fredag 18 april 2008

Harry Persson har fått blommor

Vid trappan upp från torget har det tidigare funnits en fontän, om än liten så naggande god. Nu har kommunen planterat blommor i poolen. Knappast något att bli upprörd över utan det ser faktiskt riktigt trevligt ut.

Det jag idag skulle vilja ägna uppmärksamhet åt är statyn bakom poolen. Det är två boxarhandskar. De är tänkta att föra minnet till boxaren Harry Persson, även känd som HP. Harry Persson bodde här i Hagalund. Huset där han bodde finns kvar och idag är det fritidsgård vid namn Villa Odin. Det är det röda huset som står vid Olle Ollson-huset (det blåa).

Harry Persson (född 1898) och stenhuggare till yrket var tungviktsboxare och 1922 var han proffs. 1931 var karriären över. Harry Persson dog 1979. Harry är än idag något av en legend och troligen en av Solnas mest kända idrottare.

Vi socialdemokrater har föreslagit att vi i just Hagalund skulle skapa ett Harry Perssons hus där vi under samma tak skulle samla både budo-sporterna samt judo och dans. Men detta var redan hösten 2005. Majoriteten i Solna som består av M, Kd och Fp lanserade våren 2006 ett idrottspaket, dock utan satsningar i Hagalund. Utan deras finansiering bestod av att sälja Hagalunds IP. Marken till denns idrottsplats var en gång i tiden var gåva till Hagalund i syfte att vara just idrottsplats. Gåvobrevet finns än idag att läsa.

Hagalund blev utan satsning, trots att stadsdelen skulle så för finansieringen. Det som är lite pinsamt i sammanhanget är att flertalet av de s.k. satsningarna i många fall var eftersatt underhåll och fler år med mycket få investeringar. Deras idrottspaket var på 130 miljoner kr. Det låter som oerhört mycket pengar. Bl. a. a skulle 22 miljoner gå till upprustning av simhallen (varav 10 miljoner var privarta påstod man).

Idag drygt två år senare är simhallen än mer nedgången och har hunnit bli 50 år. Men var tog de utlovade satsningen vägen? Gick de privata pengarna upp i rök? Bara för att få lite perspektiv på investeringar så har Sollentuna ifjol beslutat att rusta upp sin simhall från 70-talet. För detta krävdes 185 miljoner. Så gissa hur långt 22 (eller om det nu bara var 12) miljoner skulle räckt?
De som lider att detta är föreningslivet i Solna. Det är knappast långsiktigt att fortsättningsvis ska sälja mark för att kunna investera i nya idrottsanläggningar. På sikt har Solna på ingen mark kvar. Dessutom är det direkt upprörande att så många punkter på den utlovade listan inte ens har påbörjats.

Vår förhoppning är fortfarande att vi kan flytta Harry Perssons handskar till entrén till en ny idrottsanläggning här i Hagalund.

1 kommentar:

Unknown sa...

Mycket viktig blogg. Fortsätt skriva. Jag följer med spänning. /Bouhamza