torsdag 12 augusti 2010

Langning leder bara fel

Socialdemokraterna har reagerat nationellt över att lagningen ökat. Ylva Johannson visar vägen för politisk vilja. Jag har själva agerat i samma fråga här i Solna. Senast inför valborg stod jag och försökta förhindra langning utanför systembolaget i Solna centrum detta inom ramen för Solna stads förebyggande arbete. Detta sker inom ramen för projektet Tänk om.

Det Ylva lyfter fram är behovet av en nationell handlingsplan för minskat alkoholbruk bland unga. När vi i Solna för två år sedan fick resultatet av en enkät man ställer till elever i klass 9 samt årskurs 2 på gymnasiet visade att Solna toppade unga som testat droger de senaste veckorna. Då väckte vi i en motion behovet av en handlingsplan för Solna, dels som en effekt av enkätresultatet och dels som en effket av att även fritidspersonalen uttryckte tveksamhet målet med de drogförebyggande arbetet. Denna fråga begravdes i kommunstyrelsen och efter två år har inget hänt.

Jag sitter även med i det som numera benämns för Trygghetsrådet i Solna. Detta var från början två olika råd ett som jobbade med drogförebyggande arbete och ett annat råd som jobbade med trygghetsfrågor. Jag har i min tid försökt följa upp arbetet med det drogförebyggande arbetet, men det det att en eldsjäl i Solna slutade har det drogförebyggande rejält tonats ned i så väl Kultur- och fritidsnämnden som i Trygghetsrådet.

Det beklämmande är att det Trygghetsrådet gör är främst att sitta på möten i stadshuet eller gå trygghetsvandringar där vi främst uppmärksammar brister i stadens underhåll. Är det inte sly som döljer skyltar och gatubelysning är det bristande snöröjning eller mörka partier som saknar belysning.

Här under våren ställdes mötet in utan vidare förklaring och nu befarar jag att detta arbetet också går en tynande tillvaro till mötes. Drogfrågan var så viktig att den fastnade på tre trappor och trygghetsrådet blev så trygg att man ställde in mötet. Det är för att tala klarspråk för beklämmande att man kan slarva så rejält med viktiga frågor för de unga i Solna, för ungdomen går inte i repris.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: