torsdag 24 april 2008

Flaggskeppet en gång en god idé

Flaggskeppet som ligger mellan de två första blåhusen på vänster sida mitt emot kyrkan har de borgerliga partierna i Solna slarvat bort både som styrande i stadshuset, men även som ledare av det kommunala bostadsföretaget Signalisten. Huset som för inte länge sedan var en gåva från staten till Solna i allmänhet och Hagalund i synnerhet i form av kafé, samlings- och föreningslokaler samt att det skulle vara kulturaktiviteter i huset. Numera har kaféet stängt, och ersatta av kontor för Singnalistens personal. Stora samlingslokalen börjar se ut mer som en förlist Titanic än det flaggskepp som det var tänkt att vara. Underhållet är rejält eftersatt, och då är huset inte mer än drygt 10 år.

Det var 8 storstadskommuner som fick ta del av de s.k. Blommanpengarna. Leif "Blomman" Blomberg var Invandrarminster för Socialdemokraterna 1994 - 1996. Leif Blomberg avled 1998.

1991 inleds här i Hagalund ett projekt vid namn Blåkullaprojektet. Syfter var att de som bodde i området tillsammans och i samverkan med kommunala aktörer skulle utveckla sitt eget område I satsningen ingick även språksatsningar för barn i för- och grundskolan. Projektet var delvis före sin tid, för inledningsvis gjorde men en grundlig nulägesnalys innan man föreslog åtgärder. Detta var troligen förklaringen till att projektet blev en stor framgång.

1998 när moderaterna vann valet i Solna lät man detta blåkullaprojektet självdö och förra året intog det kommunala bostadsföretaget kaféet för sina kontor. Det är egentligen en rejäl skandal att en gåva till Hagalund så snabbt kan förstöras. De föreningar som idag har kvar lokalerna är rejält missnöjda med hyrorna. Hur kunde detta ske? Min enda rimliga tolkning är att de styrande i stadshuset helt enkelt inte bryr sig om Hagalund. För politik är att prioritera, och Hagalund har inte blivit prioriterat.

Om man inte har visoner så vissnar idéerna. Detta var ett exempel på hur ett prjekt med ambitioner och utvecklingspotential snabbt har avvecklats.

Inga kommentarer: