tisdag 20 maj 2008

Allmännytta på återtåg

Nästa onsdag - 28 maj - ska vi ha en bostadspolitisk paneldebatt här i Hagalund. Vi har bjudit in lite expertis som ska försöka ge svar på våra frågor samt försöka sia om framtidens bostadsfrågor. Det ska bli högintressant.

I dagens Svenska Dagbladet går det att läsa att Vaxholm seriöst funderar på att åter skapa sig en allmännytta. De sålde ut alla sina hyresrätter 1999, och sedan dess har majoriteten ombildats till bostadsrätter. Idag då kommunen eller företag i Vaxholm behöver rekrytera så har dom uppenbara problem då de inte kan erbjuda annat än just bostadsrätter.

De kommuner som idag saknar allmänytta är Täby, Vaxholm, Nacka, Danderyd och Salem. Inte helt oväntat endast borgerliga kommuner. Den enda vägens politik har lett till en återvändsgränd. Det är knappast en långsiktig politik att efter endast 9 år inse att utförsäljningen inte direkt har gynnat kommunen. Det ska bli intressant att höra hur argumenten nu går för jobbpolitiken.

Som socialdemokrater är vi inte emot bostadsrätter, men av erfarenheterna i Vaxholm kan man konstatera att det inte är klokt att sälja ut hela allmännyttan. Om det inte längre finns hyresrätter uppstår även ett problem för alla unga i kommunen, för i Vaxholm finns det inte så mycket till alternativ för första bostad om man inte kan betala för en bostadsrätt. Är detta så förståndigt?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: