höjer sin status. Detta var de stora klavertrampen enligt min mening.
Hela upplägget var ändå tydligt att man skulle vinna på ett köp, jämfört med att bo kvar som hyresgäst. Men det är troligen för tidigt att dra dessa slutsatser, för der beror både på värdering och antal som visat intresse och får låna i slutändan.
Den fråga jag själv ställer mig är om det finns ett allmänintresse i att inte köpa, och det främsta skälet är att mitt eventuella köp i någon mening skulle försvåra möjligheten för andra att få en ny lägenhet utan att behöva betala - troligen en rätt bra slant. Dessutom tror jag att det kommer finnas behov av en bra mix av bostäder även i framtiden, dvs både hyres- och bostadsrätten, och troligen även andra former så som kooperativ etc. Ett Solna med enbart bostadsrätter är troligen också ett problem för allmänintresset. Men omvänt bör man väl även fråga om det finns allmännytta i att köpa. Här ser jag egentligen främst något av en kollektiv idé - alltså att vi tillsammans i mitt kvarter kanske t.o.m. skulle ta hand om vårt område bättre en dagens fastighetsägare ,förutsatt att egennyttan hos mina grannar inte blir för stor, dvs. man ser inte nyttan i att satsa på området, utan främst vill bo billigt. Eller om så vill det kan på kort sikt vara billigare att tänka kortsiktigt, men det är sällan så långsiktigt.
Mitt egenintresse då? Det finns generellt uppenbara fördelar att köpa i samband med ombildning, för det är då du kan göra det efterlängtade "klippet". Även möjligheten att göra en bostadskarriär är egennyttan i detta. Men om jag bor kvar är kanske egennyttan inte riktigt så stor. Nu kanske man inte ska tro att priserna ska fortsätta öka, och det finns idag även diskussioner att alla ombildningar kan leda till ett överutbud av bostadsrätter med resultat att priserna stagnerar. Lägg därtill ränteeffekten, dvs. ökad ränta på lån kostar på. Bortsett från räntesubventionen innebär 1 % ökning av räntan på en miljon 10.000 kr, och det är kännbart för många. På 3 år har faktiskt räntan ökar med 3 %, och var den tar vägen vet få idag. Men bortsett från dessa risker är troligen egennyttan störst för mig att köpa.
Hur skulle ni göra?
måndag 9 juni 2008
Bra invånarklimat?
Frågan som då måste ställas är; På vilket sätt är detta bra för oss innevånare i Solna? Svar: Inte ett dugg! Vid företagsetableringar blir det i många fall extra kostnader för anläggning av vägar, vatten och avlopp. Dessutom, den kommunala beskattningsrätten finns inte, så vi får inte in någon skatt av de företag vi har i Solna.
Jag har granskat de frågor som Svenskt Näringsliv har ställt, för att se vad Solna är bäst på. Frågor som är ställda gäller bl.a.; Kommunens service till företagen. Kommunalskatten. Entreprenader. Kommunens tillämpning av laga och regler. Information från kommunen till företagen. Andel i arbete, Privat försörjnings- kvot, Dialog mellan företag och kommunledning, Kommunpolitikernas attityder till företagande, Kommunala tjänstemäns attityder till företagande.
När det gäller företagens uppfattningar om Solna, visar det sig att uppfattningen inte är den bästa jämfört med andra kommuner. Exempel: När det gäller dialogen med företagen är bedömningen för Solnas del 38 %, för Vellinge är den 56 % och för Mönsterås 71 %. Vad gäller politikernas attityder till företagandet är det för Solnas del 64 %, Vellinge 88 % och Mönsterås 80 %. När det gäller kommunal verksamhet utlagd på entreprenad har Solna ökat sin andel från ca 9 % 1999 till ca 40 % 2006. Är dessa siffror något för Solnas innevånare att vara glada över? Nej! Dessa siffror visar på den försämring som den kommunala servicen har genomgått till dagens datum.
Denna stora ökning går inte att hitta ens bland de mest mörkblå kommunerna Danderyd som har ökat från ca 22 % till bara ca 33 %, Vellinge som har ökat från ca 14 % till bara ca 23 % och Österåker som har ökat från ca 9 % till bara ca 14 %.
Lokaltidningen av den 27 maj har rubriken Äckligt på skolornas toaletter. Det är smutsigt och illaluktande, inget toapapper, för många elever (36) per toalett. Enligt lagen ska det finnas en toalett på 15 elever. Det visar sig att det är samma städbolag som städar alla kommunala skolor. Upphandlingen har skett centralt av staden. Det är det här med att vara utlagt på entreprenad som visar sig vara under all kritik. Detta är bara ett exempel, av många, vad moderaternas entreprenadpolitik ställer till med.
Dagverksamheten för pensionärerna som ska minska sin verksamhet med 3 millioner kronor. Vad säger detta om moderaternas omsorgspolitik? Äldrevårdscentralen som fungerar bra ska minska eller lägga ner sin verksamhet. Vad säger detta om den moderata politiken för pensionärer? Vad kommer att hända med oss som är något äldre i dag när dessa två åtgärder blir verklighet.? När besluten redan är fattade! Får vi i Solna uppleva det som man skriver i betänkandet ”Värdigt liv i äldreomsorgen”. Kusliga missförhållanden inom svensk äldreomsorg.
Jag tror att den moderata politiken i Solna kan indelas i två delar. Dels tror jag att de är så inställda på att sänka skatten i Solna till den lägsta i Sverige. Då är de så korkade att de inte ser vad konsekvensen blir för oss i Solna av den förda politiken. Eller är de så syniska att de inte bryr sig om vad som händer oss som bor i Solna, bara de får sänka skatten.
Skrivet av Karl Axel Malmsten
måndag 2 juni 2008
Jaktsässongen kan börja
En intressant parallell är att från 1 juli 2008 gäller en ny lag om underrättelseskyldighet för handläggare på myndigheter och kommuner vid felaktiga utbetalningar av stöd. Grunden för lagen bygger på uppskattningar av hur stort "fusket" är vid utbetalningar av stöd från det allmänna. Försäkringskassan har både uppskattat och granskat och dessa uppgifter skiljer sig rätt rejält. Vid en granskning av 1.200 utbetalningar av föräldrapenning visade sig 1,6 % vara felaktiga.
Då 1,6 "fuskar" blir det en ny lag, men vad händer när 75 % inte gör rätt för sig när det gäller bokföring och i slutändan inte betalar sin skatt?
Det intressanta är att det för nuvarande regering tycks finnas ett antagande att "fusk" främst är något som främst sker bland de medborgare som mest behöver samhällets hjälp. Men tänk om det är så att det är fåmansföretagarna också behöver hjälp.
Vi har även idag fått lära oss att det är tufft att driva företag i politiskt syfte. Federley som försökte driva en salladsbar i Stockholm i något av en protest mot Hotell- och restaurangfacket har idag granskats av Studio ett på P1. Han betalar ju sin skatt säger han, men att hans politiska kampanj slog hårt både mot seriösa företagare och mot oss skattebetalare anser han är en del av marknadsekonomin. Det är en rätt skruvad syn på vad marknadsekonomin är och det känns som ett rätt högt pris för fel kampanjmetoder.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om fusk och företagare.