tisdag 31 augusti 2010

Valaffischernas betydelse överdrivs troligen

Detta val har Hagalund verkligen bombarderats med affischer. Det beror troligen främst på att Hagalund är ett område med relativt högre andel röster för Socialdemokraterna än i andra stadsdelar. Tveklöst har de borgerliga partierna vunnit affischkampen, men frågan är om det verkligen är en så hedervärd kamp att vinna.

Traditionen med valaffischer är både lång och internationell. Ursprungligen under början av 1900-talet var valaffischerna mer likt tidningssidor och var då en central informationsdel av valrörelsen. Troligen speglade det även brister på andra kanaler för att nå ut med budskapet eftersom alla inte läste tidningar och långt före webbens tidsålder. Det fanns även inslag av att valarbetarna gick omkring med affischerna hängande på sig.

Affischerna har en positiv effekt genom att de uppmärksammar och höjer valtemperaturen i någon mening. De speglar de olika partiernas politiska ställningstaganden och budskap. Men min bedömning är att de även ger ett både skräpigt och inte helt övertygande intryck när de pryder hela lyktstolpar och staket. Ett parti som styrt Solna i snart 12 år skriver bland annat att skolorna behöver rustas nu. Det är att försöka vara i opposition mot sin egen politik, för det är verkligen ingen som hindrat någon skolupprustning i Solna. Här i Hagalund har gamla Sunnanskolan retat upp många som bor här i Hagalund just för att det idag är en skola i form av Komvux, och den har fått stå och förfalla och blivit något av vår stadsdels skamfläck. Att vilja rusta upp den är välkommet, men det är inte så trovärdigt att driva den frågan när man har styrt under så lång tid. Alla som tar ansvar för en stads utveckling måste kontinuerligt underhålla, rusta upp och genomföra nyinvesteringar. Att under lång tid inte ta detta ansvar borde i rimlighetens namn inte löna sig.

En annan aspekt på denna bomning av valaffischer är att stanna upp och fundera på vem det är som finansierar dessa affischer, för alla partier här i Solna erhåller partistöd som tas ut genom skatterna och alla vi politiska partier har därmed även ett ansvar för dessa resurser nyttas så att det inte väcker anstöt. För dessa affischer är långt ifrån gratis. Troligen ligger kostnaden per affischer närmare 100 kr om man räknar in kostnader för fotografering och bearbetning av PR-byrå samt tryckkostnad beroende på vilka volymer som beställs. Bara runt torget här i Hagalund finns det nu alla gånger mellan 400 affischer och det skulle därmed motsvara minst 40 000 kr. Det är ytterst tveksamt om det verkligen ger pang för pengarna för Solnas medborgare. Innan valrörelsen är över lär enbart alla affischer runt omkring hela Hagalund med råge överskrida kostnaden för att kunna ha samma öppettider nere i Hagalundsparken denna sommar som föregående sommar bara att påvisa alternativkostnaden.

En av våra anställda av oss Socialdemokrater här i Solna fick dessutom en utskällning i en anklagelse över att vi skulle slita ned affischer här i Hagalund. Jag kan försäkra att det är metoder vi bestämt tar avstånd från. Valet avgörs inte av antalet affischer, utan förhoppningsvis är det idéerna och den politik som partierna vill genomföra på både kort och lång sikt. Även våra affischer förstörs och slits ned, men det kan å andra sidan vara en motreaktion över att man upplever att de skräpar ned.

Även om jag inte på något vis uppskattar förstörelsen så skapas ibland lite folklig humor genom att man ändrar eller kompletterar budskapen. När jag växte upp i Kalix så fanns det en moderataffisch på 80-talet med budskapet ”Våga satsa på dig själv” där någon lagt till ”Runka i motvind”. Även om det är under bältet var det redan då vanligt med angrepp på valaffischer, och lite väl ekivokt blev allt budskapet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .
'

Inga kommentarer: