måndag 30 augusti 2010

Timbros skygglappar för Solna

Timbro är en tankesmedja som säger sig värna företagsamhet, framtidstro och liberal samhällsordning. Det intressanta är att Timbro ofta levererar rapporter som är kritisk mot offentligt inblandning i det som marknaden kan sköta bättre. För några år sedan släppte Timbro en rapport där Solnas framför allt beskrevs i positiva toner.

För några veckor sedan släptes en ny rapport under namnet Vad man får för 1800 sjuksköterskor. Det är en rapport som är kritisk mot landsting som satsar på film, kultur och utveckling. Inte helt oväntat är det socialdemokratiska landsting i Norrbotten och Värmland. Men det intressanta är att när nuvarande moderatledning i Solna presenterade sin regeringsförklaring efter valet 2006 så utlovade stora satsningar på film i Solna. Man sköt till 500 000 till en filmstiftelse och den skulle även utgöra grund för en filmpool Stockholm, där Solna är en av huvudaktörerna. Även Stockholms läns landsting har skjutit till medel. Men dessa fakta tycks Timbro ha missat i sin rapport.

Timbro har även under sommaren släppt rapporten Arenafeber. Här har man på rappotens framsida även angivet SlösO, dvs. Ombudsmannen för slöseri med skattemedel. Rapporten tar upp sju arenabyggen i Sverige. De har jagat glädjekalkyler som driver arenafebern och framhåller Uppsala som ett föredöme. Det intressanta är att den tveklöst största arenan av dem alla är nationalarenan här i Solna. Solna stad är delägare i tre olika bolag som både ska bebygga hela arenastaden, äga arenan samt drifta arenan. Att missa nationalarenan måste anses vara rätt unikt av Timbro. Det bör liknas vid att granska landslagsfotboll i Sverige och missa Zlatan.

Johanna Graf, oppositionsråd här i Solna har försökt bjuda in den nämnda SlösO till Solna, men här har besöket uteblivit.

Nu är det inte så att vi Socialdemokrater är skeptiska till nationalarenan, men vi ansåg att det var rimligt med en startplåt från Solna stad, för om nu detta är en lysande affär bör det finnas finansiella musklar i huvudstadsområdet som skulle finansiera både arenan och dess drift. Solna stad är idag inte med och äger Råsunda, utan det gör Svenska fotbollförbundet. Jag är allt nyfiken på att höra vad Reinfeldt och Borg skulle anse om Solnas satsning i förhållande till kärnan i välfärden. Detta borde rimligen Timbro kunna klargöra. Eller värt att göra en uppdatering av mönsterkommunen Solna.

Fatta att vi talar om en arena som redan blivit 300 miljoner dyrare sedan beslutet togs i fullmäktige för några år sedan och med tanke på att arenan ska stå klar först om 2 år lär kostnaderna ha ökat än mer. Om inte detta är Arenafeber vad är det då?

I grunden brukar arenor byggas inför större evenemang likt det som nu sker i Polen och Ukraina som nu bygger flertalet större arenor för fotbolls EM 2012. Men det är nog inte helt naturligt att en mindre kommun ska äga och driva en mycket stor arena samtidigt som kulturen i Solna under den gångna mandatperioden fått mindre resurser i förhållande till befolkningstillväxten. Vi talar om en arena som ska ta 60 000 besökare, dvs. dubbelt så stor som dagens Råsunds och nästan 4 gånger större än Globen. Dessutom kommer arenan troligen kräva ett större evenemang varje vecka.

Arenan har hittills kostat en stadsdirektör jobbet här i Solna och förtroendet för Kommunstyrelsens ordförande är ifrågasatt av revisorerna om man får tro tidningen Dagens samhälle som skrivit om affären. Här SlösO har ni ju ett rapportunderlag som jag verkligen ser fram emot. Hoppas ni hinner före valet, för detta är konsumentupplysning som verkligen Solnaborna borde få ta del av.

Det finns nu även en blogg för dig som vill värna om Solna, eller som vi ser det - Solna kan bättre.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: