torsdag 1 maj 2008

Första maj

Vi har inte haft någon tradition att fira första maj på plats i Hagalund. Men vi var i Sundbyberg med avslutande tal i Tornparken. Årets talar var socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros. Även kommunalrådet i Sundbyger Helene Hellmark Knutsson talade på hemmaplan.


Cecilia och Mebrat är inte några blyga tjejer, utan de passade på att krama om Thomas. Under talen kom solan fram och skapade en perfekt stämmning. Jag är ingen expert på uppskattningar av hur många det var som deltog, men det upplevdes som många. Efter Sundsbyberg åkte vi in till stan för att även delta i det tåget. Det finns mer bilder och information om första maj på följande länk:
http://www.socialdemokraterna.se/Vart-parti/featureartiklar/Forsta-Maj/

Första maj har firats runt om i världen allt sedan 1890 av arbetarpartier och fackföreningar. Bakgrunden är Haymarketmassakern 1886. Det var en demonatration i Chicago på Haymarket Square för 8 timmars arbetsdag som efter tumult slutade med att polisen öppnade eld mot demonstranterna. Samt att flertalet ledare för de organiserade arbetarna fängslagdes och avrättades.

Med detta som bakgrund ter det sig verkligen makabert att i Stockholm hitta en mindre grupp moderater som stod längs majtågets väg till Norra bantorget vråla att LAS (lagen om anställningsskydd) är ute. Men jag är inte direkt förvånad, utan det är väl ett bra uttryck för vad de i grunden tycker om facket - trots att ledningen försöker säga något annat.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .


Inga kommentarer: