lördag 28 augusti 2010

Hagalund 300 år

Hel den här helgen är det festligheter i Hagalund. Idag lördag var det gårdsfest i gamla Hagalund, dvs. kvarteren runt Sadelmakare Öbergs hus samt Olle Olsson huset. Det var många besökare och många passade på att ta en guidad tur på förmiddagen och lära sig mycket av det gamla Hagalund.

Som ni säkert sett så har vi i dagarna fått en bok om Hagalund. Det är ett mycket bra projekt där Hagalund uppmärksammas utifrån ett historiskt perspektiv. 300 år är mycket lång tid som inte är enkel att återge. Jag har hunnit läsa en hel del och jag kan varmt rekommendera er att ägna den tid för den ger bra dimensioner av livet i Hagalund. Ett stort tack till alla involverade och speciellt tack till de tre författarna.

I samma kvarter som festen hölls står även Villa Odin som fram till sommaren varit en fritidsgård här i Hagalund som nu ska öppna upp inom ramen för Kulturskolan här i Solna. Det ska bli spännande att följa. Jag var tidigare med om att förhindra nedläggningen av Villa Odin. De borgerliga partierna ville lägga ned, men efter det att Kd insett att detta var galet så kom verksamheten att bli kvar i Hagalund. Nu anges skälet vara minskad efterfråga på skolbarnomsorg. Att dels skolorna i Hagalund lags ned och avgifterna för skolbarnomsorg konstant ökat under de 12 år som moderaterna styrt Solna sägs det inget om.

Beskrivningen av Hagalund 300 år känns lite politisk korrekt för inte ett ord finns om arbetarrörelsen som var mycket aktiv i Hagalund. Vi Socialdemokrater har funnit i Hagalund allt sedan 1949 och är i högsta grad en aktiv förening. Dessvärre tenderar partiövergripande föreningar att ibland bli lite uddlösa. Nu är det också en kandidat till fullmäktige för just folkpartiet som skrivit om Hagalund åren mellan 1890 - 1960. Men Anne ska ha heder för såväl innehåll och den sammanfattande bilden. Jag försöker bara säga att det finns fler berättelser och troligen fler perspektiv som också är en del av Hagalunds spännande historia.

Även May har gjort ett storartat jobb med att beskriva de senaste årens utveckling, vilken är en mycket turbulent och spännande period. Av lite synpunkter som jag snappat upp på möten med föreningen Ett levande Hagalund så har May skrivit en i vissa hänseenden tecknat en lite dyster bild över utvecklingen här i Hagalund de senaste åren, vilket jag bedömer är en bra återgivning, men denna del har tonats ned vilket jag bara kan beklaga, men som bekant ska ju finansiärerna också bli nöjda. Att styra och påverka fria författare eller kulturutövare blir vanligare och vanligare i Solna, och det måste vi hjälpas åt att försvara!

Den enda som bedrev valrörelse idag utanför Willys. De andra partierna är dock väl synliga när det gäller affischer, men jag efterlyser allt så väl politik och idéer för Hagalund. Har man styrt staden i 12 år borde man ha haft möjlighet att utveckla Hagalund. Nu är tendensen radikalt tvärt om. Det som staden ansvarar över står och förfaller. Se bara Sunnanskolan och parkområdet runt vattentornet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: