måndag 14 april 2008

Kärleksförklaring till Hagalund

Hagalund med sina 8 höghus i skiftande blå färger. Jo kontrollera en gång till det är nämligen olika blå färg på plattorna. Dessa kåkar har sått här sedan början av 70-talet. En del av miljonprogrammet men ändå så mycket mer...




Hagalund var troligen den del av Solna som först får ett stadsdel. Övriga Solna var mot slutet av 1800-talet främst landsbyggd med främst slott eller herresäten och jordbruk. Här växer det fram en stadsdel där man inte är som andra. Alltså redan från början får men en egen anda i Hagalund. Bebyggelsen var ofta både djärv och fri. Hagalund var ett eget municipalsammhälle, dvs. en självstyrande del av ett större Stockholm. Först 1943 skapas Solna stad som Hagalund kom att tillhöra efter kommunbildningen.

Vid slutet av 50-talet och början av 60-talet får Hagalund en ny stadsplan. Planen var att det i Hagalund skulle stå 10 stycken höghus på runt 20-våningar. Planen bantades dock ned och det blev till slut 8 stycken 13-våningshus (14 om man räknar med takvåningarna).


Det har nu bott Hagalundare i de blå husen i 35 år. Hagalund är med sin placering - mitt i Solna och på en höjd en dominerande del av Solnas stadsbild.

Här förenas gammalt och nytt. Kyrkan, vattentornet samt de bevarade kåkarna runt Olle Olsson huset, dvs. Sadelmakare Öbergs hus, Villa Odin och "nya" färghandeln. Dessutom finns det lite hus ned mot järnvägen på södra sidan.
Även Kyrkbacken är en given del av Hagalund. Husen som sänktes ned för att kyrkan skulle synas lite bättre.
Vad vi vill ha sagt så här inledningsvis är att vi älskar Hagalund!

Att vi startat en blogg beror på att vi vill uppmärksamma fenomen i Hagalund. Vi vill prata politik via bloggen. Vi vill visa vilka orättvisa villkor som gäller för Hagalund. Vi vill tillsammans med er som bor i Hagalund utveckla vår stadsdel. Vi kommer alltid problematisera. Vi kommer även att provocera. Vi kommer förhoppningsvis väcka tankar. Vi finns här för att uppmärksamma stadsdelen Hagalund och vardagen i vår stadsdel.

Inga kommentarer: